Tekoppstetten ligger cirka midt mellom Ramberg og Reine i Vest-Lofoten. Toppen stiger opp like mange meter over havet som det er dager i året.
Sammen med naboene mine, 11-åringene Eline Marie Horn og Nikoline Sanden Høyen, er jeg på vei til dennne fjelltoppen.
Ikke for å drikke te, men for å spise sjokolade. Og for å nyte den ville naturen her langt ute i Lofoten, hvor øyriket smalner til og fjelltoppene klemmes inn mellom storhavet i nord og Vestfjorden i sør.
Legendarisk utsikt
Vi har parkert ved grendehuset på det tynt befolkede stedet Mølnarodden. Her på innersiden av Moskenesøya klamrer husene seg fast mellom sjøen og fjellene.
Fra det rødmalte grendehuset kommer vi snart inn på stien som leder opp den første lia på vei til Tekoppstetten. Over de mer dramatiske tindene rundt oss, svever skyene som et bølgende teppe. Og selv om skydekket ikke slipper en eneste dråpe, er det litt fuktig her i starten.
– Oooææææ, roper plutselig Eline som sklir så gjørma spruter.
– Hun er ganske falleferdig, konstaterer Nikoline med et smil.
Tankene om feite og velsmakende rugger, forsvinner raskt ut av hodet mitt når jentene ser fjelltoppen vi er på vei til.
Ved Hellan, ovenfor lia, flater terrenget ut. Stien forsvinner delvis her oppe, men det er tørt og lettgått. Mer stein enn vegetasjon. Snart trasker vi opp en blankskurt bergside i nord. Når vi kommer opp på et steinplatå, rundt 250 meter over havet, åpenbares en episk utsikt.
Foran oss ligger Solbjørnvatnet, Lofotens største innsjø, omringet av trolske fjell. Vannet er hele 169 meter dypt, og fra vestsiden til østsiden måler overflaten drøyt fire kilometer. Det er et godt ørretvann, fisk over kiloen er ikke uvanlig å få her. Hvem vet hva slags andre monster som skjuler seg langt der nede i det våte mørket? Tankene om feite og velsmakende rugger, forsvinner raskt ut av hodet mitt når jentene ser fjelltoppen vi er på vei til.
– Hvordan mener du vi skal komme oss opp der? Er du gal!
Lett klyving
Turen videre til Tekoppstetten blir litt mer utfordrende. Brått er ikke terrenget like bredt lenger, det går bratt ned enkelte steder. Av og til må vi klyve litt opp store steiner og berg.
Tekoppstetten er en del av «10 på topp»-lista i Flakstad, og jeg har fortalt Eline og Nikoline at dette er en familievennlig topp.
Det er de foreløpig ikke enige i.
– En mordervennlig tur! Om du vil drepe noen, så er dette en fin måte å gjøre det på. Mount Everest er mer familievennlig, påstår de to.
Jentene kommer seg likevel helt greit til topps. Selve toppen er stor bergknaus, som ser ut til å være slått med en enorm hammer, slik at den har sprukket opp.
Mens vi fornøyde sitter på toppen av Tekoppstetten og hiver innpå kebab-gryte og sjokolade, har vi i nordvest utsikt mot den golde Narvtinden som stiger opp som en slank pyramide, 677 meter over havet.
Hit kan man gå videre fra Tekoppstetten om man ønsker en lengre og brattere tur.
Under Narvtinden ligger det en liten dal med et mystisk navn.
Hvorfor blir dette stedet som vi ser i det fjerne kalt Daumannsdalen?
Eline og Nikoline tror de vet svaret.
– Fordi når man går tur med deg der, så er man en dau mann, sier de og ler.
LES OGSÅ: Fjellhøst i lofoten
Tekoppstetten
HVA: Tekoppstetten (365 moh.)
HVOR: Moskenes
VANSKELIGHETSGRAD: Middels
TID OPP: Ca. 75–90 minutter
BESKRIVELSE: Variert og spennende tur med eventyrlig utsikt over Lofotens største innsjø, Solbjørnvatnet. Når man nærmer seg toppen går det bratt ned enkelte steder, og her får man også noen små morsomme utfordringer i form av litt klyving. Ellers en enkel tur på god sti og blankskurt berg. Start fra grendehuset som ligger like ved veien på Mølnarodden, rett øst for Rakelvatnet. Følg grusveien et lite stykke sørover, før du går over på stien oppover lia i vest. Dette er nærmere forklart i teksten. Flakstad Jeger- og Fiskerforening leier ut robåter og to hytter i Solbjørnvatnet. Dette kan leies via Berres Bil og Båt på Ramberg, hvor man også får kjøpt fiskekort til Solbjørnvatnet.