Den første kongepokalen i randonee deles ut i herreklassen under helgens Xtind, som er en del av X2-festivalen i Ørsta. Løypa går i området rundt Hornindal Skianlegg, og førstemann opp og ned fra to fjelltoppene Høgenibba og Lisjenibba skkan ta med pokalen hjem. Ansvarlig for randonee i Norges skiforbund, Martin Bartnes, ser på kongepokalen som en viktig anerkjennelse for sporten.

– Det at randonee nå har fått kongepokalen er en ny milepæl i utviklingen og randonee sin posisjon som en anerkjent gren  i Skiforbundet. Med kongepokalen følger mer publisitet og medieomtale som er viktig for en liten idrett i forhold til rekruttering og sponsorarbeid, sier han. 

Annonse

Bartnes venter mellom 20 og 30 utøvere for start fordelt på herrer og damer i junior og senior.  

– I herrer senior er Lars Erik Skjervheim (bildet under), Ola Hovdenak og Ola Berger de tre største favorittene. I damer senior vi det mest sannsynlig stå mellom Malene Haukøy og Gjertrud Hovdenak, sier han.

Lag_8

Romsdalingen Ola Hovdenak er den mestvinnende randoutøveren i Norge. Han hevdet tidligere i vinter at han har lagt opp, men det er uklart hva dette egentlig betyr. Trønderen Ola Berger har i perioder vært enda sterkere i motbakkene, men han jobber nå som fastlege i Trondheim og har mindre tid til å trene. Hovdenak har avgjort de siste duellene mellom de to.

Men for å bli norgesmester må han også slå vossingen Lars-Erik Skjervheim, som har vist seg svært sterk i både motbakkeløp og randokonkurranser de siste sesongene.

Startskuddet smeller lørdag klokka 12.