Turekspertens tips til verdens fineste fjellturer

Maria Philippa Rossi og Trygve Sunde Kolderup i Hvitserk har reist verden rundt i jakten på de aller flotteste fjellturene. Resultatet kan du lese i boka «Verdens Fineste Fjellturer».

Sist oppdatert: 5. juli 2016 kl 08.00
Los Nevados i Colombia. Foto: Matti Bernitz
Los Nevados i Colombia. Foto: Matti Bernitz
Lesetid: 10 minutter

Trygve, som er daglig leder i Hvitserk, har til sammen reist i nesten 60 land, og har jobbet i flere år med å samle inn materiale til en bok om de aller fineste fjellturene.

– Det er en ambisiøs tittel, men jeg mener vi har god dekning for å velge ut de førti turene som vi har valgt å ta med, sier han, og mener antall meter over havet ikke er så nøye for at en fjelltur skal være bra. Da er det like viktig at det både er en fin natur- og kulturopplevelse. Det er Maria Philippa Rossi enig i, og mener alt spiller inn.

– Det kan være det fantastiske været, den gode maten eller selskapet. Eller noen ganger fravær av selskap, eller at du har hatt dårlig vær en uke, og så på toppnatta, når det virkelig gjelder, så titter stjernehimmelen frem og gjør det til en minnerik opplevelse. Godt humør og fravær av stress er andre ting jeg trives med på tur, og som kanskje gjør at jeg drar på tur. Og det at mobile ofte mister dekningen er ikke så dumt det heller. Det er deilig å kunne koble helt av, og bare være tilstede i øyeblikket, ikke på sosiale medier.

Maria er guideansvarlig i Hvitserk, og har fått seg noen fantastiske turer i den sammenheng.

Hun mener den mest slitsomme og lengste turen hun har vært på er til fjellet Aconcagua. 

– Vi brukte 15 dager på bestigningen, og kom tilbake til Mendoza utslitte, solbrente og med solid muskelsvinn. Men det er også en av de beste turene, det fantastiske privilegiet å kunne logge seg av verden i et par uker, jobbe mot ett mål, som i den store sammenheng betyr svært lite, men som likevel der og da gir stor mening. Det er også den turen jeg var mest forberedt på, vi hadde diskutert pakkelister, rutevalg og trening i månedsvis før avreise.

Av alle turene du har vært på, hvilke tre er de absolutt flotteste?

Maria: – Vi må vestover for å finne mine tre favoritter. West Coast Trail i Canada var en spesiell fottur, den var annerledes. Det var kronglete å komme seg dit med mye dårlig koordinert offentlig transport, tillatelsen var et herk å få tak i, men da jeg endelig kom frem og ble sluppet av med båten på turens startpunkt var det som om alle bekymringer bare forsvant. Patagonia var bare rått. Og vakkert! For alle som er det minste interessert i klatring er Patagonia åsted for så mye klatrehistorie og spennende førstebestigninger, og det gir fjellturen en ekstra dimensjon. Vi hadde en veldig flink guide som tok oss med litt utenfor det vanlige turisttråkket, og det å være alene med så majestetiske fjell brenner seg inn i minnet. Kontrastene i naturen er også store; enorme hengebreer, granittamfier og turkisblå innsjøer, ja, helt magisk!

John Muir Trail, som starter i Yosemite, var også spektakulært. Igjen var kontrastene store; kaoset rundt Happy Isles der tusenvis av turister daglig går opp og ned Mist Trail til Vernal Falls, men hvis du går noen kilometer lengre, så er det plutselig fred og ro. Her gikk jeg også alene, og det er på en måte krevende, for du må underholde deg selv og har ingen til å dele på oppakningen, men samtidig en spennende utfordring, og du kommer lett i snakk med folk. Og det å se soloppgangen fra toppen av Half Dome var innmari kult!

Trygve: – Av de jeg har vært på, så ble jeg veldig positivt overrasket over turen jeg var på i Grand Canyon og Georgia. Grand Canyon er ikonisk – og det å gå ned i elvekløften og være i flere dager nesten helt alene med den rå naturen, helt uten dekning, i følge med en suveren guide og ha fantastisk vær, ble en veldig flott opplevelse. Georgia overrasket også veldig positivt. Det var et grønt og veldig vakkert fjelland. Om det er Rwanda, gåsafari i Kenya eller en tur i Himalaya som er den tredje favoritten klarer jeg ikke bestemme meg for.

Hvilke turer har overrasket deg mest?

Maria: – Jeg synes Etiopia var veldig spennende. Jeg har vært mye i Afrika, men Etiopia overrasket på mange måter. Det er et land med kulturelt og religiøst mangfold, det er få turister sammenlignet med Kenya og Tanzania, og vi fikk gå mer eller mindre for oss selv i fjellene. Og så fikk vi fantastisk god mat underveis. Det liker jeg!

Trygve: – Mallorca overrasket. Det å gå på fjelltur i Tramuntana-fjellene på nordvestkysten av øya var mye finere enn jeg hadde forestilt meg. 

Hva er de beste turene å starte med om man drømmer om et høyt fjell?

Trygve: – Kilimanjaro! Og så må man avslutte med et par dager på safari når man først er i Afrika. På Kilimanjaro har man en ordentlig toppnatt – som er lang og tøff. Samtidig er det et fjell de aller fleste kan klare.

Maria: – For mange er det stor forskjell på å gå med dagstursekk med noen liter vann og litt snacks, til å bære full oppakning og sørge for at du har nok energi til å også slå opp campen og lage mat når du kommer frem. Skal du gå med full oppakning kan det være lurt å ikke starte med en ti-dagers-tur. det kan fort bli tungt og krevende. Og så lærer man av egne erfaringer. Noter deg hva du pakket ned og hva som fortsatt ligger ubrukt nederst i sekken når du kommer hjem. La det bli igjen hjemme neste gang du drar på tur, så blir du gradvis mer rutinert, og sekken lettere!

LES OGSÅ: Slik organiserte de sin egen drømmetur til Kilimanjaro

Hvor skal man dra om man vil gå lang tur?

Maria: – Det finnes noen skikkelig langturer, og vi har bare sneiet innom noen av dem. John Muir Trail, som i seg selv er lang hvis du går hele turen, utgjør bare en liten del av Pacific Crest Trail som igjen går 4286 kilometer fra USAs grense med Mexico til USAs grense med Canada. GR10 i Frankrike, og GR11 i Spania er over 800 km lange og går på hver side av Pyreneene. Alpene har tusenvis av kilometer med stier og fjellruter, eller du kan gå klassikeren Norge på langs. Det er mange muligheter. 

Trygve: – Himalaya, der er det utrolig mange flotte muligheter. Reis til Nepal. Der trenger de turister mer enn noen gang før. Alle som liker fjell, vil trives i Nepal. Sånn var det før jordskjelvet og sånn er det fremdeles.

LES OGSÅ: Den store turen

I boka Verdens fineste fjellturer har de to realisert mange av sine turdrømmer, men Trygve drømmer fortsatt om å reise jorda rundt med familien. Ferdig med å reise blir de aldri.

Maria: – Jeg synes den uken jeg var i Vest-Canada var fantastisk, og jeg kunne godt tenke meg å se mer av det landet. Ta tog fra kyst til kyst og hoppe av på spennende steder underveis for å oppleve det hvert sted har å by på. Jeg har vært noen ganger I Yosemite, men vil gjerne utforske andre nasjonalparker i USA også; Grand Canyon, Indian Creek og Yellowstone. Kanskje blir det en skikkelig roadtrip neste år? Og gjerne se mer av Chile, som Atacamaørkenen og de nordlige fjellområdene.

Trygve: – Personlig drømmer jeg av en eller annen rar grunn om å gå fottur i Sierra Leone eller bestige Mt. Kamerun, Vest-Afrikas høyeste fjell. Ellers har jeg en sønn på snart fem år som drømmer om å se en aktiv vulkan. Det håper jeg vi kan realisere i løpet av neste år. Det er sikkert lenge til, men når jeg får masse ledig tid til å ligge med kikkert på en forblåst, avsidesliggende fjellhylle, er drømmen å reise et sted der jeg kan se snøleopard.

10 FANTASTISKE FJELLTURER

West Coast Trail, Canada

West Coast Trail
West Coast Trail. Foto: Parcs Canada

West Coast Trail er en 75 kilometer lang vandrerute fra Gordon River til Pachena Bay. Stien går langs sørkysten av Vancouver Island (som ikke er øya Vancouver ligger på).

Selv om avstanden er forholdsvis kort i luftlinje til sivilisasjonen, er området fullstendig villmark, og stien er snirklete med trapper, stiger, broer og taubaner. Regn med å bruke fem - sju dager. 

Dominica

Waitukubuli National Trail
Waitukubuli National Trail

Nei, det er ikke det samme stedet som den Dominikanske republikk. På den mindre kjente Dominica finner du en turrute tvers over hele øya. Waitukubuli National Trail er det vanskelige navnet på den 16 etapper lange ruta.

Noen av etappene går i tett regnskog, andre går i pent, vakkert kulturlandskap, og noen går i strandkanten.

