/ Korona

Disse DNT-hyttene er åpne i påsken

På grunn av dagens smittesituasjon åpnes ikke like mange betjente DNT-hytter som vanlig til påske.

Sist oppdatert 10. mars 2021 kl 15.07
åpne betjente dnt-hytter
BETJENT: Turistforeningen har lagt vekt på at de hyttene som åpner har nærhet til vei, gode beredskapsplaner og tett kontakt med den lokale kommunehelsetjenesten. Her fra Sota Sæter. Foto: DNT

Korona-situasjonen gjør at DNTs hytter som vanligvis er åpne i påsken, blir holdt stengt. Det vil likevel ikke gjelder alle hytter.

De betjente hyttene er spredd over et stort geografisk område, der ulike, lokale forhold tas i betraktning. 

– I lys av økende smitte ser vi oss nødt til å åpne færre betjente hytter enn vi pleier. Vi har gode rutiner for å stoppe og håndtere smitte, og samarbeider godt med lokale smittevernmyndigheter, men det er viktig for oss at vi ikke skaper unødvendig belastning på beredskapen i fjellet, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang. 

   

Disse betjente hyttene holder åpent i påsken 

• Gjendesheim, Jotunheimen  

• Haukeliseter fjellstue, Hardangervidda 

• Sota Sæter, Breheimen   

• Svukuriset, Femundsmarka   

 

Tilrettelegger for et trygt opphold

På Sota har de kapasitet til å ta imot 60 personer i påsken, noe som omtrent 65 prosent av full kapasitet. Tilreisende til Sota er stort sett gjester som bruker setra som basested for dagsturer og toppturer på ski.  

Med bilvei inn og ut anser de å kunne takle et eventuelt utbrudd på forsvarlig måte. 

– Vi merker at folk er forsiktige og det forstår vi veldig godt. Vi holder ikke åpent for å utfordre de nasjonale retningslinjene, men for å opprettholde et tilbud for de som er friske og i fin form. Hos oss har vi ti forskjellige bygg, som gjør at vi kan spre gjestene godt utover slik at det kan bli en trygg og god påske, sier Ove Lilleengen, som driver Sota Sæter. 

Hvilke rutiner har dere som gjør det mulig å holde åpent?  

– Vi føler de nasjonale retningslinjene, og samarbeidet med DNT sentralt har vært godt. Vi har tett dialog med kommunelegen. Hurtigtestene har visstnok lett for å gi feil svar, så vi har gått bort fra dette på kommunelegens oppfordring. I stedet oppfordrer folk til å bruke smitteappen og holde seg godt for seg selv i forkant, slik at vi ikke får noen plutselige oppblomstringer, sier Lilleengen.  

– Jeg vil også oppfordre alle som vil til fjells å bruke smitte-appen og til å være bestemt med seg selv om sosial distansering i forkant. Samtidig vil jeg også også oppfordre til å bruke fjellet, for det er mye god helse i det, sier Lilleengen.  

«Vi holder ikke åpent for å utfordre de nasjonale retningslinjene, men for å opprettholde et tilbud for de som er friske og i fin form.» Ove Lilleengen, Sota Sæter

sota sæter
BESTYRERNE: Ove og Silje Lilleengen. Foto: DNT

Haukeliseter prioriterer langtidsopphold  

Haukeliseter Fjellstue har ni måneders erfaring med å drive turisthytte i en pandemi. Akkurat nå opplever de at situasjonen minner om i fjor, at det handler like mye å opprettholde et tilbud for de som vil til fjells, som å oppfordre folk om å dra til fjells. 

– For oss er det mulig gjennom tett dialog med kommunen. Det var de som påla oss å stenge, og det er også de som er med og avgjør om det er tilrådelig å holde åpent. Heldigvis har det også være lite smitte i kommunen og vi har – bank i bordet – ikke hat et eneste tilfelle, sier markedssjef Marte Trondsen.   

På Haukeliseter kan man bo per husstand.

I tillegg har de en inngang og utgang, håndsprit og mulighet for god avstand under middager.

I tillegg åpner de et eget bakeri for gjennomgangsjester. 

Selv om det kan skje at man skulle bli værfast på Haukeli, er det aldri langt fra veien, slik situasjonen er for en del andre DNT-hytter i området.  

Haukeliseter tar imot halvparten så mange gjester som normalt, og prioriterer gjester som bestiller langtidsopphold, det vil si 4-5 dager eller mer.

– Det gir mindre gjennomgangstrafikk og mer kontroll på de som kommer. Mitt inntrykk er at folk tar sitt ansvar og sin risiko, og jeg tror at når folk er på fjellet slapper man av og kan vente litt i køen og på maten. De fleste som kommer hit er her for å være ute og tilbringe tiden utendørs, sier hun.  

 

Eksklusiv hyttebooking hos DNT

I tillegg til de betjente hyttene har Turistforeningen åpnet for familier og kohorter som kan bestille hytter som de kan garantere å ha helt for seg selv. 

– Vi har 450 selv- og ubetjente hytter over hele landet. Hyttene ligger på fjellet, i skogen og ved kysten. Dette er et smittevennlig alternativ til alle de som drømmer om hyttetur i påsken. Du finner og bestiller de alle på ut.no, sier Dag Terje Klarp Solvang.  

  

Vinterløypene kvistes som vanlig  

Selv om den tradisjonelle hytte til hytte-turen utgår for mange i år, vil kvisting av ruter i fjellet blir gjort uavhengig av om hytter er åpne eller ikke. 

– Frivillige og hyttevertskap har som alle år tidligere lagt ned et betydelig arbeid i å sikre ferdselen i fjellet gjennom kvisting av vårt rutenett i fjellet. Vi er glade for at påskegjestene derfor vil ha gode muligheter til flotte skiturer også i år, sier Klarp Solvang og legger til:  

– Kvistene er ingen erstatning for kart og kompass, så følg alltid med på kartet når du går, slik at du vet hvor du er.

Publisert 10. mars 2021 kl 15.07
Sist oppdatert 10. mars 2021 kl 15.07
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen