Vi kan bruke timevis på å diskutere ski- og skismurning, men med skisko vil vi gjerne ha minst mulig fram og tilbake.

Da handler det  om å finne et par langrennssko som lar oss være ute så lenge vi vil, uten at det er frosne tær eller gnagsår som stopper oss. 

Annonse

Det finnes flere grunner til å legge litt ekstra innsats i skovalget. Selve skiskoen betyr også noe for hvordan skiene oppleves – kanskje mer enn mange tror – ettersom både stabilitet, tyngdeoverføring og fraspark har med skoene å gjøre, og til sist følelsen med underlaget. 

BINDINGER

Før var markedet for bindinger delt i to, med SNS-bindinger (Salomon) og Rottefella (NNN-binding). Så kom Salomon med sin egen Prolink-binding, og Fischer og Rossignol lanserte sin Turnamic-binding. Det kostet noen runder i retten, men nå er alle NNN-kompatible. SNS-systemet er inntil videre fremdeles i produksjon, det er kun såler fra Atomic og Salomon som passer på disse.

Vi har fått inn fem langrennsko til test, beregnet på fritidsmosjonister. Vår konklusjon er at skoene er svært tilfredsstillende, med god sålestivhet og følelse med underlaget, som gir god kraftoverføring. 

Likevel er det noen detaljer som gjør at noen av skoene skiller seg positivt ut.

OM TESTEN

Vi ba om å få tilsendt skisko for klassisk langrenn, som egner seg for den ivrige mosjonisten som gjerne vil gå noen turrenn, og for den som liker å gå langt på ski uansett føre.

Skoene er testet i damemodell på turer gjennom vinteren, hovedsakelig i kaldt vær. Vi har lagt vekt på komfort, vekt, varme, stabilitet og støtte til foten.