Overnatting på Gjegnabu

Noen skatter må du lete litt etter. Om du går opp 1000 høydemeter, og finner veien over svaene, dukker Gjegnabu opp som en perle mellom fjellhyllene.

Sist oppdatert: 2. august 2016 kl 13.02
GJEGNABU
GJEGNABU I KVELDSSOL: På bandet mellom Gjegnalundsbreen og Ålfotbreen ligger den røde, lille hytta Gjegnabu i med fjellet Gjegnen i bakgrunnen. Foto: Sandra Lappegard
Lesetid: 3 minutter

– Vi må jo bare ta turen opp, når vi først er i området, sier Marte.

Vi er egentlig litt slitne, etter en strabasiøs fjelltur dagen før, og gruer oss til oppoverbakkene. Likevel, en liten koselig hytte, som også skal være tidligere DNT-sjef Kristin Krohn Devold sin favoritt, den må vi sjekke ut.

Hytta står på bandet mellom Ålfotbreen og Gjegnabreen, og skal være lite besøkt – men en hytte vel verdt turen opp de bratte bakkene.

Traktorveien snirkler seg oppover, og vi kjører så langt vi kommer. Deretter bærer det av gårde resten av veien før vi tar av en merket sti – rett opp. Vi kikker oppover og får nesten vondt i låra av å tenke på bakkene vi skal forsere.

Høyt der oppe ser vi Lavesteinen, som er som et landemerke her i området, og det er første mål. Lav og lav, den ligger på kanten, 700 meter over havet, og nesten roper deg oppover lia.

Denne ruta til Gjegnabu er forholdsvis ny, sammenlignet med den gamle ruta inn Skordalsbotnen går rett fram i dalen, og deretter bratt opp.

Den gamle stien er utsatt for rasfare i deler av tursesongen, og Flora turlag har derfor gjennom mange år arbeidet med å rydde og merke en sikrere sti mot Lavesteinen og videre opp til hytta.

 Vi svetter oss oppover, og endelig er vi kommet fram til Lavesteinen og kan nyte synet over Hyen og de skogkledde åsene under oss. Når vi snur oss får vi hakeslepp. For et landskap.

– Det ligner jo ikke på noe jeg har sett før!

Marte er like fascinert over utsikten som meg, og vi blir bare stående og glo.

Overnattingen

UTE anbefaler et sted der du kan sove inne.

Podhotell i Bremanger

Arctic Dome Rondane

Demmevasshytta

Steinbergdalshytta, Aurlandsdalen

Vis mer

I så å si hele Ålfotbreområdet består berggrunnen av sandstein og konglomerat, og mange steder veksler det lagvis mellom disse to bergartene.

Gjennom millioner av år har fjellet blitt mer skråstilt og fått dype søkk. Resultatet er helt spesielle hylleformede fjelformasjoner, som stort sett er bratte mot vest og skrånende mot øst.

Noen steder ligger det vann i hyllene, og til sammen gir dette et helt spesielt landskap.

ålfoten
ålfoten

Snart må vi hente frem leggmuskulaturen. Sva på sva så langt øye kan se, og vi er glad det ikke har regnet – eller snødd! Og her kommer luretoppene på rekke og rad. 

– Nå er vi snart oppe! Nei.. Nå, da! Nei.. Når da?

Etter nesten å ha gått oss bort, og begynt å lure om hytta ikke snart dukker opp, får vi plutselig øye på den. En rød prikk innimellom skivefjellene, badet i solnedgang, helt ytterst på en hylle. Vi løper mot hytta, står på skoskli over en liten snøfonn, og må bare beundre synet.

– For en helt vill plassering av en hytte!

Begeistringen får oss til å glemme alle antydninger til slitne bein.

– Det må være den DNT-hytta med den kuleste plasseringen av alle!

Gjegnabu
TOPPLASSERING: Gjegnabu er en av DNTs mest attraktive hytter. Foto: Sandra Lappegard

Hytta på 1147 meter over havet ligger som et ørnereir på østsida av de to vannene med de kreative navnene; X og Y.

Hytta er formet som en mangekantet pyramide, den er til og med bardunert fast, og inne i hytta er det bare ett oppholdsrom.

Der er det en gigantisk seng, med plass til minst ti gode venner. Og nedenfor hytta er det en utedo med virkelig god utsikt. 

GJEGNABU

Skjermbilde 2014-06-16 kl. 11.57.47

Gjegnabu ligger ved Gjegnalundsbreen i Nordfjord, på bandet mellom Ålfotbreen og Gjegnabreen, på grensa mellom kommunene Gloppen og Bremanger.

Overnattingen: Hytta ligger på 1174 moh, og turen opp tar ca fire timer. Hytta er en ubetjent DNT-hytte eid av Flora Turlag, med èn stor seng med plass til seks-åtte personer. Den har alt du trenger av utstyr på kjøkkenet, og det er solcellepanel på hytta. Prisen på overnattingen avhenger av alder og om du er medlem i DNT. Husk DNT standardnøkkel for å komme inn på hytta.

Reisen dit: Den vanligste ruta til Gjegnabu går fra Hope i Hyen, i Gloppen kommune. Hit kommer du ved å kjøre ca 6,5 timer fra Oslo via Sogndal og Sandane, 3,5 timer fra Bergen via Førde, eller 6 timer fra Trondheim via Molde. Du svinger mot Hope/Florø. Kjør langs Hopsvatnet og i vestenden tar du av veien til høyre. Kjører du oppover denne veien blir det etter hvert traktorvei som går bratt oppover, og kjør så langt du kommer. Herfra følger du skogsveien, før du tar av skiltet sti oppover den bratte lia. Her blir det knebøyetappe opp til Lavesteinen på ca 700 meters høyde. Nå er du snart oppe på svabergene, der det gjelder å sno seg etter de røde T-ene fram til hytta.

Publisert 27. juni 2014 kl 10.15
Sist oppdatert 2. august 2016 kl 13.02
annonse

Relaterte artikler

annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen