Nå er målet snart i sikte! Men det er imidlertid en ganske lang etappe (21 km), som krever erfarne og tålmodige vandrere. Igjen blir det vanskelig å se for seg de barføtte små barneføttene på slike lengder og slikt underlag.

Barnevandrerstien-7etappe-Kart
Barnevandrerstien-7etappe-Kart
Annonse

Sykkel eller løping 

Etappen kan oppleves utfordrende med sykkel. Men umulig er det ikke, og partiene med teknisk krevende terreng går ofte raskt over i mer lettsyklet skogsvei.

Ta gjerne på terrengjoggeskoene og løp etappen! Du befinner deg tross alt i bygda som huser noen av distriktets tøffeste terrengløp, blant annet den 27 kilometer lange Svalandsgubben som foregår siste søndag i oktober, sikkert fordi myrpartiene skal være våtest mulig.

Slikt ler birkenesingene av. Med andre ord: Du er i terrengløpland, så snør gjerne på deg terrengskoa! I etappens første del følger Barnevandrerstien løypa for Espe Rundt, et terrengløp som arrangeres hver torsdag kveld og går fra Birkeland sentrum, rundt Espevann og tilbake (7 km).

Turen over skogsheia 

Fra Espevann går etappen i småkupert terreng over skogsheiene mot Reddal. Du er da på den gamle såkalte Stigsveien som delvis følger Stigselva, der tømmerfløting var viktig i hine hårde dager. Du passerer Lindvannstemmen på vei ned til Reddal.

Nå er du nede i det fruktbare landbruksområdet hvor de rikeste bøndene for hundre år siden benyttet seg av de fattige barna fra innlandstuftene i vest, både for å få billig arbeidskraft og for å hjelpe fattigfolket.

Fra Reddal er veien kort til det historiske tettstedet Landvik, som en gang var egen kommune men som i dag er en del av Grimstad. Her ender Barnevandrerstien, selv om det er planlagt å forlenge stien også videre til Arendal.

FAKTA:

Tur: Birkeland–Landvik

Type tur: Dagsetappe

Vanskelighetsgrad: Skogsstier og skogsveier. Lett å gå, middels lett å løpe og delvis krevende å sykle

Lengde: 20 km

Tid: 5–6 timer å gå, 2–3 timer å løpe, 2 timer å sykle

Kart: Turkart for Lillesand og Grimstad 1:50 000.

Merking: Blåmerking på pinner og berg, ellers egne merkestaver med logo med noe lengre mellomrom

Overnatting: Flere muligheter i Grimstad. Kontakt turistkontoret

Andre kilder:

  • www.barnevandring.no

  • Se filmen Yohan barnevandrer

Denne turen er hentet fra boken 50 anbefalte turer på sørlandet, skrevet av Torolf Kroglund.

Les om flere turer fra boken og Sørlandet her.