Vind og snø pisker i ansiktet, tærne og fingrene har du knapt følelse igjen i. Tenk om vi bare kunne krudd opp varmen noen få hakk..?

Den klassiske løsningen å kle seg for vinterturer er med to eller tre lag. Innerlaget bør være fukttransporterende, mellomlaget isolerende, mens ytterlaget gjerne er vann- og eller vindtett.

Annonse

Følger du lag-på-lag-prinsippet, er sjansen god for at du holder deg tørr, samtidig som det isolerende plagget tar vare på kroppsvarmen slik at du holder deg varm.

I praksis innebærer dette at det er du selv som varmer opp plaggene, så bidrar klærne til å holde på varmen. Utfordringen med å ha seg selv som varmekilde er at hvis du allerede er kald, så fungerer ikke det optimalt.

Nå er det stadig flere produsenter som tilbyr klær som varmer opp deg i stedet for at du varmer opp klærne.

El-klær – hva er det? 

Helt nytt er det ikke med klær som varmer via batteri. Therm-IC fra Østerrike har levert varmesåler i over 20 år og har bidratt til varme tær opp gjennom årene, men med stadig bedre batteriteknologi så har også varmeplaggene utviklet seg og det har blitt flere varianter.

Du får nå blant annet såler, sokker, luer og vester med innebygde varmeelementer.

Teknologien består kort forklart av relativt vanlige turplagg (som hansker, såler og vester) som er utstyrt med varmesoner/varmetråder og batteri.

Disse varmesonene bidrar til ekstra varme i plaggene som igjen holder deg varm.

Effekt kan som regel justeres med noen enkle trykk på en eller to knapper og du kan ofte velge mellom to eller tre temperatur-trinn.

De fleste produktene går på oppladbare Lithium-Ion batterier, men du får og noen varianter med «vanlige» AA- eller AAA- batterier.

Batterivarigheten varierer fra produkt til produkt og etter hvor mye varme du kjører på. De fleste klarer minst 3-4 timer på full effekt og de beste klarer over et døgn på lavere effekt.

I teorien høres det ut som et genialt konsept som gjør at man kan regulere temperaturen bare ved å trykke på noen knapper.

Spørsmålet er hvordan dette fungerer i praksis? Trenger vi enda flere turprodukter som må lades? Og slik som rekkeviddeangsten gjelder for el-bilister. Kan man stole på klær som går på strøm? 

Vi fikk tilsendt en rekke produkter som vi har testet underveis på turer om vinteren. Det er ingen tvil om at produktene gir ekstra varme. Men hvor mye varme er det egentlig snakk om og når fungerer produktene best?

De ulike produktene gir litt blandete erfaringer. Det er en vesentlig forskjell på hansker og såler sammenlignet med vester.

Hansker og såler bruker man på deler av kroppen som ikke produserer så mye varme selv, og hender og føtter er gjerne der hvor du først blir kald. 

Klærne vi fikk til test 

Heat Experience Varmevest

heat cest

Vi fikk prototypen, som nå er ferdiglansert. Vesten har tre forskjellige varmenivåer slik at du kan velge riktig nivå etter behov. 

Batteriet tas ut og lades opp med medfølgende lader i stikkontakt på ca. 4 timer, eller med billader (ekstrautstyr) på ca. 2,5 timer. 

Det er mulig å anskaffe ekstra batterier for lengre turer uten lademuligheter.

Pris: 2500,-

heatexperience.eu 

Varmevest

Skjermbilde 2017-11-22 kl. 14.22.08

Varmepads i komposittkarbon med infrarøde varmefelt foran ved hver brystlomme og en stor bak på ryggen. 

Tre temperaturinnstillinger, med inntil 7-9 timers levetid på laveste nivå.

Pris: 1999 kroner

varmevest.no  

THERM-IC SmartPack set IC 1200

Skjermbilde 2017-11-22 kl. 14.28.14

Varmekablene sitter foran i sålen, under forfotputen og tærne. Holder man seg varm her, er resten av foten også i tatt vare på. 

