* Testresultatene finner du nederst i saken.

Hva du legger vekt på av funksjon, materialer, slitestyrke og komfort har betydning for valg av fjellsko.

Annonse

 Hva som oppleves som en god og mindre god fjellsko vil også være forskjellig fra person til person, men det viktigste er at du finner en sko som passer godt til foten.

 Noen sko kan man tenke at vil tilpasse seg foten over tid, men det beste er å velge en sko som passer foten fra dag én. 

Siden vil det være viktig at du vet at passformen beholdes over tid og ikke endrer seg for mye etter bruk.

Skovalg handler til syvende og sist mye om hva slags tur du skal på. Se også UTEs store fjellskoguide

En klassisk fjellstøvel kjennetegnes som regel med at den forholdsvis vridningsstiv. Dette er for å gi støtte i ulendt terreng og avlaste ankelen.

Stivheten i lengderetningen varierer mer fra de ulike bruksområder. Alle fjellstøvlene i denne testen takler en god del vann, men dessverre er det ofte en sammenheng mellom hvor mye vann en støvel slipper inn og hvor mye den puster.

Velger du en veldig tett støvel, vil du ofte oppleve at du blir klam og svett på føttene hvis du går lengre turer. En annen ting som skiller fjellstøvler fra andre sko generelt, er at sålen er lagd for å fordele trykket på en helt annen måte. T

råkker du på en spiss stein med en vanlig joggesko vil du gjerne kjenne spissen godt i fotbladet, mens på en fjellstøvel med en god såle fordeles trykket utover store deler av sålen slik at det blir mer behagelig å gå i ujevnt terreng.

 Hvor lenge du skal være ute på tur, hvor tung sekk du skal bære, hvor vått det er og hvordan terrenget er. Det er likevel ikke alltid slik at en høy støvel er det samme som en stiv støvel. Formen og stivheten på hælskålen er avgjørende for hvor stiv og hvor mye støtte en støvel gir. 

Går du med slike støvler i lettgått terreng, kan man fort få følelsen av å bli litt klossete og at de blir for grove. I grovere ur og mer ulendt terreng, derimot, og hvis du har mye opppakning eller skal gå over flere dager, vil du sette pris på kraftigere sko.

OM TESTEN

Til denne testen fikk vi tilsendt de klassiske fjellsko som leverandørene selger mest av, og som egner seg for lange dager i fjellet, gjerne med tung sekk.

GÅMODUS: Behandler du fjellskoene dine godt mellom turene, har de potensielt lang levetid. Klassiske fjellsko er laget i kraftige materialer som er enkle å vedlikeholde. Ved å skifte såle og lisser, eller tas med til skomaker som sannsynligvis vil kjenne igjen konstruksjonen i støvlene.

Viktig ved kjøp av fjellsko

 • Hvilket underlag skal du gå på? Velg sko etter den type turer du er mest interessert i.
 • Myke og lette sko fungerer fint til lettere terreng.
 • Vridningsstive sko gir mer støtte og stabilitet i ulendt terreng.
 • Størrelsen på skoene er viktig, for små sko kan ødelegge en fjelltur. Tenk spesielt på at tærne kommer lengre frem i nedoverbakker.
 • Test skoene ordentlig i butikken, med sokkene du skal ha. Passformen er viktig, legg vekt på å finne et par som passer til foten din.
Test av klassiske fjellstøvler

Fordelen med fjellstøvler versus joggesko

Mange går med lette joggesko i fjellet og kvier seg for å ta i bruk fjellstøvler som kan veie både det dobbelte og tre ganger så mye. Likevel er det mange gode grunner til å velge solid fottøy på fjelltur:  

 • Fjellstøvler er mer stødig. Enten underlaget endres eller kroppen er sliten, vil fjellstøvler gi deg støtte. 
 • Fjellstøvler er best når du bærer tungt. Med ryggsekk øker behovet for støtte, og vekten på føttene er uansett bare en mindre del av det du har med deg.
 • Fjellstøvler er best på fjell. Myke joggeskosåler gjør at du kjenner steinene rett gjennom og tærne kan bli slått eller komme i klem. Med en stiv fjellstøvelsåle kan du tråkke hvor som helst. 
 • Fjellstøvler er vannavvisende – om ikke alltid vanntette – og du kan tråkke på steinene i bekken eller i en fuktig myr uten å bli klissvåt. 
 • Fjellstøvler er vridningsstive, slik at de ikke viker unna og mister grepet når du klatrer og klyver. 
 • Fjellstøvler takler også alt annet underlag, enten det er isbre eller skogbunn. Du vil sjelden ha følelsen av fottøyet hindrer framdrift og komfort. 

Les også: 10 fjelltur-klassikere sør for Trondheim