Test av softshellbukser

Softshellbukser er bedre enn skallbukser på de fleste toppturer. Fri Flyt testet ti aktuelle turbukser.

Sist oppdatert 25. april 2019 kl 12.30
test av softshellbukser for ski
TEST AV SOFTSHELL-BUKSER: Softshellbukser er myke, behagelige og puster godt. I de fleste tilfeller et bedre alternativ til topptur enn skallbukser med membran. Alle bilder: Martin Innerdal Dalen

Vi testet ti softshellbukser i første halvdel av vinteren. Alle har vært med på flere toppturer, men de har også blitt brukt i skiheisen og noen av dem som ishockeybukse i kaldt vær.

Alle er laget i fireveis stretchmateriale, og værbeskyttelsen er temmelig lik i alle modellene. Testen viser at et nytt irritasjonsmoment vi trodde var utryddet blant skibukser har gjort comeback: Buksebein som er for trange til å gå over skistøvlene.

Denne testen er flyttet og oppdatert her.

Dette merkes best på buksene som også markedsføres som klatrebukser – med klatrestøvler og stegjern er det en fordel at de er trange nederst. Slik er det ikke når man skal på ski.

Testen viser også at modellene med bukseseler heldigvis har den avtakbare typen. Selene sklir ned på armene med mindre du strammer så mye at det ser ut som man er henger etter en krok med buksa på.

Det varierer hvor mye som skal til for at selene sklir av, men vi fant det best å bruke buksene uten seler.

VARIERT DETALJNIVÅ: Værbeskyttelsen er nokså lik i buksene i testen, men detaljnivået varierer. Noen har alskens funksjoner – som rimelige Black Diamond Dawn Patrol – mens andre er temmelig nedstrippa, og nesten som treningsbukser.
VARIERT DETALJNIVÅ: Værbeskyttelsen er nokså lik i buksene i testen, men detaljnivået varierer. Noen har alskens funksjoner – som rimelige Black Diamond Dawn Patrol – mens andre er temmelig nedstrippa, og nesten som treningsbukser.

Disse toppturbuksene er testet: 

The North Face Summit l4. Softshellbuksen The North Face Summit l4 er en miks mellom treningsbukse og høyfjellsbukse, og fungerer fint til toppturer og randonee.

Ortovox Tofana. Toppturbuksen Ortovox Tofana er en nokså solid, men temmelig nedstrippa softshellbukse.

Ortovox Col Becchei. Dette er en minimalistisk softshellbukse fra tyske Ortovox.

Mammut Eisfeld Guide. Mammut sin bukse Eisfeld Guide er en solid, detaljrik og temmelig kostbar softshellbukse egnet for topptur og randonee.

Mammut Aenergy Tour SO. Aenergy Tour SO er en spesiell toppturbukse som skiller seg en del fra de andre softshellbuksene i denne testen.

Haglöfs Rando Flex. Haglöfs Rando Flex er en solid og litt tung bukse. men det hindrer ikke softshellbuksen fra å bli testvinner. Dette er en god bukse for topptur og randonee.

Dynafit Mercury 2. Denne Dynafit toppturbuksen er er en lett softshellbukse med mye detaljer, og er en god bukse for topptur og randonee.

Black Diamond Dawn Patrol. Buksa Dawn Patrol er en solid og detaljrik softshellbukse for topptur og randonee.

Bergans Osatind. Bergans buksa er en rimelig og solid softshellbukse med mange detaljer fra den norske produsenten.

Arc'teryx Procline FL Pants. En kraftig toppturbukse med relativt romslig passform. Softshellbuksen fra den kanadiske produsenten har også mange lommer.

Lufting – altså muligheter til å åpne buksa for at luft skal strømme gjennom og avkjøle–  er viktig på softshellbukser, som er varmere enn skallbukser.

De fleste buksene i testen har netting i lufteåpningene. Dette skal hindre snø å komme inn i buksa, men det går ut over luftgjennomstrømmingen.

Siden luftinga først og fremst brukes på vei opp mener vi sjansen er liten for å få snø inn i lufteåpningene.

Testvinneren er testens eneste bukse med luftåpninger som kan åpnes helt opp – altså uten netting inni.

Dette gir strålende avkjøling på varme dager, men siden man selv velger hvor mye man vil åpne går det ikke ut over buksens isolerende egenskaper.

Softshellbukser kan deles inn i to typer; kraftige og allsidige bukser for all slags bruk i fjellet gjennom vinteren, og lettere og mer «trenings-aktige» bukser.

Disse er lettere og har færre detaljer enn de tyngre buksene, nor som gjør dem aktuelle også som trenings- eller turbukser.

Hva er softshell?

Softshell betyr mykt skall, og det beskriver denne typen bekledning presist. Shoftshell er mykt og behagelig, og selv om materialet ikke er vanntett, er plaggene vindtette og puster godt.

Softshellplagg er vannavvisende, og denne testen avslører at softshell er mer enn vannavvisende nok for toppturer i både tørr og kald snø, men også i varm og våt snø.

Inkludert turer som innebærer gåing i dyp snø med skia på sekken. Etter vårt syn er det bare i regnvær eller sludd typiske skallplagg med membran som Gore-tex eller lignende egner seg bedre enn softshell på topptur.

 

Merk at et skallplagg alltid er 100 prosent vindtett, og med Gore-tex kan du vente at det er vanntett etter visse kritierier, som konkurrentene jobber med å matche.

På softshell fins alskens varianter, fra nesten skall til nesten ikke vindtett i det hele tatt, med korresponderende pusteegenskaper.

Samtidig er fordelene med softshell i forhold til klassiske membran-skallplagg mange.

I de fleste tilfeller er softshell billigere. Softshellbuksa kan være komfortabel som ei joggebukse og puster vanligvis bedre enn skall.

Dermed er komforten bedre, og materialets evne til å regulere temperaturen oppleves som veldig god i forhold til membran-plagg. 

Publisert 25. april 2019 kl 12.30
Sist oppdatert 25. april 2019 kl 12.30
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue