/ Korona

Korona-lue skal hindre smitte i friluft

Nå lanserer helsedirektoratet en egen lue for deg som skal utendørs og er redd for å smitte andre. NB. Sjekk datoen for artikkelen.

Sist oppdatert 1. april 2020 kl 06.49
Korona lue helsedirektoratet utemagasinet
Helsedirektoratet har gjort koronalua tilgjengelig for alle som melder seg, og legger ved dette illustrasjonsbildet.

Korona-lua er et tydelig og gjenkjennelig plagg, som du skal ha på deg om du er smittet, i karantene eller redd for at du er smittet. Det skriver helsemyndighetene i dag.

Alle som kjenner på tidlige symptomer som tett nese eller mild hoste, kan nå melde seg til myndighetene, eller til smittevernansvarlig på sin arbeidsplass, for å få tildelt en lue.

– Med dette tiltaket vil vi gjøre det helt tydelig hvem du bør holde minst én meters avstand fra, og hvem du virkelig bør gå store omveier rundt, opplyser helsedirektoratet i en pressemelding.

For mye tid bak skjermen? Les turtips fra UTEmagasinet!

Det oppfordres til at lua brukes når man ferdes utendørs uansett aktivitet. Helsedirektoratet oppfordrer til at man bruker korona-lua når man ferdes i skogen eller fjellet der man liker å gå tur, men også når man går på butikken eller gjør ærender.  

– Det vil være formålstjenlig om de som blir definert av myndighetene som brukere av luen, innfinner seg med å gå med den også når de er innendørs eller tilbringer tid med familiemedlemmer, står det i pressemeldingen.

Lue og virus corona utemagasinet
Koronalua, slik helsedirektoratet avbilder den, har en viss likhet til viruset og er godt synlig.

UTEmagasinet har lagt merke til at tiltaket ligner noe på et tidligere påfunn fra DNT, som oppfordret turgåere i fjell og friluft til å gå med luer i farger som trafikklys basert på hvorvidt de var single eller opptatt. Forskere fra folkehelseinsituttet har bekreftet at koronalua vil være et tiltak som vil gi økt effekt i kampen mot koronaviruset.

Les også saken fra da DNT Ung lanserte regnbuelua i fjor.

– Vi ser at vi har mye å gå på når det kommer til smittevernet utendørs. Mange har vært dyktige til å følge oppfordringene fra myndighetene, og nå ønsker vi at alle fortsetter å bidra til den store dugnaden ved å vise helt tydelig at man bør unngå kontakt med andre, sier Lars Ole Levorsen, forsker på folkehelseinstituttet.

Helsedirektoratet opplyser om at alle de som defineres som brukere av lua, også skal behandles med respekt fra de rundt seg. Det oppfordres til å unngå kontakt med brukere av koronaluen.

Helsedirektoratet produserer nå tusenvis av luer og sender de ut fortløpende. Korona-lua produseres av helsepersonell i karantene, og nylig permitterte fra kulturlivet og konsulentbransjen er rekruttert for å hjelpe til med produksjonen. 

Nytt turutstyr? Sjekk testene våre! 

Samtidig meldes det om at alle luebrukere vil automatisk samtykke i å dele informasjon om hvor de til enhver tid skulle befinne seg. Slik kan andre spore hvor luebrukerne befinner seg og gjøre de riktige veivalgene når de ferdes utendørs.

Helsedirektoratet produserer nå tusenvis av luer og sender de ut fortløpende. Korona-lua produseres nå blant annet av helsepersonell i karantene, og mange nylig permitterte fra kulturlivet og konsulentbransjen har blitt rekruttert for å hjelpe til med produksjonen, skriver helsedirektoratets pressemelding. Lua er tilgjengelig for utdeling ved å ta kontakt med smittevernansvarlig i din virksomhet. 

Publisert 1. april 2020 kl 06.49
Sist oppdatert 1. april 2020 kl 06.49
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen