Flotte fjellturer i Breheimen

Breheimen nasjonalpark er et fjellområde mellom Jotunheimen i øst og Sogn i vest. Et flott utgangspunkt for uforglemmelige dagsturer og lengre turer i fjellet.

Sist oppdatert 1. mars 2022 kl 10.23
tverrådalskyrkja breheimen
RUVER I LANDSKAPET: Tverrådalskyrkja sett fra sør. Foto: Cato Edvardsen

Breheimen ligger i Lom, Skjåk og Luster og er et yndet sted for fotturister. Fjellandskapet byr på store kontraster, med både frodige daler, karrig steinur, vidde og breer. Her kan du få rike naturopplevelser uansett årstid.

I Breheimen finnes det spor etter menneskelig aktivitet helt tilbake til yngre steinalder. Dyregraver, fangstanlegg, støler og ferdselsveier vitner om et viktig område for både folk og dyr. I dag har Breheimen noen av de største villmarkspregete områdene som er igjen i Sør-Norge. Her trives villreinen, rovfugler og fiskeelvene er gode.

Fotturer i Breheimen

Flere av turene i Breheimen er blant de mer krevende, ettersom det er mindre tilrettelagte stier. Flere av turisthyttene er selvbetjente og været kan skifte fort.

En klassisk hytte-til-hyttetur går mellom Sota sæter, Nørdstedalseter, Arentzbu og Sprongdalshytta.

Dagsetappene mellom hyttene er av ulik lengde og vanskelighetsgrad. Både de spreke og de som ikke er helt i toppform vil finne noe som passer. Les om jentene som tok bussen og gikk fra Turtagrø-Nørdstedalseter-Fast-Turtagrø, med telt som back-up.

Vi kan også anbefale Mørkridsdalen, som er forholdsvis godt skiltet og som enten kan gås inn og ut, eller som en rundtur som denne gjengen.

Toppturer i Breheimen

Breheimen byr på mer enn bare stivandring i dalene. Her er 2000-meterstopper som Tverrådalskyrkja (2088 moh.), som er lett tilgjengelig som dagstur fra Sota sæter i Skjåk.

Holåtindan og Hestbreapiggmassivet ligger litt lenger unna allfarvei. Trulsbu er et godt utgangspunkt for toppbestigninger her.

Nørdre Hestbrepiggane (2 172 moh.) er det høyeste fjellet i Breheimen. For å nå den, må du vandre en stund i Lundadalen.

Regler for tur i verneområder

Allemannsretten gjør det mulig å ferdes fritt i naturen, men samtidig følger en del plikter om å ta hensyn til naturområdene vi ferdes i.

Bål: Det generelle bålforbudet 15. april - 15. september gjelder også i verneområdene.

Dyreliv: Vår og forsommer er en viktig tid for hekking og kalving. Det gjør for eksempel fugler og villrein ekstra sårbare for forstyrrelser.

Planter: I mange verneområder er alle planter vernet, selv om det er tillatt å plukke bær og sopp til eget bruk.

Trær: Det er et generelt forbud mot å kappe og knekke trær og greiner (både friske og døde).

Tur med hund: Noen verneområder har utvidet båndtvang.

Sykkel: Sykling i verneområder er kun tillatt på enkelte stier og veier. El-sykkel regnes som motorferdsel i verneområder, og er som hovedregel ikke tillatt.

Foto/drone: I en del verneområder er all droneflyvning forbudt, som følge av overnevnte hensyn. Sjekk eller søk tillatelse før du flyr drone.

Motorferdsel: Motorferdsel er som hovedregel ikke tillatt.

Vis mer

Turisthytter i Breheimen

Artikkelen fortsetter under annonsen
sota sæter
BETJENT: Sota Sæter. Foto: DNT

Fra DNT-hyttene Sota Sæter i Skjåk (øst) og Nørdstedalseter øverst i Fortunsdalen (vest) kan du få tilgang til en rekke tiltrekkende fjell. Fra Sota er det føringsturer om du ønsker å gå med guide.

Fra Sognefjellsveien er Krossbu, Sognefjellshytta og Turtagrø naturlige utgangspunkter inn mot Breheimen. Det går buss mellom Lom til Sogndal. Den kjører også forbi Gaupne i Luster.

Adkomst: Nord i Breheimen kan turen startes på den betjente hytta Sota sæter. Det er bilvei frem til hytta, eller buss til Dønfoss 27 km unna. Mørkridsdalen er også et fint sted å avslutte. Da må du påregne noen kilometer på vei til Skjolden og bussen.

breheimen kart
KART: Breheimen ligger sentralt plassert, mellom Jostedalsbreen, Hurrungane og
annonse
kart tur skjåk
Turer i skjåk

Turguide til Skjåk

Fottur i breheimen
FJELLVANDRING

Fottur i Breheimen

Er Breheimen nasjonalpark?

Ja. Nasjonalparken ble opprettet i 2009 og omfatter 1691 m2.

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen