/ Løping

Icebug lager sko av alger og gammelt fiskegarn

Den svenske joggesko-produsenten Icebug vil synliggjøre enda tydeligere hva skoene er laget av. De og flere produsenter introduserer nå helt nye materialer for å gjøre skoene bærekraftige.

Sist oppdatert 23. april 2021 kl 07.00
david ekelund ceo icebug
GRØNNE SKO FINNES IKKE: Sko må man ha. Men det går an å produsere med mål om lavest mulig klimaavtrykk, mener Icebug-sjef David Ekelund. Foto: Andrè Ingvoldstad

Alle bruker sko, og samlet står hele skoindustrien står for nesten to prosent av verdens totale karbondioksidutslipp.

En eneste sko-modell kan inneholde over 50 ulike komponenter og materialer, noe som kan gjøre det krevende å finne fram til mer bærekraftige alternativer for bransjen enn et standardmateriale. 

Svenske Icebug har vært mest kjent for å lage tursko og joggesko med vinterpigger, men de har også en offensiv bærekraftprofil i sin skoproduksjon. 

Utgangspunktet er ganske enkelt: «Du redder ikke verden med å kjøpe sko fra Icebug, eller fra noen andre. Men hvis du virkelig trenger et par sko, gjør vi det vi kan for å begrense skadene på miljøet.»

Klima-dokumenterer skoene  

Våren 2021 lanserte Icebug et system som vil synliggjøre hele klimaavtrykket for alle sine sko for kunder og konkurrenter. «Follow the Footprints» starter i Icebug sin egen butikk og hos noen utvalgte forhandlere.

 Til høsten rulles det ut overalt. En QR-kode vil også finnes på hver skoeske og på hver sko.

Kunden trenger bare å skanne koden og ser med en gang hvor stort CO2-avtrykket er.  

Ved alle skoene på Icebugs nettside finnes det en klikkbar lenke som leder til en fast side hos en tredjepart, TrusTrace. 

Bruker solenergi på fabrikkene

• Icebug en del av programmet SOLROS (The Solar Rooftop Scaling), som har redusert karbondioksidutslippet på fabrikkene de jobber med i Vietnam betraktelig.

• Til tross for mange timer med sol, er strømnettet i Vietnam preget av fossile kilder som olje og kull. Omlegging til solenergi betyr reduserte kostnader og økt energiuavhengighet, i tillegg til redusert utslipp.  

• Icebug sin produksjon i Vietnam forårsaker et utslipp på 4000 tonn CO2 i året. Ved å hjelpe partner-fabrikkene til å konvertere til solenergi, vil selskapet kunne bidra til å spare omkring 5000 tonn CO2 fra deres egen produksjon og fra de andre som produserer sine varer på samme sted.

• Skoprodusentene Mammut, Aku og Snickers Workwear er også en del av dette programmet.

Vis mer
icebug eide
ULL-SNEAKERS: Icebug Eide Woolpower RB9X ble laget i et opplag på 200 skopar, og de ble utsolgt med en gang.

Er Icebug bedre og mer klimavennlig enn andre?  

Det har Icebug også jobbet grundig med å prøve å finne ut av. Ved sammenligning av Icebug sine sommersko, hevder de at materialvalget i gjennomsnitt gir 22 prosent lavere klimapåvirkning (veksler mellom 11-64 prosent) enn hos andre sko.

Ved å måle hele skoen (inkludert produksjon og transport etc), så er forskjellen 10 prosent lavere (5-28 prosent for de ulike modellene).

BÆREKRAFT

Icebug vil redusere sine utslipp minst på linje med Parisavtalens 1,5 graders mål. Deretter kompenseres det med 200 prosent i sertifiserte prosjekter som reduserer utslipp. 

Ved å gjøre det slik, får ikke Icebug bare status som klimanøytral, men ved å ansvar for mer enn egne utslipp. 

Viser fullverdig innholdsfortegnelse

Ved å vise innholdsfortegnelsen på skoene, kan bevisste kunder få vite hva som er inni skoen. 

Av all polyester som Icebug bruker våren 2021, er 91 prosent resirkulert. 

I mellom og innersålen benytter Icebug seg av en andel bloom-foam, et skummateriale med egenskaper som likner på «normal» etylenvinylacetat (EVA),som er det vanligste materialet i mellom- og innersåler med demping, svikt og komfort.

Bloom-foam består av skadelige alger som er hentet opp fra gjengrodde sjøer. Gjennom å filtrere bort giftig algeoppblomstring, pumpes det rene vannet tilbake.

– Vi måler det som vi og andre skoprodusenter har som største miljøpåvirkning: Utslipp av karbondioksid og bruk av ikke-fornybare kilder. Først og fremst olje som råmaterialer. Gjennomsiktighet er den beste måten å skape troverdighet på. Det gjør man jo i mange andre bransjer, så hvorfor ikke gjøre det med sko også, sier David Ekelund, med utfordring til verdens sportssko-giganter. 

NNormal Kjerag
Les også
david ekelund ceo icebug
david ekelund ceo icebug

Sneakers-merket Allbirds var i fjor det aller første skomerket som publiserte klimaavtrykket for alle sine skomodeller. Ullsneakeren Icebug Eide ligger ganske nær denne.  

Under målingene oppdaget Icebug at avtrykket kunne justeres ytterligere ned ved å benytte biomasse i mellomsålen. Ved å bruke ved å bruke resirkulert ull i overdelen klarte Icebug å redusere utslippene av karbondioksid i produksjonen.  

De har også laget tursko av hamp.

Svenskene har latt seg inspirere av aktører som Patagonia, Nudie og Asket når det gjelder gjennomsiktighet. 

På Icebug sine såkalte outdoor-sko, tursko og løpesko finnes det ifølge Icebug ikke noe fornuftig å sammenligne med som er nyere enn fra 2012.  

– Ser vi på de få tallene som finnes, så gir løpeskoen Icebug OutRun RB9X med 9 kg CO2 omtrent 35 prosent lavere utslipp enn sko fra andre produsenter som viser sine utslipp. Men det blir høyst spekulativt. Vi håper at det kommer mer grunnlag fra ulike skoprodusenter, sier Maria Münther, bærekraftansvarlig i Icebug.  

Icebug-bærekraft
Icebug-bærekraft

– Det åpenbare er at bevisste kunder kan få mer kunnskap, og sammenlikne klimaavtrykkene til våre produkter med andre merker, og at det kan flytte frem grensen for hvor lavt klimaavtrykket kan bli for et par sko, legger hun til.  

– Den andre funksjonen er kanskje enda viktigere og den er for våre kollegaer i skobransjen. De siste fem årene har vi lagt ned utrolig mye arbeid med å identifisere og utvikle de materialer og prosesser som har lavest klimaavtrykk. Nå deler vi den kunnskapen med andre. Vi byr enkelt og greit på en gavepakke for kraftig reduserte utslipp. Bærekraftgevinstene blir størst når de oppskaleres. Vi deler av vår kunnskap i håp om at det skal gi maksimal effekt for bransjen, samfunnet og omgivelsene, sier hun.   

ICEBUG

Hovedkontor: Jonsered, Sverige

Etablert: 2001

Antall ansatte: 11-19

Driftsinntekter: 181 407

Produksjon: Vietnam, Kambodsja og Kina og Jonsered i Sverige.  

Icebug er medlem av Fair Wear Foundation, som gir en uavhengig revisjon av at produktene er produsert under rettferdige forhold.  

Publisert 23. april 2021 kl 07.00
Sist oppdatert 23. april 2021 kl 07.00
Relaterte artikler
pytho 6 2023
Joggesko for sti/grus

 Test av Icebug Pytho 6 

NNormal Kjerag
Testet: NNormal Kjerag

NNormal Kjerag

Inov-8 Trailfly Ultra G 280 test
Test av Inov8 Trailfly Ultra G 280

Inov-8 Trailfly Ultra G 280

test av hoka zinal 2
Test av joggesko for sti/terreng 2023

En god oppgradering av Hoka Zinal

VJ XTREME: Stein, sti, røtter. Disse skoene er laget for å takle denne typen terreng. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Test av løpesko for terreng

Test av VJ Xtrm 2

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue