Randorenn blir mer og mer populært, og det arrangeres renn med varierende lengde og vanskelighetsgrad. Men hva er det som får folk til å bruke flotte skidager på å gå om kapp opp fjelltopper, for å så kjøre ned igjen med melkesyre i bena?

Det ønsket Sande å finne ut under sitt utvalgte jomfrurenn: Romsdal Rando. Her skulle toppene Gåltåtind, Søre Klauva og Kirketaket bestiges. Underveis var han relativt optimistisk.

Annonse

– Jeg var ikke så dum at jeg prøvde å henge på teten. Selv i mosjonsklassen er det noen som sprengåpner. Jeg siktet meg inn på 600 høydemeter i timen. Slitsomt for de fleste toppturentusiaster, slapt for de som virkelig går fort.

Sande hadde på forhånd gledet seg til å bli kjent med denne konkurranseformen. Det ville bli en ny måte å oppleve storslått natur på.

– Jeg trengte ikke engang overtalelse. Jeg hadde gledet meg til dette her. Sett fram til å slite meg ut i motbakkene, sjekke om jeg kunne ta igjen noen nedover. 2500 høydemeter ville bli ny pers. Oppleve av de flotteste fjellene i landet, på en ny måte. Klatre opp baksiden av Kirketaket.

Les hvordan det gikk med Sande i den siste utgaven av Utemagasinet. Uten å røpe for mye kan vi si at det til tross for melkesyre og blodsmak i munnen – ga mersmak.

Godt grep: Test av toppturhansker

Toppturhansker skal fylle mange funksjoner; ikke bli for svett oppover bakkene, men holde deg varm nedover. UTE har testet 16 par hansker for toppturen.

Ny vri over Svartisen

– Å krysse Svartisen var en gammel drøm, og en av mange mål på den lange listen. Vi slo to fluer i en smekk, og tok like greit med både packraft og ski, skriver Jose Mijares.

4
4

PACKRAFT: Å krysse Svartisen hadde ikke vært enkelt med kajakk, men en packraft lar deg se kartet med nye øyne. Foto: Jose Mijares

Sammen med sin beste venn Hilo Moreno, har Jose Mijares gjort en ekspedisjon ut av å krysse Svartisen, Norges nest største isbre.

Portrettet

Bli kjent med Mikael Nerberg. Han er både skikjører, tindevegleder og miljøforkjemper.

Les om dette, og mye mer, i den siste utgaven av Utemagasinet.

Abonnenter får bladet rett i postkassa sju ganger i året, og digital tilgang til alle tidligere utgaver. I tillegg er det flere andre medlemsfordeler. Du blir enkelt abonnent her.