I artikkelserien «Mitt favorittfjell» deler kjente turfolk og andre kjendiser med et forhold til naturlig sitt favorittfjell.

Denne gangen har turen kommet til skredvarsler og toppturbok-forfatter Espen Nordahl, som nylig flyttet fra Tromsø til Lofoten.

Annonse

Men favorittfjellet til Nordahl finner du i Lyngen. Selv om han er fra Nordland, har han bodd store deler av livet i området, og virkelig lagt sin elsk på Jiekkevarri. 

Espen Nordahl på toppen
PÅ TOPPEN: Espen Nordahl på toppen av Jiekkevarri. Foto: Heidi Berg

– Et kjærlighetsforhold som har vart i over 30 år. Den gang da jeg kom til Tromsø i 1982 var det for meg et mytisk fjell, som man hadde hørt om. Lest om. Spesielt Geoffrey Hastings og Elias Hogrenning brave fortellinger om sine forsøk på å bestige fjellet en lengsel om en gang å kunne nå toppen. Så endelig.

Det ble sommer 1987 og klatrekurs i Lyngsdalen, som skulle avsluttes med tur til Jøkelfjellet.

– Så da fikk jeg for første gang satt mine ben på toppen av Troms; 1834 slitsomme meter over havet. Det ble umiddelbar kjærlighet. Et livslangt forhold som etter hvert utviklet seg til å leve ut sin mest heftige intensitet  som en sommerskiaffære.

– Hvor mange turer har du vært der? 

– 57 turer, sommer og vinter.

Espen Nordahl på fjellet om sommeren
SOMMER OG VINTER: Espen Nordahl går fjellet både på sommeren og vinteren. Foto: Svein Mortensen

– Hva er din favorittrute opp fjellet? 

– Det spennende med Jiekkevarri er at det finnes så mange flotte og spennende oppganger. Men det er nok vinterturen inn Fugledalen, opp dalgangen og breen til Salen og videre til topps som skinner mest i sinnet. Her er det bratte partier der skiene må på sekken og noen ganger må isøksa og stegjernen frem for å forsere noen meter blåis. Mens andre ganger er det vært snø hele veien. Det er noe av spenningen, du vet aldri hva som venter. Hele ruta går i spektakulære storfjellomgivelse skapt til skikkelig å imponere. 

– Har du noen tips til andre som vil ta turen dit?

– Dette er en krevende tur som krever respekt, enten man går om sommeren eller vinteren. Tar man utgangspunkt i "normalruta" over Holmbukttinden får du om sommeren en dag med utfordringer i alt fra løs ur, fastere ur, kanskje blåis, bratt snø, slak snø, flat snø og bresprekker. Om vinteren handler det selvsagt mye om å vurdere snøforholdene nøye da store deler av turen går i skredterreng.  Fra du starter i Indre Holmbukta på vestsiden av Lyngenhalvøya handler dette om 10-15 timer på tur og man skal nyte og svette seg opp totalt 2150 høydemeter. Så dette er en tur som krever både kunnskap, erfaring og god form. Men har du det og vær og forhold er prima, får du en storslagen opplevelse som nok er en av de flotteste i Norge, sier Espen Nordahl, som også er en av Norges fageksperter innen snøskred.