Toppturer ved Rondanemassivet kjennetegnes av kort innmarsj om du starter fra Rondvassbu. Herfra er det bare å gå rett til topps på flere av toppene, som Rondeslottet og Veslesmeden.  
Øystein Gården er bestyrer ved Rondvassbu, en DNT-hytte som ligger midt i smørøyet og ved foten av Rondanemassivet. Her har han styrt hytta siden desember 2010, og han er stadig på tur i området. Øystein bor til vanlig i Vågå, men bor på Rondvassbu hele sesongen når Rondvassbu er åpent, og blir gjerne med gjestene sine på tur.

LES OGSÅ: På topptur til Veslesmeden med barn

Bestyrer Øystein Gården ved Rondvassbu har flere turfavoritter i området. Foto: Sindre Thorsen Lønnes/DNT
Bestyrer Øystein Gården ved Rondvassbu har flere turfavoritter i området. Foto: Sindre Thorsen Lønnes/DNT

Hvordan kommer man seg enklest inn til foten av fjellene? 
– Den enkleste innmarsjen er fra Mysuseter til Rondvassbu. Dette er en 11 km lettgått rute som er merket fra vinterferien til 2. påskedag. 

Mange spør om tur til Rondeslottet, er dette en tur å anbefale for toppturen? 
– Rondeslottet er faktisk den toppen hvor du ser mest av Norge, men Rondeslottet er ikke en topp hvor det er mange som går på ski grunnet veldig avblåste områder uten snø. 

Hvordan ville du gjort det, rent praktisk, om du skulle hatt en toppturhelg i Rondane? 
– Jeg ville nok gått inn til Rondvassbu og brukt Rondvassbu som base for helgen. Da kan man gå inn fredag ettermiddag/kveld og bodd rett ved foten av fjellet så du begynner rett på toppturen neste morgen. Jeg synes Veslesmeden er en av de fineste toppene i Rondane, mye grunnet at den er den mest snøsikre! Her er det alltid snø og fin nedkjøring selv om den gjerne skulle vært litt lenger. Utsikten fra Veslesmeden er så flott om vinteren at den må bare oppleves. Et annet alternativ fra Rondvassbu er å gå på Ljosåbelgen. Denne toppen er 1948 moh., men har den flotteste nedkjøringen du finner i Rondane og man kan skli helt ned igjen til Mysuseter. 

Hva er de beste turene fra Rondvassbu? 
– Trekanten i Rondane er en fin tur som er merket mellom hyttene i Rondane. Er det snørike vintre så er dette en fantastisk skitur som går mellom hyttene Rondvassbu, Øvre Dørålseter, Bjørnhollia, Rondvassbu. Denne turen er merket fra uken før påske til 2 påskedag og er en klassiker. Som toppturer så er det Veslesmeden og Ljosåbelgen som er det beste. Er det veldig snørike vintre med lite vind er både Storronden og Rondeslottet fine turer, men Rondeslottet er ingen nybegynnertur. 

Har du tips til andre fine startsteder i Rondane? 
– Mysuseter, Smusjøseter, Høvringen og Bjørnhollia er fine startpunkt. 

LES OGSÅ: UTEs tips og inspirasjon til toppturer

LES OGSÅ: Slik pakker du topptursekken

Storesmeden. Foto: Øystein Gården
Storesmeden. Foto: Øystein Gården

TOPPTUR TIL VESLESMEDEN (2015 MOH.)
For å komme opp følger du sommerløypa 3,5 kilometer opp i Rondhalsen fra Rondvassbu, før du ved cirka 1550 meter høyde går nordvest mot høyde 1871. Derfra følges ryggen mot toppeggen. Ofte må skia settes igjen rundt hundre meter under toppen. Her har du stup på tre kanter, så vær forsiktig.
Den vanligste nedkjøringa følger samme rute tilbake. Det er også mulig å velge en langt brattere nedfart ned mot Indre Kalbekkbotten, men denne har vesentlig høyere skredfare. (Kilde: ut.no)

LES OGSÅ: Test av topptursekker for lange turer

Tur til Ljosåbelgen Foto: Øystein Gården
Tur til Ljosåbelgen Foto: Øystein Gården