Skogstad Ustetind (herre) og Veslepiggen (dame) er en ganske tykk dunjakke som passer best som en hverdagsjakke. Den har et par minus om man sammenligner med rene fjelljakker.
Norske Skogstad omtaler Ustetind som en «enestående dunjakke som tilfredsstiller alle krav til høy varme-til-vekt forhold.». Jakken, som er designet i Norge, er produsert i Kina og er fylt med resirkulert dun og fjær fra Re:Down.
Vi har testet både Skogstad Ustetind og Veslepiggen, som er henholdsvis herre- og dameutgave av samme jakke, men med enkelte designforskjeller. Veslepiggen (dameutgaven) har skråstilte dunkamre og totalt fem kammer mot Ustetinds fire kammer.
TESTET: Skogstad Veslepiggen er dameutgaven mens herreutgaven heter Skogstad Ustetind. Foto: Egill Danielsen
Begge er relativt tykke og tunge dunjakker med mye av både tekstil og dunfyll. De er forholdsvis rimelige og vi er spent på hvordan de står seg i konkurransen med dunjakker fra Swix, Rab og Helly Hansen som vi tester samtidig.
Hvor har produsenten spart når man kjøper en dunjakke til under tre tusen kroner – sammenlignet med toppmodeller som koster dobbelt så mye? Er dunfyllet det samme uansett? Er materialene i en rimeligere jakke av dårligere kvalitet?
Sammenlignet med for eksempel Swix Inifinity Down som vi nylig testet, fremstår Skogstad Ustetind og Veslepiggen som ganske mye mer jakke. Alle tekstiler er tykkere og større og du kjenner jakken på kroppen på en annen måte. Hvordan vil dette fungere til friluftsbruk?
HETTEN: Den har reimstramming bak, men er i minste laget til å romme hjelm. Foto: Egill Danielsen
KOMFORT: I ermene finnes en god mansjett som tetter godt rundt håndleddet.Foto: Egill Danielsen
Takler noe nedbør
Skogstad-jakken er behagelig å ta på, og vi kjenner at den er en tyngre jakke hvor tykkelsen gir forventninger om god varmeisolasjon. Passformen er romslig og jakken sitter et hakk «løsere» på kroppen enn både Swix Infinity Down og Rab Glaceon Pro.
Skogstad oppgir passformen til «regular». Her er det god plass til mellomplagg hvis man kjøper den i størrelsen man vanligvis bruker. Jakken er relativt lang og går godt nedover baken.
Produsenten oppgir få detaljer om stoffet jakken er sydd, i annet enn at ytterstoffet har værbeskyttelse og at det skal tåle en del fuktighet.
I regnvær merker vi at denne jakken tåler mer enn mange andre dunjakker. Vannet renner svært godt av ytterstoffet, men etter en tid trenger det inn i jakken gjennom sømmene mellom dunkamrene. Etter hvert registrerer vi at dunfyllet blir vått i større områder med trykkpunkter mot kroppen. For eksempel under bærereimene til ryggsekken, og der sekken hviler mot ryggen.
Skogstad Ustetind og Veslepiggen er ingen regnjakke, men vi er faktisk litt imponert over hva den tåler av nedbør. En ti minutters regnskur er intet problem, så lenge intensiteten ikke er høy og vannet får renne fritt av.
Middels dunspenst
Annet enn at dun/fjær-fordelingen er 90/10 og at dunet er resirkulert, opplyser ikke Skogstad detaljer om dunkvaliteten. Vi klarer ikke å finne ut om det er gåsedun eller andedun, ei heller hvilken dunspenst fyllet er målt til.
Vi har sammenlignet den med en Norrøna-jakke som er omtrent like tykk og har dunspenst FP 800, og subjektivt er det tydelig forskjell. Skogstad-jakkens fyll kjennes tyngre og mer kompakt og «blåser» seg ikke like godt opp igjen etter komprimering.
Dunkamrene i denne jakken er ganske store og jakken er gjennomsydd i skillet mellom kamrene. Det betyr lite isolasjon i disse områdene, og det er mulig å registrere kuldebroer flere steder på jakken. Ut over dette synes vi dunfyllet holder seg bra fordelt i dunkamrene.
Skogstad opplyser ikke hvorvidt dunet er impregnert. Etter å svettet kraftig i jakken merker vi at fyllet klumper seg noe. Sammenlignet med Rab Glaceon Pro som har impregnert dunfyll, synes vi Skogstad-jakken tørker langsommere. Så har den da også tykkere fyll og flere lag med tekstil, blant annet et løsthengende innerfór som skal tørke.
Varm, men ikke varmest
Dunjakkers isolerende egenskaper måles ikke etter EN-norm slik vi er vant til med soveposer. Det kan da være vanskelig å vite hvor varm en jakke egentlig er før man tar den i bruk.
Når man tar på seg en tykk jakke som Skogstad Ustetind og Veslepiggen forventer man en ordentlig varm jakke. I både høstlig og vinterlig friluftsliv leverer Skogstad-jakkene bra ut fra det vi forventer. De er varme, men likevel ikke på ekspedisjonsjakke-nivå.
Lommer og praktiske løsninger
Produsenten har laget en jakke som er romslig og er bra utstyrt med lommer. Tradisjonelle varmelommer i magehøyde og innerlommer både på utsiden av og på innsiden av hoved-glidelåsen løser de fleste behov.
FRONTLOMME: Skogstad-jakkene har innerlomme både på utsiden og på innsiden av hovedglidelåsen.
Alle glidelåser har store hemper som gjør det lett å få tak også med skihansker på.
Ermene er i seg selv kanskje litt korte, men har en god innebygget mansjett som beskytter godt mot varmetap fra håndleddet. Hetten mangler avstiving i front og er litt snau. Her er det ikke plass til hjelm, men en ikke alt for tykk lue går greit. Hetten har reimstramming på baksiden og gode enhåndsstramminger av strikk i fronten som gjør at man kan snurpe godt igjen når været blir friskt. Jakken har også enhåndsstramminger i livet.
Vi synes Skogstad Ustetind og Veslepiggen gir mye dunjakke og varme for pengene. Den er ikke helt på nivå med de beste fjelljakkene – til det er den noe tung og lite komprimerbar. Jakken tåler en liten regnskur og har gode lommer. Aller best liker vi den som hverdagsjakke i den kalde årstiden.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.