Trandalhatten er et ikonisk fjell utseende som en hatt. Utsikten fra toppen er utrolig vakker! Fjellet bestiges enklest fra Trandal. Trandal er en liten bygd i Hjørundfjorden i Ørsta kommune, midt i hjertet av Sunnmørsalpene.

Du er avhengig av båttransport da bygda ikke har noen veiforbindelse. Alternative transportmåter over fjorden er bilferge fra Standal eller Sæbø, skyssbåt eller privat båt.

Annonse

Trandalhatten fra Trandal byr på 1188 høydemeter og en turlengde på ca. 12 kilometer tur/retur dersom du starter fra fergeleiet. Et kortere alternativ starter fra grusveien litt oppe i Trandalsdalen, og gir 940 høydemeter og totalt ca. 7 kilometer.

Den fine stien gjør turen løpbar for de aller barskeste, men de fleste vil nok foretrekke gange på oppturen.

trandalhatten
OPP GJENNOM SKOGBELTET: Stien svinger seg oppover, det siste partiet krever litt klyving.

Stien er stedvis bratt, men ikke eksponert eller vanskelig. Rett før toppen en det et kortere parti som krever klyving.

Her er det gode tak for hender og føtter, og det er hengt ut to tau som moralsk støtte. Vel oppe er det god plass, og mange egnede steder for en velfortjent pause etter den bratte løpeturen.

Utsikten fra toppen er sjeldent vakker. Du er omkranset av fjellklassikere på alle kanter, og ser store deler av Hjørundfjorden.

TRANDALHATTEN PÅ SUNNMØRE
HATTEN AV: Utsikten til Trandalhatten fra ryggen. En perle blant mange fjell på Sunnmøre.

Turbeskrivelse ved start i Trandalsdalen

  • Turlengde: 7 km t/r
  • Antall høydemeter: 940
  • Tidsbruk: 3-6 timer

Stien til Trandalshatten knekker av grusveien i andre serpentinsving etter at du har forlatt bebyggelsen, ca 250 moh. og 2,5 km fra fergeleiet. Her står det et skilt til Trandalhatten, og det er mulig å parkere bilen langs veien.

Turen starter på et traktorslep før stien etter noen hundre meter knekker av til høyre. Herfra følger du samme sti helt til toppen. Første stigning opp til Kollane (700 moh.) går jevnt bratt opp gjennom skogbeltet.

Herfra følger stien en bred rygg, før det bratner til igjen ved ca. 900 moh. Stien svinger så rundt til venstre for fjellet, som bestiges fra baksiden (nordsiden).

Det siste stykket krever litt klyving. Utsikten er slående fra start til slutt! 

TIPS

Hvis man har tid til overs etter endt tur er det obligatorisk med en tur innom Christian Gaard bygdetun! Her har de mat- og drikkeservering og muligheter for overnatting. En del dager i året holder de kun åpent på bestilling.

Det holdes i tillegg noen konserter i løpet av året, og utenfor hovedhuset henger det en huske med utsikt mot fjord og fjell. Og når du først har tatt turen til Trandal, hvorfor ikke tilbringe en natt eller to?

Enten i et telt i Trandalsdalen, eller i en seng på Christian gaard.