Skjermbilde 2015-03-02 kl. 11.55.57
Skjermbilde 2015-03-02 kl. 11.55.57

– Vi håper på 100, men skal klare å ta imot både 2 og 300. Arrangøren er vant til å arrangere skirennet Isfjorden Rundt og store sykkelritt, sier Ola Hovdenak, intitativtaker, løypelegger og fjorårsvinner av Romsdal Rando.

Han ønsket å etablere en skikkelig en klassiker blant norske skibestigningskonkurranser, midt i hjertet av toppturfleste Romsdal. Ruta er oppom de kjente toppene Galtåtind, Klauva og Kirketaket.

– Det er tre av de fineste toppene i Isfjorden med fine nedkjøringer. Det er litt utenom de toppturene som folk vanligvis går. Nedkjøringene er alternative. Det er kjent terreng, men vi setter det sammen til en rute som folk ikke vanligvis ville gått.

LES OGSÅ: Konkurranseoversikt for randonee

LES OGSÅ: Styrketesten vel gjennomført

Fjorårets testrenn var vellykket.
– I fjor var det 40 som deltok. Så vidt jeg vet fullførte alle. En som ramlet og brakk hånda, men han kom også i mål. Tidsbruken var fra to timer og 18 minutter til seks og en halv time. Vi har makstid på 8 timer. Tatt ut av løpet hvis du ligger an til å gå over det. Med vanlig jevnt norsk turtempo går du på seks timer, sier Hovdenak.

Hvilke tilbakemeldinger fikk dere?
– Tilbakemeldingen var at der var en fin tur og at det gikk fortere enn ventet, det gjaldt både meg og andre. Det er spennende å gå opp på baksida av Kirketaket og flere nevnte at de ikke ville gått opp på baksida der hvis det ikke hadde vært et arrangement.

Skjermbilde 2015-03-02 kl. 11.59.37
Skjermbilde 2015-03-02 kl. 11.59.37

I fjor var det lite snø, mens i år er det større snømengder i Romsdalen. Hvordan er løypa med tanke på skredfare?
– Vi har alternative ruter med tanke på det. A-ruta har noen meter der terrenget er over 32 grader mellom Galtåtind og Loftsskarstind. Vi vil heller ikke inn i Hestbotn hvis det er stor skredfare. Med B-ruta unngår vi disse partiene.  C-ruta er et alternativ der vi ikke går på de høyeste toppene.

LES OGSÅ: Proffenes toppturtips

Hva slags utstyr bruker folk?
– I racingklassen har folk racingutstyr eller tilnærmet racingutstyr, i  turklassen som starter klokka 10 er det vanlig toppturutstyr. Det viktigste er at folk har med varme klær og sikkerhetsutstyr som sender/mottaker.

I år er rennet inne på terminlista. Ola Hovdenak regner ikke med at det blir ny seier.
– Jeg håper jeg ikke vinner. Det vil si at jeg regner med at Lars Erik Skjervheim stiller, og da er jeg sjanseløs. Han blir bedre jo lengre det er, så jeg har ikke noen fordel av lang løype heller. Jeg skal gå selv, men siden jeg jobber med å lage løypa dagene før, er jeg nok ikke topp forberedt heller, sier han.

LES OGSÅ: Nye triks til toppturen

Skjermbilde 2015-03-02 kl. 11.54.05
Skjermbilde 2015-03-02 kl. 11.54.05