Island

IMG_1846lowres
IMG_1846lowres

Laugavegur er en 55 kilometer lang rute fra Landmannalaugar (600 moh.) til Thórsmörk (300 moh.) i den sørvestlige delen av Island. Turen gås vanligvis på fire dager, og du finner ikke noe lignende andre steder i verden. Her er det kort vei fra knallgrønn, nesten neonfarget mose, til svart, støvete steinørken.

Patagonia

DSC_0391
DSC_0391

I Torres del Paine, et av fjellmassivene i Patagonia i det sydvestlige Chile, finner du Valle del Silencio – Den stille dalen. I fjellmassivet finner du to lengre vandreturer; O-et, eller sirkelen, er en rundtur rundt hele på åtte‒ni dager. W-et, går inn og ut av de tre mest kjente dalene, og kan gjøres på fem dager. De tre tårn, Hornene, Grey-breen og granittamfiet i Den franske dal er høydepunktene på turen.

Darjeeling

darjeeling
darjeeling

Darjeeling ligger på drøyt 2000 moh. i Vest-Bengal, nordvest i India. Singalila Ridge er den mest populære fjellturen i området, og går på grensen mellom Nepal og det nordligste hjørnet av India. Turen er verken spesielt tøff eller utfordrende. En dagsetappe er på rundt fem timer og maksimalt 20 kilometer lang.

Rwanda

rwanda
rwanda

Ved foten av Virungafjellene kan du være med på populær gorillasporing. Det er ti ulike menneskevante gorillafamilier som man besøker, med maks åtte turister pr. gruppe. Turen opp til gorillaene tar én - to timer. Tillatelse for en time med fjellgorillaene koster 750 USD, og det er maksimalt 80 tillatelser som selges hver dag.

Korsika

korsika
korsika

Mange regner Korsika som en av de aller vakreste øyene i Middelhavet. Øya har mer enn 20 topper høyere enn 2000 meter, og Monte Cinto (2707 moh.) er den høyeste. GR 20 er en kjent fjelltur over hele øya, mellom Celenza i nord og Conca i sør. Det er 15 etapper, og selv om etappelengdene varierer, regnes dette som en lang og krevende tur. Det finnes også tre andre kjente ruter som krysser øya på tvers. Disse har rundt syv etapper.

Borneo

borneo
borneo

Blant høydepunktene på Borneo i Asia, på det som er verdens tredje største øy, er Mount Kinabalu. Fjellet ligger et par timer utenfor byen Kota Kinabalu, og bestigningen av den 4095 meter høye toppen kan gjøres som en lang todagerstur fra millionbyen ved Sørkinahavet.

Atlasfjellene

Atlasfjellene
Atlasfjellene

Afrikas lengste fjellkjede kan faktisk minne om Himalaya. Fra byen Imlil finnes det flere flotte dags- og flerdagsturer. Byen er blant annet utgangspunkt for turen til Jebel Toubkal (4167 moh.), Nord-Afrikas høyeste fjell. Turen tar to dager, og underveis overnatter du på en enkel fjellhytte.

Mt.Kenya 

IMG_9561
IMG_9561

Selv om Mt. Kenya er noen hundre høydemeter lavere enn Kilimanjaro, er naturopplevelsene på Afrikas nest høyeste fjell likevel like flotte. Mt. Kenya består av tre topper, der det kreves klatreferdigheter for å nå de to h.øyeste. De fleste som reiser til Mt. Kenya, har derfor “gå-toppen”, 4985 meter høye Point Lenana, som turmål. Beregn minst fem dager tur - retur Nairobi.

Verdens fineste fjellturer

vff_cover_ffshop

I boka Verdens Fineste Fjellturer kan du lese turhistorier og tips om hele 40 ulike turer i hele verden. Her finner du både høye fjell og lange turer, i en variert kombinasjon. De er lange, korte, krevende, enkle, tilgjengelig eller bratte. Her finner du noe for alle, enten du er på storbyferie i Cape Town, eller du har pakket sekken og er klar for tre uker uten etterforsyninger. Kjøp boka her.

Publisert 5. juli 2016 kl 08.00
Sist oppdatert 5. juli 2016 kl 08.00
annonse
Relaterte artikler
annonse
PÅ MED HETTA: Vått, grått og fine farger på vei opp til Hornelen i Bremanger.
Hornelen i Bremanger

Klippen ved havet

Continental Divide Trail på 124 dager

– Jeg følte meg ikke helt ferdig

kyststien
Kyststien – turtips

Kystvandring langs Oslofjorden

Vandring i Patagonia

Eventyrlige Patagonia

Elv ned fra hardangervidda
Et lite stykke Hardangervidda

Et lite stykke Hardangervidde

storesåta bergen
Bergen har mer enn sju fjell

Fjellturer i Norges nest største by

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen