/ Lofoten

Tur til Andstabben på Moskenesøya i Lofoten

Ååååå, for et fjell Andstabben er. Skal du til Å i Lofoten, kan du kanskje vurdere å ta turen opp dit?

Sist oppdatert 27. juni 2023 kl 07.00
ANDSTABBEN I LOFOTEN
ANDSTABBEN I LOFOTEN: Nå er vi inne i Lofotodden nasjonalpark. Andstabben (514 moh.) Beathe beskuer Lofotoodden som stuper ut mot Mosken og Værøy. Foto: Jon Olav Larsen

Lofoten smalner til, stuper ned i havsvelget. Sjøen begynner å få overtaket. Vi kan ikke gjøre annet enn å bivåne spetakkelet. Øverst på fjellet Andstabben sitter vi, og skuer utover mot den synkende Lofotodden.

Andstabben er fiskeværet Å sitt fjell. Toppen ligger i Lofotodden nasjonalpark som omfavner Lofotodden og hele yttersiden av Moskenesøya.

Dette er Lofotens ville Vesten. Miljødirektoratet skriver at Lofotodden nasjonalpark har landskaps- og naturtyper som ikke finnes i andre norske verneområder, med sitt særpregete og unike landskap med smale, høye tinderekker omgitt av åpne havområder og dype fjorder.

«Nasjonalparken har en rik fjellflora til tross for næringsfattig berggrunn. Lofoten var ett av områdene som ble tidligst isfritt etter istiden, derfor finner vi noen av de eldste forekomstene av enkelte fjellplanter akkurat her.»

Turen til Andstabben starter fra den store parkeringsplassen ytterst på Å, enden av E10 i Lofoten. Herifra beveger du deg i hovedsak vestover helt til du har Rasmussvika i Ågvatnet nord for deg (du står nå drøyt 100 høydemetre over vika).

Er du på riktig sti, vil den nå svinge sørover og oppover mot toppen av Andstabben. Stien opp er ikke luftig eller skummel, men kan være litt utfordrende enkelte steder, med bratte og gjørmete partier. 

På Andstabben er utsikten til å bli våt i øynene av. Den raggete og barske Lofotodden kaster seg ut i ville Moskstraumen for å redde fjelløyene Mosken og Værøy fra havets krefter. 

Andstabben i Lofoten

Høyde: 514 moh. 

Hvor: Å på Moskenesøya

Vanskelighetsgrad: Middels

Tid opp: Ca 1,5-2 timer  

Les også: Fjelltur til Veinestinden i ytre Lofoten

Publisert 1. juni 2020 kl 07.00
Sist oppdatert 27. juni 2023 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue