– Jeg foretrekker turer nært hjemmefra. Jeg liker at det tar kort tid å komme seg ut. Fra Sædalen hvor jeg bor, tar det meg bare en liten time opp til vidden og til fjellene rundt Gullfjellet, forteller Anita Berg fra Bergen.

Hun har alltid vært av den aktive typen, og drev mye med fotball inntil for få år siden.

Annonse

Men vonde knær gjorde det vanskelig å fortsette. Old girls var ikke noe alternativ.

– Jeg begynte å se meg om etter andre aktiviteter. Jeg kjøpte meg et telt, og oppdaget at det var veldig fint å være på tur i nærområdet her i Bergen. Jeg har laget meg en fast pakkeliste, som jeg oppdaterer etter hvert. Jeg lærer noe nytt fra hver tur. Bare det å våkne og gå på do om natten, og ut til dét nordlyset. Alle snakker om Lofoten, men jeg hadde reist bare et kvarter hjemmefra. Slikt er veldig inspirerende og man får lyst til gjøre det igjen, sier hun.  

For å motivere seg selv har hun gitt seg selv en utfordring i å overnatte på alle fjell over 600 meter i Bergen kommune.

Hun er nettopp i gang. Bildene nedenfor er fra hennes første natt i naturen i Gullfjellet-massivet, mellom fjellene Livarden og Slettegga.  

Skjermbilde 2015-03-02 kl. 08.19.57
Skjermbilde 2015-03-02 kl. 08.19.57

– Jeg dro avgårde etter jobb før det ble mørkt. Teltet satt jeg opp i nærheten av Rambjørgvatnet.Det spesielle er at bildene er tatt på samme tidspunkt. Lyset fra Bergen gir en oransje og gullfarget himmel, mens bildet inn mot Hausdalshorga gir farge á la begynnende blåtime. Jeg har et engasjement for å bli god på å dra på telttur i nærområdet. Jeg ønsker å dokumentere og dele hva jeg lærer underveis, på nettsiden min, for å engasjere andre til å dra ut, forteller hun.  

Du kan følge turprosjektet til Anita her.

«Bare det å våkne og gå på do om natten, og ut til dét nordlyset.»
Anita Berg

Skjermbilde 2015-03-02 kl. 08.19.46
Skjermbilde 2015-03-02 kl. 08.19.46

Fjellene i Bergen 

  • Bergen har sine sju byfjell, som omfatter Lyderhorn, Damsgårdsfjellet med Kanadaskogen, og Løvstakken i vest, og Ulriken, Fløyen, Blåmannen, Rundemannen og Sandviksfjellet i øst. Østmassivet strekker seg fra Sædalen i sør via Vareggen og Åsane i nord, med Bergensdalen på vest- og Arnadalen på østsiden.

  • Det er tillatt å telte i opptil to dager på byfjellene, med unntak av områder innenfor nedbørfelt til drikkevann og i Fløyenområdet.

  • Bading er tillatt i alle vann som ikke ligger innenfor nedbørfelt til drikkevann. 

  • Turen «Over Vidden» mellom Ulriken og Fløyen er en av de aller mest populære turene i Bergen. Mellom disse byfjellene ser du fjordene rundt Bergen og øyriket utenfor. 

  • Gullfjellet er Bergens høyeste, med sine 987 meter over havet.