Høytid for vårskiturer

Etter påske pakker de fleste bort skiene. Spør du meg, er det nå den fineste delen av skisesongen begynner.

Sist oppdatert: 24. april 2014 kl 07.11
Leirdalen og Hurrbrean på Jotunheimens nordside, byr på fantastiske vårskiturer.
Leirdalen og Hurrbrean på Jotunheimens nordside, byr på fantastiske vårskiturer.

PER-ARNE ANDERSEN

09-59-50_lightboxorg

Etter å ha blitt målt i 227 km/t på ski nedover en fransk fjellside, flatet friluftslivet noe ut, men Per-Arne benekter at slikt henger sammen med alderen. Per-Arne livnærer seg som ingeniør, og er en altmuligentusiast som fyller året med friluftsaktiviteter som ski, stisykling, downhillsykling, padling, fjellturer og klatring. Han er en solid Jotunheimen-kjenner og har skrevet boka «På tur – Leirvassbu» (2012). Per-Arne blogger om turer og friluftsliv, og tar høyde for at det også kan bli andre uviktige ting som opptar ham i friluftshverdagen.

Lange solrike dager, 20 varmegrader på dagtid og snøløse bygater, gjør at mange finner det naturlig å pakke bort skiene etter påske. Men tiden etter påske er kanskje den aller beste for skiturer i høyfjellet. Her er det også lange solrike dager og sommervarme, men høyfjellet skiller seg fra bygatene ved at det fortsatt er metervis med deilig hvit snø. Og lite kan måle seg med en vårskitur når nattefrosten slipper taket, og snøen blir myk, jevn og forutsigbar. Treffer man med de rette forholdene, blir man plutselig helt konge på ski – verdensmesterskiføre som slike forhold ikke uten grunn kalles.

De fleste av høyfjellsområdene i Norge ligger fortsatt dekket av snø, og kommer til å gjøre det lenge fremover. Er du klar for ditt livs skiopplevelse, er det bare å smøre skiene, pakke sekken og komme deg av gårde. For min del går neste tur til Jotunheimen og Toppturcampen som finner sted på Leirvassbu fra 24. til 27. april. Jotunheimen er Norges svar på Alpene, med høydeforskjeller på inntil 1500 meter. I Leirdalen går veien på ca. 1000 moh. før den begynner å bukte seg oppover. På dalens vestside ligger fjellene og isbreene dekket av snø til langt utpå forsommeren. Det perfekte utgangspunktet for vårskiturer.

For noen år siden fikk jeg en av de flotteste vårskiturene jeg noen gang har opplevd. Turen ble tatt helt spontant etter en dag med kraftig regnvær i lavlandet, snøfall i høyden og med løfter om sol fra skyfri himmel dagen etter. Vår tur ble gjort 25. mai og startet med at jeg plukket opp min turkamerat, Inger Hilde, på Grünerløkka i Oslo kl. 02.30. Hun er av det positive slaget, og trenger ofte bare noen minutter på seg etter at jeg kommer med mine spontane turforslag. Når vi ankommer Leirdalen klokken åtte, er det fortsatt frost i snøen og rundt oss er fjellene dekket av nysnø. Vi har valgt Bakarste Skagsnebb som turmål denne dagen – et fjell på 2093 meters høyde, noe som gir 1100 høydemeter nedkjøring tilbake til vårt utgangspunkt i Leirdalen. Frem til ca. 2000 meters høyde er bestigningen over Hurrbrean ganske enkel, men fra ryggen og opp til toppen er bestigningen mer alpin. Her må vi passere en bratt og luftig rygg som setter oss på prøve.

Vi nyter dagen på toppen med kaffe og god mat, og idet vi starter nedkjøringen er alt som tatt ut av en drøm. Hurrbrean er fortsatt dekket av 15 centimeter vintertørr puddersnø, før vårsnø overtar det siste stykket ned til dalbunnen. Vi avslutter turen med et lite plump i bekken, men dette forringet ikke turopplevelsen en dråpe. Snarere tvert imot blir dette en inspirasjon til å bade bort litt svette i det iskalde smeltevannet.

Men siden vi bare er på en dagsturs flukt fra virkeligheten, må vi tilbake til byen der jobb og plikter står klare for å ta oss i mot dagen etter. I det vi ruller gjennom nattemørke Oslo, er vi skjønt enige om at livet byr på herlige kontraster.

Jeg ønsker alle skientusiaster en fantastisk vårskisesong:)

Publisert 24. april 2014 kl 07.11
Sist oppdatert 24. april 2014 kl 07.11
annonse

Relaterte artikler

Skiferie på Senja

Skiferie på Senja

TOPPTUR I STRYN: Med gondolen Loen Skylift kommer du deg lynraskt opp til vårsnøen, som gradvis forsvinner i lavlandet. Foto: Bård Basberg
Toppturer i Nordfjord

Toppturer i Stryn

silvretta skiferie
Toppturer i Alpene

Alpenes beste toppturer

synshorn topptur
Sikkerhet i vinterfjellet

Slik bruker du KAST-systemet

toppturer i tromsø. Foto: Kristoffer Kippernes
Bynære skiturer i Tromsø

Trygge toppturer i Troms

ryssdalsnebba ski
Toppturer på Nordmøre

Langt opp = langt ned

Topptur til Urdshovd

Av på første stopp

annonse
UPÅKLAGELIG: En krevende, men fantastisk tur. hele veien er det havutsikt og flotte naturopplevelser, mange høydemeter, spennende passasjer og nydelig nedkjøringer. Foto: Mikal Nerberg.
Fleredagers skitur i Lyngen

Lyngen på langs

toppturutstyr for nybegynnere
Rando for nybegynnere

Tips til ski for topptur

trening topptur
Fjellførerens treningstips for rando-turer

Fjellførerens treningstips for vinterens rando-turer

hans inge klette
Rando-konkurransens ABC

Slik er en rando-konkurranse

Levandehornet sett fra sørøst. Foto: Håvard Myklebust. / Trygge toppturer.
Turbeskrivelse – skitur

Turbeskrivelse Levandehornet

jørgen aamot toppturskolen
Typiske faretegn for snøskred

Lær deg å gjenkjenne skredfare

trekkbag haul bag dry bag ekspedisjon antarktis
Et alternativ til pulk

Alternativ til pulk på vintertur

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen