Mens Smøla, den ytterste av øyene er paddeflat, byr Tustna og Stabblandet på en lang rekke med flotte og utfordrende kystfjell. Fjellturen ved navn Seven Peaks Nightmare går ut på å bestige alle syv Tustnastabbene på èn tur, og kategoriseres som krevende. Dette er Nordvestlandet: Velg en dag hvor du ikke får mye regn.

Annonse

Turen starter på Barskaret til Knubben (680 moh), videre til Jurtinden (Jørenvågsalen) (857 moh.) og Skarven (896 moh). Den fortsetter så med toppene på Stabblandet: Stabben (827 moh), Inderbergsalen (908 moh.), Storøra (905 moh.) og til slutt Litløra 637 (moh).

Den aller fineste delen av denne turen er nok stykket mellom Stabben og Innerbergsalen, som byr på alt fra flotte gresskledde enger, til steinur og tildels veldig luftig klyving.

Turen kan gås i flere varianter, men det er vanlig å starte fra Soleim i nord, opp på Stabben, for så å først gå det mest utfordrende partiet mot Inderbergsalen, og eventuelt videre helt opp til toppen av Innerbergsalen og ned på sydsiden av øya, enten mot Innerberg på vestsiden, eller tilbake ut Solemsdalen på østsiden.

Turen skal helst foregå i løpet av 24 timer. Totalt tilbakelegges cirka 3400 høydemeter og rundt 30 kilometer på hele turen. Flere av fjellene består av utfordrende egger, og krever klyving og tildels lett klatring.

Det å ta seg ned fra toppen av Inderbergsalen mot vest er svært utsatt. Det vanlige er å gå ned mot syd inntil en møter privat veg og så følge denne veien ut. 

Det er utsatte partier på «Stabben» mot nord og oppstigningen fra Soleimsdalen kan også være utsatt. Å finne rett sted å ta seg opp er anbefalt. Det er vanlig å ha med seg tau hvis en er flere sammen.

Merking av traseen de siste årene har ført til mer forsøpling, og med hilsen fra grunneierne anmoder vi alle til å ta med søppel de finner og etterlate seg området slik at det blir like fint for de som kommer etter.

Varden på toppen av Inderbergsalen er et gammelt landmålermerke av type 1. Klatring på varden er også noe som skaper slitasje på den.

Tustnastabban

HVOR: Tustna, cirka 30 minutter fra Kristiansund, pluss kort fergetur

MER INFO: Kart: 1321 II Kristiansund og 1421 III Halsa, eller 10088 Smøla og 10083 Kristiansund (Nordeca)