Antatomisk formet, og kommer i seks forskjellige størrelser som kan klippes til for perfekt passform. 

Impulse Control leverer strøm fra batteriet støtvis, noe som sørger for bedre blodsirkulasjon og høyere effekt.

Pris: 2299 kroner

therm-ic.com 

ThermaCell Original varmesåler

Skjermbilde 2017-11-22 kl. 14.38.21

Formstøpte såler som inneholder varmekomponenter der temperaturen styres ut fra tre nivåer med en trådløs fjernkontroll. 

Batteriene kan lades like enkelt som en mobiltelefon, varer i fem timer i effektiv bruk og oppgis å kunne lades 500 ganger. Kan brukes i alle sko og støvler. 

Pris: 1495 kroner

noragent.no 

THERM-IC Powerglove IC 1300

Skjermbilde 2017-11-22 kl. 14.40.36

Vott bestående av skinn og lær, og med lette batterier som skal gi opp til ti timers kapasitet. Varmen justeres opp og ned med tre nivåer. 

Pris: Ca. 3200 kroner

therm-ic.com 

Konklusjon #1

Hansker og såler er godt å ha på tur uansett. Den lille ekstra vekten som batteri og varmeelementer utgjør, får du igjen av muligheten til å skru opp varmen når det trengs.

Det er et fortrinn med produkter av såpass god kvalitet at de fungerer fint også uten at varmen er skrudd på.

Varmevesten er et plagg som har et litt smalere bruksområde, men ved rett bruk får du mye varme. To av de norske produsentene, varmevest.no og Heat Experience, trekker begge fram jegere, fiskere og andre som driver friluftsaktiviteter med lav intensitet som hovedmålgruppen. Dette er aktiviteter hvor kroppen produserer relativt lite varme og en ekstra varmekilde kan være kjærkomment.

Når aktivitetsnivået går opp, vil kroppen relativt raskt produsere nok varme og vesten vil heller være en barriere som gjør at du ikke slipper ut nok overskuddsvarme, som igjen betyr at du svetter mer. Under pauser på toppturer opplevde vi at vesten ikke klarte å varme opp svett ull tilstrekkelig, og at det ga bedre resultat å heller bytte våt ulltrøye med en tørr.

Konklusjon #2

Vår erfaring er at varmevesten fungerer bra på kalde dager og ved lav intensitet, men «gamlemåten» med ekstra skift vil være å foretrekke under aktiviteter der du er i bevegelse og med høy intensitet.

Blir du svett og det blir pauser, er det fort å bli kald. Vi fikk teste prototypen til Heat Experience, og vi tar høyde for at det vil ha skjedd noen endringer i det produktet som nå er i salg.

Utfordringen med alle varmeproduktene er at de går på batteri. Med dødt batteri er de ikke mer enn vanlige turplagg. Det kan fort bli en veldig kald opplevelse når sålen, votten, hansken eller sokkene ikke lenger virker slik intensjonen var.

Det vil derfor være hensiktsmessig å velge varmeprodukter som fungerer godt både med og uten strøm, og unngå å planlegge slik at du er helt avhengig av ekstern varme.

Eventuelt må du planlegge turen slik at du kommer deg raskt hjem hvis utstyret skulle svikte.

Selve strømforbruket er ikke det helt store, men som med annet utstyr viktig å velge produkter av så god kvalitet at de varer over tid.H hjelpemidler som kan løse nettopp det. 

 

TUREKSPERTENS RÅD

  1. Velg plagg som fungerer godt også uten strøm.
  2. Ikke legg ut på lengre turer enn at du kommer deg trygt hjem uten batteri
  3. Ekstra batteri gir økt sikkerhet og lenger varme
  4. Plasser varmeplagget tett på kroppen, du vil at det skal varme opp deg, ikke skalljakken din.
  5. De fungerer best under aktiviteter hvor du selv ikke klarer å produsere nok varme til å holde kropp/føtter/fingre varme.