Hamperokken 1404 moh.

Hamperokken er den høyeste toppen i Tromsøområdet og byr på luftig tinderangling langs nordvestryggen til toppen. Startstedet for en tur til Hamperokken er ved Vartavarhaugen litt i underkant av tre mil fra Troms. Det finnes noen parkeringsplasser i en avkjørsel under Vartavarhaugen. Starten år delvis etter sti opp mot Middagsaksla. Over myrområdene øst for Vartavarhaugen forsvinner stien, men på vei opp mot Middagsaksla kommer den fram igjen. På Middagsaksla på drøye 1100 moh., starter den artige delen av turen med halvannen kilometer tinderangling langs den til tider luftige ryggen mot toppen. For utsiktens del anbefales det å følge ryggen slavisk mot toppen, men det er mulig å gå litt ned i sørvestsiden for å få en litt snillere rute. Det er slitasje i terrenget som viser ruten langs ryggen. På rundt 1300 moh., forlates ryggen og sørvestsiden av Hamperokken følges videre. Den siste biten mot toppen er brattere, og du må klyve litt de siste høydemeterne for å komme deg opp. Fra den lille toppen har du nydelig utsikt i alle retninger. Turen til Hamperokken er på rundt 10 kilometer tur/retur og 1400 høydemeter. Det anbefales å gå turen i oppholdsvær. Tidsforbruk 5–8 timer, alt etter hvilken form du er i.

Annonse

Skamtinden 884 moh.

Skamtinden er en av klassikerne på Kvaløya, og kanskje den fineste utsiktstoppen på Norges femte største øy. Skamtinden er også starten for Ersfjordtraversen, som går fra Skamtinden til Store Blåmannen, en tur som for de fleste krever bruk av tau. Drøyt fem mil fra Tromsø finner du Rekvika, en fraflyttet bygd i havgapet, som er startsted for en tur til Skamtinden. Det er noen parkeringsplasser ved startstedet. Fra start er det god sti som tar det gjennom skogen og opp litt vest for nordryggen til Skamtinden. Ruten er merket med minivarder hele veien. Etter hvert som du tar høyde i gryta blir utsikten mer og mer imponerende, med utsikt mot blant annet Håja. Arkitekt Hovig hentet inspirasjon fra denne under tegningen av Ishavskatedralen. Den siste biten mot toppen krever litt klyving, slitasjen i terrenget viser hvor ruten går. Utsikten fra toppen er fantastisk, med den spisse tinderekka rundt Ersfjorden, og utsikten ut mot havet som det mest spennende. Turen anbefales som en kveldstur for å se midnattssola over havet. Turen er på rundt 4,5 kilometer tur/retur og nesten 900 høydemeter. Tidsforbruk 2–5 timer.

Skjermbilde 2014-09-03 kl. 08.59.15

Skamtinden. Foto: Kent-Hugo Norheim

Bentsjordtinden 1168 moh.

Bentsjordtinden er den høyeste toppen på Malangshalvøya. Ifølge Petter Wessel Zapffe kan du se syv kirkesogn fra toppen – etter sigende det videste utsynet i Troms. Startstedet Vollstad ligger fire mil fra Tromsø, og det er noen parkeringsplasser langs veien. Fra start følges en traktorvei som er skiltet Bentsjordtinden, og etter hvert blir traktorveien til en godt merket sti opp gjennom skogen. Over skogen går ruten i slakt terreng mot Sandhaugen og vestryggen til Bentsjordtinden. Du kan starte stigningen tidligere, men den beste utsikten og den slakeste ruten får man ved å gå opp vestryggen. Ryggen består stort sett av fast stein, og ruten er merket med minivarder hele veien til toppen. Mens du følger ryggen kan du nyte utsikten mot Senja og Kvaløya. Toppen er uten utfordringer for de fleste som har vært på noen fjellturer før. Utsikten fra toppen er førsteklasses! Turen er på rundt 12 kilometer tur/retur og du går samtlige av de 1168 høydemeterne. Tidsforbruk 3,5–7 timer.

Skjermbilde 2014-09-03 kl. 09.02.27

Fra Bentsjordtinden. Foto: Kent-Hugo Norheim

Ullstinden 1078 moh.

Ullstinden er en av toppene i Tromsøområdet som har best utsikt mot Lyngsalpene og er en tur uten de store utfordringene. Startstedet Snarbyeidet, ligger litt i underkant av fire mil fra Tromsø. Det er en stor parkeringsplass ved startstedet. Fra start går du nordøst over et myrområde mot Hestedalen, før du følger ryggen i retning av Svarthamartinden et stykke oppover.Når dalen flater ut, forlates ryggen og du går i retning av Ullstinden. Ruten er merket med minivarder til toppen, og den siste halvdelen går etter fast stein. Fra toppen er utsikten mot den nordlige delen av Lyngenhalvøya fantastisk, og spesielt toppene rundt Jægervatnet er et fint skue. Turen er på rundt 10 kilometer tur/retur og litt i underkant av 1000 høydemeter. Tidsforbruk 3–6 timer.

Skjermbilde 2014-09-03 kl. 09.02.58

Ullstinden. Foto: Kent-Hugo Norheim

Blåtinden 1180 moh.

Blåtinden, eller «Den sovende soldat», er en fin fjelltur. Toppen kan by på en varde med overnattingsmuligheter! Sagnet sier at formen til Blåtinden kommer av et troll som sovnet av utmattelse i et forsøk på å tømme Ullsfjorden over i Balsfjorden. Den noe krevende oppgaven gjorde at trollet måtte ta seg en lur. Det var imidlertid så utmattet av oppgaven, at det ikke klarte å stå opp før de første solstrålene traff det. Startstedet rundt 45 kilometer fra Tromsø er merket med skilting til Blåtinden. Det er plass til å parkere mange biler ved samfunnshuset på Kantornes, og noen få plasser langs veien noen hundre meter nærmere Laksvatn, hvor stien starter. Starten av turen går sørover etter godt merket sti mot aksla. Aksla følges et stykke over skogen før ruten dreier i retning av sørøstryggen til Blåtinden. Fra ryggen på rundt 700 moh., består turen stort sett av fast stein hele veien til toppen. Ruten er merket med minivarder gjennom ura. På toppen har du fin utsikt over Balsfjorden og de spennende tindene rundt Gjømmerdalsbreen. Turen er på rundt 12 kilometer og 1150 høydemeter. Tidsforbruk 3–6 timer.

Skjermbilde 2014-09-03 kl. 09.22.07

Varden på Blåtinden. Foto: Kent-Hugo Norheim

Kjentmannen

Skjermbilde 2014-09-03 kl. 09.13.22

Kent-Hugo Norheim har som mål å bestige alle de 666 toppene i Troms over 1000 meter. Han er allerede godt i gang med over 400 av dem. Du kan lese fyldige turrapporter og rutebeskrivelser på kugo.no. Her er hans beste tips til toppturer rundt Tromsø

Tromsø-topper

Store Blåmann (1044 m.) og Tromsdalstind (1238m.) er også topper som er lett tilgjengelige fra Tromsø by. Det er vardet sti til toppen. Store Blåmann kan kjennes luftig noen steder. Slettneset og Gårdelvneset er vanlige startsteder for Store Blåmann. Det anbefales å ta turen i tørt vær. Tromsdalstind-turen starter som regel fra Tromsdalen, hvor du følger grusveien innover til merket sti opp på Tinden. Det går to løyper opp, slik at turen kan gjøres til en rundtur.