/ Lofoten

Reinebringen får sherpasti

Arbeidet med å lage ny trasé til det populære fjellet Reinebringen i Lofoten har startet. I mellomtiden frarådes turgåere å ta turen opp på Reinebringen – et råd de færreste følger.

Sist oppdatert: 14. august 2016 kl 08.00
Sherpaer fra Nepal er eksperter på å lage stier ved bruk av stein, og er nå i gang med å lage ny sti til Reinebringen i Lofoten. Foto: Karianne Steen
Sherpaer fra Nepal er eksperter på å lage stier ved bruk av stein, og er nå i gang med å lage ny sti til Reinebringen i Lofoten. Foto: Karianne Steen
Lesetid: 3 minutter

Den spektakulære utsikten fra det 448 meter høye fjellet i Moskenes i Lofoten har gått verden rundt på sosiale medier. Hver sommer kommer turister for å oppleve den med egne øyne. Men stien har vært i så dårlig forfatning at turen har blitt fjernet fra turistinformasjonen sine brosjyrer. 

– Stien er sterkt erodert og veldig rasutsatt, det ramler små og store steiner. I regnværsperioder er stien forferdelig glatt, forteller Karianne Steen, daglig leder i Lofoten Friluftsråd.

Miljødirektoratet har besluttet å gi 1,4 millioner kroner til sikring av Reinebringen.

Denne uka startet arbeidet, som er et samarbeid mellom Stibyggjaren AS og sherpaer fra Nepal.

– Det blir jo så vakkert, sier Steen entusiastisk.

Ingen vil snu på Reinebringen

Den nye stien legges til en ny trasé. Steen har selv stått vakt der hvor den nye og gamle stien skiller lag. Hun rådet alle som var på vei opp til Reinebringen om å snu.  

– Mens jeg stod der var det rundt 50 stk. på vei opp. Ingen snudde. Du kan tenke deg hvor mange som kom utover ettermiddagen.

Hun beskriver bobiler og biler på kryss og tvers og telt på de merkeligste steder. Folk har en sterk trang til å besøke fjellet som har florert på sosiale medier. 

– Jeg pleier å si at det er et totemfjell. Ved å stoppe å prate litt med turgåerne som skal dit forstår du at det er noe ikonisk ved det. Folk bare må opp og ta det bildet.

Del av en større utfordring 

Tilstanden på og rundt Reinebringen er bare et bilde på en større utfordring, ifølge Steen. Lofoten har hatt en eksplosiv turismevekst de siste årene, og turistene bruker naturen mer aktivt nå enn tidligere. 

– Før kom de med bobiler og slo opp campingbordet og nøt utsikten. Nå slenger de på seg klatreutstyret eller tar frem stisykkelen. Det stinker av sure sokker på Moskenesferga for der er jo bare turgåere, sier Steen spøkefullt. 

Belastningen på både natur og infrastruktur er stor. Tilrettelegging i form av sherpasti blir en attraksjon i seg selv, som krever mer tilrettelegging.

– Det må være et sted å parkere og en plass å gå på do. Lofoten består av seks små kommuner, som ikke kan ta oppdraget aleine. Vi vil jo ha turistene her, alle som en. Men vi må jobbe med løsninger som gjør at vi kan ta vare på dem og naturen på en god måte.

Turalternativ til Reinebringen

Lofoten har mange fine fjellturmuligheter. For deg som leter etter alternativer til Reinebringen har Kristian Nashoug i Destination Lofoten noen gode turtips.

– Å gå fra Sørvågen og opp til Munkebu er en fin tur. For de som ønsker en ekstra utfordring kan man fortsette til Hermannsdalstinden. Dette er høyeste toppen på Moskenesøya. Et annet alternativ er å ta kystbåt fra Reine til Vindstad, og deretter gå til Bunesstranda. 

LES OGSÅ: Kan du Lofotvettreglene?

Publisert 14. august 2016 kl 08.00
Sist oppdatert 14. august 2016 kl 08.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen