Når fjell bare er fjell

Skisesongen er på hell. De siste konkurransene er gjennomført for min del, og snøgrensa kryper stadig lenger oppover lia. Tiden er inne for å se tilbake på vinteren som har gått.

Sist oppdatert 29. april 2014 kl 19.41

OLAV B. TRONVOLL

Skjermbilde 2014-03-19 kl. 08.55.42

Olav Bakketun Tronvoll har vært på randoneelandslaget siden 2008. Orkdølen representerer IL Fjellmann, bor i Søvassli, er utdannet energimontør, men satser fullt på randonee. Topptur som konkurranseform er relativt nytt her til lands, og Olav kommer til å blogge mest om randonee-livet, slik at alle som er interessert i en raskt voksende idrett kan få innblikk i hva de driver med.

Det har vært en spennende og innholdsrik sesong. Jeg har gått og stått masse på ski. Deltatt på mange konkurranser, både i inn- og utlandet. Jeg har snødd inne i Italia, og hoppet fra skareflekk til skareflekk i Trøndelag. Jeg er godt fornøyd med min egen fremgang i år, jeg fikk blant annet med meg en fjerdeplss i NM og fjerdeplass sammenlagt i norgescupen. Dette gir meg mye motivasjon til å starte treningen mot neste vinter. Snart. Først vil jeg unne meg selv tid til å være litt lei av å stå på ski. Lei av å jage høydemeter, lei av å måtte nå toppen av fjellet, lei av kjøre ned før jeg har rukket å se meg rundt. Nå vil jeg nyte muligheten til å gå en skitur og stoppe når jeg vil, selv om jeg er langt fra toppen. Kanskje sette meg ned og nyte sola, og bare bli sittende.

Egentlig kan det være det samme med hele fjellet akkurat nå. Fjellet kan være lunefullt, det kan være farlig og det kan by på overraskelser. Vi vet det godt. Men at fjellet kan være så utrolig urettferdig, det er tungt å svelge. Å være godt forberedt, å ha utstyret i orden, og å ha topp ferdigheter er ingen garanti, men et godt utgangspunkt. Likevel kan det gå galt. Jo mer du er i fjellet, jo mer vil du være eksponert for de elementene som man finner der, på godt og vondt. Uheldigvis er man på feil sted til feil tid, og plutselig er tragedien total. Bare fjellet står igjen. Urettferdig og meningsløst.

Jeg har ingen svar og ingen forklaring. Derfor lar jeg fjell bare være fjell akkurat nå, det kan stå alene for en stund. Men snart er jeg tilbake, og jeg skal gå til toppen som før. Vel vitende om at det aldri blir helt det samme igjen. 

Publisert 29. april 2014 kl 19.41
Sist oppdatert 29. april 2014 kl 19.41
annonse
Relaterte artikler
synshorn topptur
Sikkerhet i vinterfjellet

Slik bruker du KAST-systemet

toppturer i tromsø. Foto: Kristoffer Kippernes
Bynære skiturer i Tromsø

Trygge toppturer i Troms

ryssdalsnebba ski
Toppturer på Nordmøre

Langt opp = langt ned

Skiturer fra Vatnahalsen

Av på første stopp

UPÅKLAGELIG: En krevende, men fantastisk tur. hele veien er det havutsikt og flotte naturopplevelser, mange høydemeter, spennende passasjer og nydelig nedkjøringer. Foto: Mikal Nerberg.
Fleredagers skitur i Lyngen

Lyngen på langs

toppturutstyr for nybegynnere
Rando for nybegynnere

Tips til ski for topptur

hans inge klette
Rando-konkurransens ABC

Slik er en rando-konkurranse

annonse
Levandehornet sett fra sørøst. Foto: Håvard Myklebust. / Trygge toppturer.
Turbeskrivelse – skitur

Turbeskrivelse Levandehornet

jørgen aamot toppturskolen
Typiske faretegn på snøskred

Lær deg å gjenkjenne skredfare

trekkbag haul bag dry bag ekspedisjon antarktis
Et alternativ til pulk

Alternativ til pulk på vintertur

Arva Axio skredsøker
Test av skredsøkere

Test av Arva Axio

Josten rundt
Flerdagers topptur

Josten Rundt på ski

Høgruta i Hjørundfjorden

Hjørundfjorden rundt med ski

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue