Hva du legger vekt på av funksjon, materialer, slitestyrke og komfort har betydning for hva du velger å ha på beina på tur.

Hva som oppleves som en god og mindre god fjellsko vil være forskjellig fra person til person, men det viktigste er at du finner en sko som passer godt til foten.

Annonse

Til syvende og sist handler det mye om hva slags tur du skal på.

Jon Arne Schjetne, daglig leder i Fenix Outdoor, har lang erfaring med fjellsko, og jobber blant annet med sko fra Hanwag. Han mener man bør legge stor vekt på skokjøpet.

– De fleste av oss har ei relativt dyr jakke, bukse og sekk med oss på tur. Men det hjelper lite å ha flott utstyr ellers dersom skoene ikke fungerer eller passer foten din. Da kan turopplevelsen fort bli mye dårligere. De som ikke skal på alt for lang tur og som ikke er avhengig av fjellsko veldig ofte tenker jeg likevel kan vurdere de rimeligere turskoene, sier han.

– Men skal du gå på lengre og mer krevende turer, eller er ofte ute på tur, bør du derimot legge noe mer penger i dem. Man får ofte det man betaler for, og det er viktig å ta vare på bena sine. Skoene har stor påvirkning på totalopplevelsen av turen, sier Schjetne.

Om du ikke har for mye å rutte med, er det likevel noen ting du bør ha i bakhodet ved kjøp av fjellsko. En god støvel, uansett bruksområde, skal være forholdsvis vridningsstiv, mens stivheten i lengderetningen varier mer fra de ulike bruksområdene.

De fleste fjellstøvler tåler også en god del vann, men dessverre er det ofte en sammenheng mellom hvor mye vann en støvel slipper inn og hvor mye den puster.

Velger du en veldig tett støvel vil du ofte oppleve at du blir klam og svett på føttene hvis du går lengre turer.

En annen ting som skiller fjellstøvler fra andre sko er at sålen er lagd for å fordele trykket på en helt annen måte.

Tråkker du på en spiss stein med en vanlig joggesko vil du gjerne kjenne spissen godt i fotbladet, mens på en fjellstøvel med en god såle fordeles trykket utover store deler av sålen slik at det blir mer behagelig å gå i ujevnt terreng. 

Hvor høye fjellsko man ønsker varierer noe fra person til person ut i fra egne preferanser, hvor lenge du skal være ute på tur, hvor tung sekk du skal bære, hvor vått det er og hvordan terrenget er.

Det er likevel ikke alltid slik at en høy støvel er det samme som en stiv støvel. Formen og stivheten på hælskålen er avgjørende for hvor stiv og hvor mye støtte en fjellsko gir. UTE testet nylig lave fjellsko eller anmarsjsko. Men hvorfor må de solide og stabile fjellstøvlene være så tunge?

VIKTIG VED KJØP AV FJELLSKO

• Hvilket underlag skal du gå på? Velg sko etter den type turer du går mest eller har foran deg.

• Myke og lette sko fungerer fint til lettere terreng.

• Vridningsstive sko gir mer støtte og stabilitet i ulendt terreng.

• Størrelsen på skoene er viktig, for små sko kan ødelegge en fjelltur. Tenk spesielt på at tærne kommer lengre frem i nedoverbakker.

• Test skoene ordentlig i butikken, med de sokkene du skal ha. Passformen er viktig. Legg vekt på å finne et par som passer til foten din.

– Skal man lage en stabil sko, kreves det at man både konstruerer skoen på en spesiell måte og at man bruker en del materialer for å få til dette. Dermed blir de stive og stabile skoene ofte noe tyngre sammenlignet med mindre stabile sko. Ekstra materiale veier selvsagt mer. I tillegg brukes gjerne ekstra lag med stabiliserende materiale i sålen, slik at man kan gå oppover bakke og i skrått terreng uten at man belaster legger og ankler mer enn nødvendig, forklarer Schjetne.

– Hvordan er en god fjellsko laget, mener du?

– Jeg mener at en sementert fjellsko gir det beste resultatet. Dette er en kompleks og tidkrevende prosess hvor overlæret blir strukket og støpt over lesten, for så å bli limt eller stiftet til innersålen til en enhet. Siden blir mellomsålen og yttersålen lagt til. Da vil du få den støtten av skoen som du er ute etter, samtidig som du får en sko som du vil ha glede av i mange år. I tillegg er en god fjellsko laget på en slik måte at det er lite polstring mellom ytter- og innermaterialet. Polstring blir ofte lagt til for å maskere svakheter i konstruksjonen, enten for å stive av skoen eller for å dekke over punkter hvor det kan begynne å gnage mot foten. I starten vil en slik sko føles behagelig ut, men over tid vil polstringen kollapse og da kommer svakhetene for en dag.

– Hva er det viktigste å tenke på når man skal velge seg fjellsko?

– Jeg mener at passformen er det aller viktigste når man skal velge en fjellsko. Førsteinntrykket man får når man stikker foten ned i skoen er ofte avgjørende. Noen sko kan man tenke at vil tilpasse seg foten over tid, men det beste er å velge en sko som passer foten fra dag en. Siden vil det være viktig at man vet at denne passformen beholdes over tid og at skoen ikke endrer passformen under bruk. Videre ser vi at flere og flere er opptatt av hvor skoen er produsert og at det gjort på en mest mulig skånsom måte mot naturen. De som kjøper fjellsko og som skal ut og nyte naturen, bør være opptatt av å bevare naturen. Ofte er det slik i dag at det koster noe mer å sette minst mulig avtrykk i naturen under produksjon og valg av råvarer, understreker han.