Her finner han det spektakulære krigsminnet

Terje Stokke: – Den var i unaturlig god stand etter nesten 70 år i fjellet.

Sist oppdatert: 1. januar 2014 kl 01.01
krigsminne på sunnmøre
Terje Stokke ble mildt sagt overrasket da han fant støvelen til den tyske Luftwaffe-piloten i den bratte steinura. Foto: Hans Kristian Krogh-Hansen
Lesetid: 3 minutter

Terje Stokke, Sverre Hjelmeland og UTE-reporter Hans Kristian Krogh-Hanssen var på fjelltur ved Sæbø i Sunnmørsalpene da de gjorde et funn utenom det vanlige i forrige uke.

Ruten de gikk i området Høgrestinden og Grøtdalstindane er i utfordrende og lite besøkt terreng.

De tre hadde tidligere på dagen vært og sett på vrakrestene etter et tyskt Messerschmitt kampfly som ble skutt ned under slaget om Hjørundfjorden den 16. februar 1945. Flyet styrtet rett nedenfor Grøtdalstinden (1331 moh.) i cirka 1 200 meters høyde.

Lå i steinura
På vei ned igjen fra fjellene, i en sidedal i Sunnmøre, oppdaget Terje Stokke noe som lå mellom store steiner.   
– Første tanken som slo meg var; hvem legger igjen en støvel i 1000 meters høyde. Jeg tenkte også at det kunne ha en sammenheng med flyet som hadde styrtet på motsatt side av fjellet under krigen, men kjente ikke historien så godt og var usikker på om piloten hadde overlevd. Jeg syntes også det var unaturlig at det skulle være så mye igjen av støvelen etter nesten 70 år i fjellet, sier Stokke.

Det er  vanskelig å forstille seg hvordan det var å miste støvelen midtvinters i de steile fjellene på Sunnmøre. Pilotens historie har blitt skrevet ned fra de lokale som tok han imot på en seter. Piloten hadde en strabasiøs overnatting i snøen før han nådde frem til folk.
Det er vanskelig å forstille seg hvordan det var å miste støvelen midtvinters i de steile fjellene på Sunnmøre. Pilotens historie har blitt skrevet ned fra de lokale som tok han imot på en seter. Piloten hadde en strabasiøs overnatting i snøen før han nådde frem til folk.
Den tyske piloten blåste opp en gummibåt og seilte ut disse fjellsidene vinterstid...
Den tyske piloten blåste opp en gummibåt og seilte ut disse fjellsidene vinterstid...

Historisk bekreftet
Da følget returnerte til bygda viste deg seg at støvelen var av merket Original Wilop, som ble brukt av Luftwaffe under andre verdenskrig. Et dykk de lokale historiebøkene ga følgende informasjon;

 «...For den 19 år gamle Georg Ecke vart det ein minnerik 16.februar...cockpit-dekslet hadde kilt seg fast. Med eit krafttak fekk han sparka av dekslet. Flyet styrta på nasen i en snøbrede aust og nedfor Grøtdalstinden. Han sjøl landa i Kalvedalen. Eiene støvelen hadde han mist. Det nærma seg natt i ein snøfylt og ukjend fjellheim. Gode råd var dyre. Han pakka flygarjakka rundt den støvellause foten. Deretter bles han opp gummibåten med kolsyreflaska. I gummibåten rende han nedover mot folk så lenge det var dagsljos...»

Utdragene fra Hjørundfjord Sogelag sin historiebok gir gode indikasjoner på at det nå er tyskerens støvel som har kommet til rette etter drøye 68 år. Noe den lokale historieeksperten Arnold Einar Hustad bekrefter etter en titt på funnet.

– Det er hundre prosent sikkert at dette er støvelen som piloten mistet. Vi vet hvor fallskjermen lå, og dette stemmer med historien. Det er en spennende historie og det er utrolig at piloten overlevde nedskytingen og deretter ferden ned til bygda i de bratte fjellene, sier Hustad.

– Skoen ligger nå i en forseglet plastkasse og vil bli oppbevart sammen med andre flydeler som ble hentet ned fra fjellet i etterkrigsårene. Kanskje blir det åpnet en utstilling en gang i fremtiden, sier finneren Terje Stokke.

LES OGSÅ: Klyvetur på Sunnmøre

Publisert 1. januar 2014 kl 01.01
Sist oppdatert 1. januar 2014 kl 01.01
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen