Hovedredningssentralen i Bodø opplever stadig vekst i oppdrag med turister i nød, og har i lengre tid ønsket en sertifisering av reiselivsbedrifter.

Nå starter en lege, en ambulansearbeider, en fysioterapeut, en lektor i helsefag og en sykepleier ved akuttmottaket et tverrfaglig samarbeid for å sikre at bedriftene er i stand til å takle den økende mengden turister.

Annonse

– Vi tror det er på høy tid at Nord-Norge og Norge får internasjonale retningslinjer for turistsikkerhet innen forebygging og håndtering av ulykker/sykdom ute i naturen. Antallet ulykker øker ute i naturen, sier Sverre Håkon Evju, en av initativtakerne.

Han tror sertifiseringen blir et krav om kort tid.

– Jeg tror de fleste er enige med oss når vi slår fast at turistnæringen er for dårlig forberedt når ulykken skjer, sier Evju.

Tverrfaglig samarbeid om kursing i turistnæringen.
TVERRFAGLIG SAMARBEID: Med et bredt kompetansefelt skal Utemedisin kurse reiselivsnæringen. Foto: Utemedisin

LES OGSÅ: Bokanmeldelse – Førstehjelp på tur 

Evju er spesialist i allmennmedisin, og er også en av de som nå har startet selskapet Utemedisin Kurs AS. Sykepleier Kaj Sønnichsen, som nå også er en del av skivegleder-kull 2020, er også med i samarbeidet.

– Vi synes det er på høy tid at Norge begynne å følge noen av de retningslinjer for turistsikkerhet som gjelder i utlandet. Selve kursinnhold er godt etablert og standardisert, det har som mål og forbereder deg på best mulig måte til å forebygge hendelser og håndtere skader/sykdom ute i naturen, hvor man har begrensede ressurser og lang vei til helsehjelp/sykehus, sier han.

I vinter arrangerer de sitt første kurs i WFR, Wilderness First Responder. Et kurs som gir kompetanse i hva du må gjøre når ulykken er ute. WFR gir en internasjonal sertifisering.