– Dette er et proaktivt tiltak vi har gjort for å verne Lofoten, sier Kristian Nashoug i Destination Lofoten.

Lofoten har blitt et svært ettertraktet turistmål, og Nashoug forteller om stor pågang nå i høysesongen.

Annonse

– Det er så og si 100 % belegg på de registrerte overnattingsstedene. I tillegg er det en økende mengde tilleggskapasitet gjennom airbnb, hvor det er registrert 600 overnattingstilbud.

Med flere og flere besøkende som vil ut og oppleve naturen, er stislitasjen økende. Ikke alle som reiser til Lofoten er like godt kjent med friluftslivet og hvordan det er ønskelig at man opptrer i naturen.

– Vi ønsker at Lofotvettreglene skal få folk til å vise hensyn, ta med seg søpla si, ikke gjøre fra seg hvor som helst.

Les også: Da vi dro på Sydenferie til Lofoten

Det er ikke så lenge siden flere medier skrev om et par franskmenn som campet på kirkegården i Reine.

– Vi har hatt et par slike episoder. Med Lofotvettreglene har lokalbefolkningen noe å vise til dersom de ser noe som ikke er akseptabelt.

Foreløpig har reglene blitt distribuert via sosiale medier, på nettet og gjennom lokal presse. Arbeidet med å henge opp plakater pågår. Nashoug forteller at det er behov for større distribusjon, og håper at reglene etter hvert kan bli oversatt til flere språk utover norsk og engelsk.

Utarbeidelsen av Lofotvettreglene er del av et langsiktig prosjekt for å verne naturen i Lofoten. Det jobbes blant annet med å få et bedre system for avfallshåndtering og bedre tilgang på toaletter. Men utfordringen er pengene.

– I fremtiden håper vi å få på plass en type turistskatt eller fellesgodeløsning, slik det gjøres flere steder i utlandet, sier Nashoug. 

Les Lofotvettreglene under:

Lofotvettreglene_nor

Lofotvettreglene er utviklet at en arbeidsgruppe bestående av Destination Lofoten, Lofoten Friluftsråd, Lofoten Turlag, nøkkelpersoner fra kommunene, og andre representanter fra landbruksnæringen, reiselivsnæringen og friluftsentusiaster.