Topptur til Snøhetta på Dovrefjell

Reinheim er et flott utgangspunkt for turer til Snøhetta. I skiløypa inn til den hyggelige DNT-hytta på Dovrefjell er sjansen stor for å oppleve moskus på nært hold.

Sist oppdatert 9. mars 2015 kl 10.00
reinheim dovrefjell
REINHEIM PÅ DOVREFJELL: Denne DNT-hytta består av en stor og en mindre hytte og har til sammen 36 sengeplasser. Turen inn til Reinheim fra Kongsvold er 17 kilometer. Fra Reinheim er det også kvistet til Åmotdalshytta, en annen selvbetjent DNT-hytte. Foto: André Spica

Det river i nesen. Tjue og noen kuldegrader gjør gjerne det. Frostrøyken ses så vidt før den blir spredt av vinden. Det er midtvinters og været er kaldt og klart.

Vi har nettopp drukket kakao på Snøhetta (2287 moh), den høyeste toppen i Norge utenfor Jotunheimen.

I løpet av pausen har kulda satt seg i kroppen, men  er vi på vei ned fra den forblåste toppen. Det er vanskelig å forte seg ned når utsynet veksler mellom Rondane, Trollheimen og Jotunheimen, men tankene er dreid inn mot varmere fristelser.

Ved foten av Snøhetta venter Reinheim med tørr ved og flere kakaoposer. 

Den selvbetjente turistforeningshytta Reinheim sto ferdig i 1961, som den tredje DNT-hytta på Dovrefjell.

I dag er det mange hytter og turmuligheter å velge i for den som vil gå fra hytte til hytte i dette fjellområdet. Både DNT-hytter, fjellstyrehytter og andre hytter som kan benyttes for den turglade.

Det er en lunk i vår utvalgte hytte når vi banker av oss snøen fra skoene og trer inn. Her er det ikke lenge siden det har vært skikkelige folk, og opptenningsveden er klar. Raskt høres lyden av sprakende ved, og fingre og tær får igjen varmen.

På bordet ligger gamle årganger av DNT-årbøker. I skinnet fra blafrende stearinlys levendegjøres skildringen av Roald Amundsens nær skjebnesvangre skiferd over Hardangervidda i 1896, som står beskrevet i en av bøkene. 

Det er mørkt ute når romstering i yttergangen river oss ut av lesehypnosen. To hodelykter titter inn fra kulda. Reinheim er ei populær turhytte, sommer som vinter.

Vi hilser på de nyankomne og byr noe varmt å drikke. Snart står to nye kropper og varmer seg med ryggen og baken vendt mot vedovnen.

Reinheim består av to hytter som det kan overnattes i. Også i den andre har det i de mørke kveldstimene blitt lys i vinduene. Et hundekjørerfølge har inntatt den. 

Dovrefjell er moskusens rike og Reinheim ligger midt i moskusland.

Det er med spenning vi legger i vei i lett snøvær ned Stroplsjødalen i retning E6. Kulda har sluppet opp litt, men den levner fortsatt ingen tvil om at det er midtvinters.

Begge turgruppene som kom til hytta i går kveld hadde sett de eksotiske dyrene i dalen på vei opp. Vi har gått en dryg time, kanskje to, når vi selv får vårt livs første møte med de eksotiske pelsraggene.

Høyfjellet har gått over i vierkratterreng og de første bjørkebusker har dukket opp.

Vi bruker kikkerten flittig og beveger oss rolig mot moskusene.

Når vi er nær nok setter vi oss ned og bare ser på de fascinerende dyrene.

Sikkerhetsavstanden til moskus er 200 meter.

«I skinnet fra blafrende stearinlys levendegjøres skildringen av Roald Amundsens nær skjebnesvangre skiferd over Hardangervidda i 1896».

Skjermbilde 2015-03-08 kl. 22.50.29
Skjermbilde 2015-03-08 kl. 22.50.29

HYTTEKOS: Inne på Reinheim ligger flere gamle årganger av turistforeningens årbøker. Foto: André Spica

Snøftende og lekent stanger de mot hverandre med hornplatene.

Det høres godt, og vi forstår grunnen til den lange sikkerhetsavstanden.

Det er ikke uvanlig med moskus i denne skitraseen til Reinheim. Mulighetene for å oppleve og fotografere dyrene er store for den som vil det.

Husk bare at moskusen er et dyr det skal utvises varsomhet og respekt for. Den kan være aggressiv og angripe dersom du blir nærgående.

moskus på dovrefjell
MOSKUS: Det lever ikke mer enn 200 moskus i Norge, men nesten alle hører hjemme på Dovrefjell. I skitraseen opp Stroplsjødalen til Reinheim er det ikke uvanlig å møte på de eksotiske dyrene. Foto: André Spica

Som på toppturen i går er også i dag naturopplevelsen så altoppslukende at kulda for lengst har satt seg i kroppen når vi bestemmer oss for å takke moskusen for sin opptreden.

En kald snøføyk står om føttene og de lange pelsraggene på dyrene. De er i sitt rette element. Vi legger kreftene til i pulkedragene og går oss varme. Noen minutter senere forlater vi vintertraseen og tråkker våre egne spor i retning Hjerkinn.

Reinheim

Overnatting: Reinheim på Dovrefjell er en selvbetjent DNT-hytte (36 senger) og har det du trenger av kjøkkenutstyr. Det er et godt utvalg av mat til salgs på proviantrommet. Det er ikke strøm på hytta, men gass, vedfyring og stearinlys. Vann hentes i nærmeste bekk eller vann. Ta med lakenpose eller sovepose.  Prisen på overnatting avhenger av alder og hvorvidt du er medlem i DNT eller ikke (voksne medlemmer betaler 185 kroner). Husk DNT sin standardnøkkel, så du ikke risikerer å komme til stengt hytte.

Reisen dit: Ankomst til Reinheim om vinteren er enklest og kortest fra parkeringsplassene på Grønbakken eller Kongsvold, som ligger ved E6 på vei opp mot Dovrefjell fra nord.

Fra Kongsvold er det omtrent 17 kilometer inn til Reinheim. Det er også flott å starte på Hjerkinn, for den som vil ha en litt lenger etappe inn til hytta.

Dovrefjell er lett tilgjengelig med tog. Både på Hjerkinn og Kongsvold er det togstasjon. 

Publisert 9. mars 2015 kl 10.00
Sist oppdatert 9. mars 2015 kl 10.00
Relaterte artikler
hans inge klette
Rando-konkurransens ABC

Slik er en rando-konkurranse

Levandehornet sett fra sørøst. Foto: Håvard Myklebust. / Trygge toppturer.
Turbeskrivelse – skitur

Turbeskrivelse Levandehornet

ryssdalsnebba ski
Toppturer på Nordmøre

Langt opp = langt ned

jørgen aamot toppturskolen
Typiske faretegn på snøskred

Lær deg å gjenkjenne skredfare

trekkbag haul bag dry bag ekspedisjon antarktis
Et alternativ til pulk

Alternativ til pulk på vintertur

Arva Axio skredsøker
Test av skredsøkere

Test av Arva Axio

Josten rundt
Flerdagers topptur

Josten Rundt på ski

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue