Fjelltur til luftige Trolltunga

Trolltunga over Ringedalsvatnet ved Odda er et av Norges råeste utsiktspunkt. Men turen til den spektakulære og luftige steinblokken er lang, så ikke la deg lure av turister i sandaler og med plastpose i hånden.

Sist oppdatert 7. juli 2014 kl 08.11
SPEKTAKULÆRT: Trolltunga er et av Norges aller råeste utsiktspunkt. De siste årene har stadig flere funnet veien til det spektakulære bergutspringet, og nå regner man med at rundt 10.000 turister hvert år går til Trolltunga. Hadde turen inn vært lettere, ville Preikestolen ved Lysefjorden, som hvert år besøkes av 140.000 turister, fått en sterk konkurrent. Foto: Ina Sunde Kolderup
SPEKTAKULÆRT: Trolltunga er et av Norges aller råeste utsiktspunkt. De siste årene har stadig flere funnet veien til det spektakulære bergutspringet, og nå regner man med at rundt 10.000 turister hvert år går til Trolltunga. Hadde turen inn vært lettere, ville Preikestolen ved Lysefjorden, som hvert år besøkes av 140.000 turister, fått en sterk konkurrent. Foto: Ina Sunde Kolderup

Har du vært på tur på Preikestolen ved Lysefjorden i Rogaland, har du garantert latt deg overraske av turantrekk du ikke ser ellers i Fjell-Norge; her går sarikledde kvinner med høyhælte sko og små håndvesker innover stien. Noe av det samme kan du se på vei mot Trolltunga i Hardanger, men fordi turen er mer enn dobbelt så lang som til Preikestolen, må du ikke la deg lure av turistene i sandaler, shorts og med plastpose i hånden.

Dette er en tur som krever litt mer. Tåka kan raskt gi dårlig sikt, og store deler av sesongen er de mange vardene som viser vei inn til Trolltunga, dekket av snø. Hvis du er forberedt på dette, og har satt av hele dagen til turen, belønnes du til gjengjeld med et utsiktspunkt få andre steder i Norge kan konkurrere med.
For når du legger deg på magen på det luftige bergutspringet 700 meter over Ringedalsvatnet og ser ned på det knallblå vannet, på breplatået på Folgefonna og de omkringliggende fjelltoppene, får du absolutt igjen for svette, slit og melkesyre.

Synes du ikke selve utsiktspunktet virker spennende nok, er det de siste årene etablert en fast klatrestige (Via Ferrata) i fjellsiden fra Tyssebotn og opp mot Trolltunga. «Himmelstigen» er en rute med faste metalltrinn og jernbolter som gjør det mulig for fjellvante folk uten klatreerfaring å ta seg opp og ned den nesten loddrette fjellveggen.
Enten du velger de bratte stigetrinnene eller går den tradisjonelle stien til Trolltunga, er turen fram og tilbake til Trolltunga uansett en slitsom dagstur.
Og det er absolutt ikke en tur som egentlig egner seg for folk med plastpose i hånden og sandaler på føttene. 

Trolltunga og Himmelstigen: Stien til Trolltunga (1150 moh.) går fra Skjeggedal (omtrent 400 moh.) og opp langs Mågelibanen og innover fjellplatået på nordsiden av Ringedalsvatnet. Det er ofte store snøfonner langs deler av stien. Turen tar mellom åtte og ti timer (t/r). Via Ferrata-varianten «Himmelstigen» starter fra samme sted, og det første stykket går med sykkel langs Ringedalsvatnet. Det siste stykket opp mot topplatået går i en nær vertikal fjellvegg der man fester seg inn i en vaier og følger metalltrinn oppover fjellsiden. Pris for guide, sykkelleie og klatreutstyr er snaut 1000 kroner pr. person.  

Skjermbilde 2014-07-06 kl. 19.33.29
Skjermbilde 2014-07-06 kl. 19.33.29

TRYGVE SUNDE KOLDERUP

Artikkelforfatteren er tidligere redaktør av friluftsmagasinet UTE. Han har skrevet flere norske reise- og friluftsbøker, blant annet Norske Perler, der denne teksten er hentet fra. 

Publisert 7. juli 2014 kl 08.11
Sist oppdatert 7. juli 2014 kl 08.11
annonse
Relaterte artikler
neveresting hafjell
Tar du sommerens utfordring?

Bestig Mount Everest i Hafjell

PÅ MED HETTA: Vått, grått og fine farger på vei opp til Hornelen i Bremanger.
Hornelen i Bremanger

Klippen ved havet

Continental Divide Trail på 124 dager

– Jeg følte meg ikke helt ferdig

kyststien
Kyststien – turtips

Kystvandring langs Oslofjorden

annonse
Vandring i Patagonia

Eventyrlige Patagonia

Elv ned fra hardangervidda
Et lite stykke Hardangervidda

Et lite stykke Hardangervidde

storesåta bergen
Bergen har mer enn sju fjell

Fjellturer i Norges nest største by

Heidalsmuen i Rondane
Fjellturer i Gudbrandsdalen

Turguide til Heidalsmuen

Fjelturer på Norefjell turforslag tips
Turtips til Norefjell

Fjellturer på Norefjell

Høvringen vandrere
Tips til høstturer

Turguide til Høvringen

HEMSEDALS VILLESTE: Ville du satt opp teltet ditt her? Foto: Magne Roaldset
Norges villeste teltplass?

Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen