Er du friluftslivets Petter Smart?

Hva gjør du hvis du vil fyre bål, men mangler tørt brensel? Har du et knep som holder myggen unna en vindstille dag, om du verken har røyk, myggmiddel eller myggnett tilgjengelig?  

Sist oppdatert 15. januar 2013 kl 14.25
Hva er dine beste triks for å fikse ødelagt utstyr? Denne skoen har fått seg en runde med Sugru, en slags plastelina som stivner, på utsatte steder.
Hva er dine beste triks for å fikse ødelagt utstyr? Denne skoen har fått seg en runde med Sugru, en slags plastelina som stivner, på utsatte steder.

Evnen til å være løsningsorientert kommer godt med på tur. Plutselig er det noe av utstyret som ryker, fryser fast eller du har glemt noe vesentlig. 

UTE inviterer til en konkurranse der du kan sende inn dine beste tips, enten det er en smart hjemmepatent som alltid er med i sekken, en genial måte som forenkler teltoppsetting, matlaging, tørking av klær, hva det måtte være som gjør turlivet litt enklere. 

 – Vi er sikre på at det er mye praktisk innovasjonsevne blant leserne våre som fortjener heder og ære, og som med fordel kan spres til andre som også kan ha nytte av det. Slik sett er det en konkurranse alle kan vinne på, sier redaktør Sandra Lappegard.  

Hovedpremien er en Barigo Penta 55-klokke til en verdi av 5200 kroner.
Dette er et unikt presisjonsinstrument som har klokke med alarmfunksjon, barometer, høydemåler, temperaturmåler og kompass. Denne er for eventyreren! Penta 55 vant den prestisjetunge OUTDOOR INDUSTRY AWARD i Tyskland i 2011.

I tillegg premieres andre gode bidrag med UTE-premier.

Kriteriet for seier/premie er at det er noe originalt, uventet og gjerne genialt enkelt. Innsenderen må forklare litt om hvordan han/hun kom på ideen, hva som er fordelen med den og hva som skal til for at det kan være like funksjonelt for andre.  
 
 – Vi håper på mange gode bidrag som kan gjøre friluftslivet enda litt smartere, sier Lappegard. 

Send ditt bidrag til konkurranse@utemagasinet.no og merk mailen med Petter Smart.

Frist: 1. mars

Her er en av ekspertenes beste tips:

Børge Ousland, polarfarer

– De store reparasjonene jeg har gjort, har vært med leatherman, håndbor og tau. Med det verktøyet har jeg fikset både ødelagte skisko, pulk og ski.

Fortell.

­– Da jeg krysset Antarktis, sprakk skiskoene opp. De hadde brukt en gummiblanding som var noe hardere i sålen, som gjorde at skoene sprakk opp foran og ble lealaus å gå med. På denne turen hadde jeg ikke med meg bor, og måtte bruke en kraftig spiker­ – en krevende og slitsom jobb. Så etter det har jeg alltid hatt med håndbor i tre forskjellige tykkelser. Så dro jeg en fallskjermline uten kjerne gjennom hullene og sydde det sammen. Det fungerte fint. Fordelen med fallskjermliner er at du kan lage sterke surringer med dem som ikke ryker.

Hvordan fikser du knekte ski med disse redskapene?

– En måte å gjøre det på, er å kappe av bakenden på skien, bruke den som forsterkning og flytte bindingen framover. Det blir en helt annen type ski, mer som en kort planke, men den går an å gå på. Du kommer deg i hvert fall framover. Når viktig utstyr går i stykker blir jeg først kjempedeppa, men det går ikke så lang tid før jeg finner en løsning. Jeg er generelt ganske nevenyttig. Jeg har aldri stått helt, helt fast. 

Aldri?

– En gang gikk en pulk i stykker fordi støpen var for dårlig, faktisk. Jeg prøvde å forsterke den, men det gikk ikke. Da var den eneste løsningen ny pulk.

Publisert 15. januar 2013 kl 14.25
Sist oppdatert 15. januar 2013 kl 14.25
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue