Det er ikke nødvendigvis et mål å gå toppturen på kortest mulig tid, eller kjøre raskest mulig ned, men proffene kan ha noen tips som du kan ha glede av å plukke opp, og dermed få mer glede av både tur og utstyr. Kanskje driver du allerede med randonee uten at du helt vet om det? Randonee er fransk og betyr «vandring», og er relativt ny idrett, der det handler om å gå på ski opp på fjelltopper for å kjøre ned igjen.

Instruktørene i UTEs toppturskole er Ola Bakketun Tronvoll fra Orkdal. Han har kjørt randonee i sju år, og er blant dem som har holdt på lengst med det i Norge.   

Annonse

– Det har vært mye «learning by doing it». Vi har mye Alpene og sett hvordan de gjør det der, sier Tronvoll.

Hildegunn Gjertrud Hovdenak er utdannet idrettslærer og har konkurrert siden 2013.

Hildegunn Gjertrud Hovdenak. Foto: Matti Bernitz
Hildegunn Gjertrud Hovdenak. Foto: Matti Bernitz

– Når jeg skal lære bort grunnleggende teknikk må jeg selv tenke nøye gjennom hvordan jeg skal forklare og vise frem, og det får meg til å terpe på min egen teknikk. Det holder meg skjerpet og fokusert på egne prestasjoner, sier hun. 
 

Ifølge Tronvoll er det noen klassiske gjengangere når folk går topptur på ski.

– Det som går igjen mest, er at folk går for bratt og har helløfteren på det høyeste nivået. Det er tungt å gå slik. Du sparer mer krefter til nedoverturen om du går litt slakere og krysser oftere, sier Tronvoll.  

UTEs toppturskole er en serie på tre episoder. Filmen er laget av Matti Bernitz. 

Her er andre episode