Langrennsverdenen kan kanskje takke topptur-trenden for de nye skiene som gir feste, uten at du trenger å bruke tid på å smøre. Store skiprodusenter som Atomic og Salomon har lenge hatt felleski i stallen, også kalt skin-ski, i mange år, men de har vært litt bortgjemt – inntil nå. 

Felleski fungerer slik at fellen er integrert i et lite område der det vanligvis er festesmøring under skiene.

Annonse

De har sine favoritt-føreforhold: De er best på rundt null-føre og klisterføre, men fordelen er likevel at det er fullt mulig å få feste under de fleste forhold.

Årets store snakkis innen langrennsutstyr er alle produsentene som har tatt felleskiene ett hakk lenger. 

I motsatt ende av skalaen har du de rene stakeskiene.

felleski-nett kopi

Det vanligste materialet for skifeller er å bruke hår fra geit, mohair. 

De fleste produsenter har løsninger som gjør at du kan bytte ut fellene når de er utslitt. 

Fellene oppgis å vare i 80-100 mil før de må skiftes ut.

Mindre prepping og vedlikehold?   

Hele ideen med skin-ski er at de krever lite stell, men de tar ikke skade av litt pleie.

Du kan påføre en spesialspray på mohair-fellen i festesonen.

På nullføre med fallende våt snø og ellers på våte forhold, går det an å preparere fellen for å unngå ising eller forbedre gliden.

Swix har lansert en rensespray denne, som skal være mindre aggressiv mot limet på fellens bakside enn tradisjonell rensevæske.

En revolusjon i langrenn

For den aktive mosjonisten er felleski et supplement til resten av skiparken.

For deg som vil gå en skitur etter jobb, er dette paret som alltid ligger klart. Det senker terskelen for klassisk langrenn.

Kan du ikke noe om skismuring, sikrer du deg en bra skiopplevelse, og det frigir mer tid til å gå på ski.

Det gikk et sus gjennom langrenns-Norge i fjor da Petter Soleng Skinstad vant Fredagsbirken på felleski, og i tillegg satte ny løyperekord.

– Jeg gjorde det for å bevise at det går an å gå fort på slike ski. Å vise dem fram for den ivrige supermosjonisten, men også at dette er en type ski for alle. Du kan gå rolig, du kan gå fort. Jeg har dem alltid med meg, både på trening, bre og i internasjonale renn, forteller Skinstad.

Som sønn av ekspertkommentator og tidligere eliteløper Åge Skinstad, har Petter alltid vært bortskjemt med å ha gode ski.

Smørefrie ski er noe han begynte med i voksen alder.

– De gamle skjell-skiene synes jeg ikke noe særlig om. De funker så lenge du skal GÅ på ski, du kommer deg fram, men om du har tenkt å gå på ski, så gir det ingen voldsom skiopplevelse, sier Petter.

Hans forhold til smørefrie ski har endret seg i takt med utviklingen.

Petter var den første i Norge som fikk Salomon sine felleski for tre år siden. 

Siden har han hatt dem med seg til inn og utland, på bre og internasjonale skirenn. 

Både Petter Skinstad og broren er eliteløpere.

– Vi har egentlig prakket felleski på hele familien fordi vi vet at det er bra. Fattern har skiene liggende i skiboksen, og etter møter kan han dra rett ut, ta på seg skiene og gå seg en tur uten å måtte sjekke gradestokken eller åpne smørekofferten. Mora mi går mye mer på ski etter at hun fikk sånne ski, forteller han.

Felleskiene du kan velge mellom

Skal du investere i et par felleski, er det viktig å finne et par ut fra høyde og vekt, for å få finne riktig spenn.

Det er avgjørende for at ikke fellen ikke subber nedi, men kommer opp og ned av snøen.  

skisamliing

1. ATOMIC

Atomic lanserte sin Skintec-modell i 2011. Denne sesongen kommer de med to modeller, en for hardt føre og en for medium føre, egnet for trening og turbruk. Atomic bruker magneter for å feste fellen, noe som gjør skien litt tyngre. Atomic har to ulike fellestørrelser avhengig av føre, og

som byttes ved hjelp av en nøkkel.

2. SALOMON AERO 9 SKIN

Aero9 Skin er videreføring av bestselgeren Equipe RC Skin fra i fjor. Aero9 er litt bredere enn RC Skin som gjør den mer stabil og manøvrerbar, og velegnet for de som liker å gå på ski, men ikke har så mye erfaring med smøring.

3. FISCHER TWINSKIN

Fischer har flere felleski å velge mellom. Twin Skin Comp er en kvalitetsski for ambisiøse turløpere som synes skismøring er komplisert, og en ski som skal fungere bra ved de fleste forhold. Skien har todelt fell og midtrand. 70 prosent mohair i fellen, og er teflonbelagt for å unngå ising. Fischer har i tillegg to andre felleteknologier: Easyskin, som klipses på og festes til smøresone.

4. ROSSIGNOL R-SKIN

Rossignol R-Skin er den franske produsenten sitt svar. De har to typer felleski, en treningsski (sport) og en marka-ski, sistnevnte med innsving og fell under midten. Konstruksjonen med innsving gir økt kontroll i utforkjøringer. Rossignol har også en juniorski med fell, fra 98-163 centimeter. Det er en egen fell for hver skilengde.

5. MADSHUS

Ifølge Madshus ble det solgt 13.000 par av Intelligrip-skien i 2011, som var deres første sesong. I år har de fire helt nye modeller å velge mellom for å møte etterspørselen, i tillegg til en juniorski. Terrasonic Intelligrip® Classic er en treningsski som kombinerer egenskapene til de velkjente Terrasonic-skiene med det smørefrie fellekonseptet. Birkebeiner-skien er en litt bredere marka-modell. Fellene har en kombinasjon av mohair og nylon. De integrerte fellene er festet med varmt lim, og kan skiftes ut ved behov. Fellene på skiene er testet til å holde i 80-100 mil. 

SMØREFRIE MULIGHETER

Det finnes flere smørefrie alternativer enn felleski  

Zero-ski/rubbeski

Her rubbes/slipes festesonen med sandpapir. Disse skiene er optimale på nullføre og opp til to plussgrader, når det er vanskelig å treffe med smurningen, typisk klabbe- og glippeføre. Disse skiene er best på vått og fuktig underlag, men de gir dårligere feste på minusføre, og på isete underlag. Det vanlige har vært å smøre med silikon eller fluorpreparater. Fluorforbud innføres i 2021.

Ski med skjellsåle/smørefritt mønster

Den utskjelte skien blir ofte omtalt som en ski for folk som egentlig ikke er interessert i å gå på ski. Innen fjellski har denne typen ski en annen status.