Lofoten på sitt beste

Sløsj, sol, pudder og fantastisk fiske. Lofoten disket opp med noe det beste av hva øygruppa har å by på.

Sist oppdatert 1. april 2014 kl 11.22

Lofoten er et yndet skiområde for mange toppturentusiaster. Henningsvær og områdene rundt Geitgaljen er mye besøkt. De sørligere delene av øygruppa er mer kjent for godt fiske enn for toppturer, men denne helgen besøkte UTE Ballstad i Lofoten for å bli bedre kjent med fjellene her, og vi testet like så greit skreifisket også.   

«Tilgjengeligheten til fjellene er det beste med Lofoten».

Mange tror kanskje at denne vinteren ikke har egnet seg særlig for skikjøring i Lofoten, det har vært veldig lite snø, men et snøfall på 30 cm sist helg reddet Lofoten Split & Toppturfest som ble arrangert for første gang på Hattvika Lodge i Ballstad i Lofoten denne helgen.

Marit Vidnes

Marit2

Marit jobber i UTE og er en ivrig friluftsperson. Hovedfokuset er å komme seg ut, så mye som mulig, også i hverdagen. Hva hun gjør ute er ikke så viktig, men hvis det er litt action involvert, enten med splitboardet på topptur, eller ned en bakke på stisykkelen blir hun ekstra fornøyd.

Sjefsguide for arrangementet, Tom Guneriussen daglig leder i Lofoten fjell og snø, er lommekjent på Vestvågøy og fant frem til den beste snøen denne helgen. Han ga oss også noen tips til de som vil reise hit på egen hånd.

— For de som kommer for å oppleve og se det beste av Lofoten, er Stornappstind en fantastisk topp. Fra den får man flott og variert utsikt, og man har mange fine nedkjøringsalternativer. Justatind her ved Ballstad er også en flott topp. Fordelen med Vestvågøy er at det går veier overalt, det gjør at fjellene er lett tilgjengelige, og de er heller ikke så høye. Det gjør at man fint kan rekke to turer på en dag, og gå med solen i ansiktet både på formiddagen og ettermiddagen. Da får man tilsammen kanskje 1300-1400 høydementer på en dag, og man får oppleve mer enn hvis man bare går ett fjell en annen plass. Tilgjengeligheten er det beste med Lofoten generelt. Geitgaljen ved Svolvær vil jeg også trekke frem som en veldig fin tur i et alpint og spektakulært område, sier Tom Guneriussen.

Tom
Tom

Sjefsguide på Lofoten Split & Toppturfest, Tom Guneriussen. Foto: Nils-Erik Bjørnholt.

Vil du anbefale folk å ta turen til Lofoten nå, eller er denne våren, som har vært såpass ustabil et dårlig tidspunkt for å dra hit?

— Jeg vil anbefale folk å ta turen, selv om det er litt lite snø har vi funnet fine nedkjøringer med god snø på alle turene denne helgen. Den beste Lofoten-måneden for meg er i mai, da kan man gjøre så mye forskjellig, stå på ski, klatre, padle kajakk, fiske og det er lenge lyst, så man rekker mye på en dag. De siste årene har det kommet mest snø i april her ute, hvis det slår til i år også blir denne våren veldig fin.

Er det noe spesielt man bør tenke på med snøforholdene her ute i havgapet?

— Fordelen med Lofoten er at det ofte er førefall flere ganger i løpet av sesongen, slik at vedvarende svake lag forsvinner. Det er mye vind og fokksnø som man bør tenke på når man vurderer snøforholdene.

Denne helgen rakk UTEs utsendte å komme seg opp på Justatind, Blåtind, Høgvarden og halvveis opp på Stornappstind. De første to toppene leverte slush av beste sort, på Stornappstind var det bare is da vi var der, mens på Høgvarden var det pudder på søndag. Tom kunne fortelle oss at sånn er det ofte her ute, det skifter fort, og det er mange fjell og velge mellom, så man finner som regel fin snø ett eller annet sted, iallefall hvis man vet hvor man skal lete.

Det har også vært tidenes Skreifiske i Lofoten i år, Ballstad er Lofotens største fiskevær, og vi forsto hvorfor. I løpet av tre timer dro vi opp over 250 kilo fisk på snøre, det ble mange store torsk som ble halt opp av havet. Den største fisken vi fikk var på 20 kilo, litt unna førsteplassen i helgens VM i Skreifiske som var rett under 30 kilo, men jubelen var stor da vårt beist kom ombord.  

David Underland
David Underland

Den ivrige splitboarderen David Underland, som tidligere i uka ga begrepet «ski in ski out» ny mening, tok med seg denne karen tilbake til Hattevika Lodge og lagde fiskesuppe til hele gjengen, før vi dro ut på en ny topptur. Foto: Nils-Erik Bjørnholt.

Publisert 1. april 2014 kl 11.25
Sist oppdatert 1. april 2014 kl 11.22
annonse
Relaterte artikler
TOPPTUR I STRYN: Med gondolen Loen Skylift kommer du deg lynraskt opp til vårsnøen, som gradvis forsvinner i lavlandet. Foto: Bård Basberg
Toppturer i Nordfjord

Toppturer i Stryn

silvretta skiferie
Toppturer i Alpene

Alpenes beste toppturer

synshorn topptur
Sikkerhet i vinterfjellet

Slik bruker du KAST-systemet

toppturer i tromsø. Foto: Kristoffer Kippernes
Bynære skiturer i Tromsø

Trygge toppturer i Troms

ryssdalsnebba ski
Toppturer på Nordmøre

Langt opp = langt ned

Topptur til Urdshovd

Av på første stopp

UPÅKLAGELIG: En krevende, men fantastisk tur. hele veien er det havutsikt og flotte naturopplevelser, mange høydemeter, spennende passasjer og nydelig nedkjøringer. Foto: Mikal Nerberg.
Fleredagers skitur i Lyngen

Lyngen på langs

annonse
toppturutstyr for nybegynnere
Rando for nybegynnere

Tips til ski for topptur

trening topptur
Fjellførerens treningstips for rando-turer

Fjellførerens treningstips for vinterens rando-turer

hans inge klette
Rando-konkurransens ABC

Slik er en rando-konkurranse

Levandehornet sett fra sørøst. Foto: Håvard Myklebust. / Trygge toppturer.
Turbeskrivelse – skitur

Turbeskrivelse Levandehornet

jørgen aamot toppturskolen
Typiske faretegn på snøskred

Lær deg å gjenkjenne skredfare

trekkbag haul bag dry bag ekspedisjon antarktis
Et alternativ til pulk

Alternativ til pulk på vintertur

Arva Axio skredsøker
Test av skredsøkere

Test av Arva Axio

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen