I Hyttebok frå Helvete beskriver Are Kalvø turen inn til Tømtehytta som et slit.

Det er fullt mulig å forestille seg. Hadde vi kommet på tanken om å gå hit til fots? Det er ikke godt å si. Det er som noe endrer seg når det involverer ski. Det blir lettere å finne tid. Enklere å være spontan. Livet er ikke direkte kort, men Oslo-vinteren kan jo være det.

Annonse

LES OGSÅ:  Hyttetortur

Vi vinner tid ved å starte fra hver vår kant, Korsvoll, Sagene, Disen og møtes ved Brekke-krysset, Erlend, Line og jeg. Snøen laver ned i store filler. Vi tar en stopp ved Ullevålseter og kjøper boller, kaffe og cola, før vi slipper oss ned mot Skjærsjøen. Fortsetter videre i retning Kamphaug og Fagervann. Opp dit bærer skiene oss gjennom snø som ingen før har gått i. Ved Fagervann tar vi et uortodokst veivalg mot Øyungen, uten at vi får så mye igjen  for det. Line må rekke 51-bussen og setter kursen ned mot Skar, mens vi andre skrur hodelyktene på og fortsetter videre. Passerer Sellanrå, men det er ikke dit vi skal. Det er litt av en opplevelse å gå slik i vinterskogen. Kvelden er mørk, men skogen lun og det snør fremdeles. Det er rett og slett litt av en forestilling å ankomme lille Tømtehytta på denne måten. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Skjermbilde 2019-02-19 kl. 10.33.28

Når det i tillegg er lys i vinduene i den Store Tømtehytta ved siden av – og gjengen som bor der lurer på om dere kan være så vennlige å spise restene av pastagryten deres – da tenker du ikke bare at en bedre verden er mulig. Da tenker du at den allerede finnes.

SKIVALGET: Tja, kanskje de du har kunne passe bra? Foto: Gunhild Aaslie Soldal

«Livet er ikke direkte kort, men Oslo-vinteren kan jo være det.» 

Vi finner vann i brønnen. Det må kokes før det kan drikkes. Så enkelt vi har det – hjemme. Ikke for det. Vedboden er fylt med tørr ved. Mye ved. Bare synet av den gjør at en egen varme brer seg.

Det blir sagt at en vedkubbe varmer deg tre ganger. Når den kløyves, når den stables og når den brennes. Det skal ikke mange kubbene til for å varme opp en hytte på 35 kvadratmeter, og tre slitne kropper i den igjen, for nå har Henrik også kommet, han har gått fra Røa.

Neste morgen kan vi starte i sporene fra i går, før vi fortsetter videre på ferden, i dag på den andre siden av Maridalsvannet. I luftlinje er det ikke langt ned igjen til byen, men vi har ekstremt mye snø foran oss, det er bare å gå i gang.

Den snøen, er den enda hvitere i dag?  

LES OGSÅ: Høgruta i Maridalen

FAKTA –LILLE TØMTEHYTTA

HVA: Tømtehytta (lille) er en ubetjent hytte i Turistforeningen, gitt i gave av Olav Thon.

HVOR: Korteste vei er buss eller bil til Skar (4,2 km), eller tog til Movann stasjon (5,5 km). Like før Tømte gård, ta av i kryss og følg blåmerket sommertrasé sørover og oppover til Tømtehyttene, ca. 1 km. Det kjøres ikke skiløyper helt fram.

FASILITETER: Vedovn, enkelt kjøkken med to gassbluss, fire sengeplasser, dyner og puter, men ta med lakenpose eller sengetøy. Ved siden av ligger Store Tømtehytta, med åtte sengeplasser. Hyttene kan brukes av alle, men kun medlemmer av Turistforeningen får tilgang til nøkkel. Hver enkelt må selv sørge for nøkkel, mat, sengetøy og rengjøring. De som forhåndsbestiller har fortrinnsrett til sengeplassene på hytta.

TILLATT MED HUND: Ja.

NÅR: Helårsåpent med DNT-nøkkel.

KART: Holmenkollen (2011), Nordmarka Sør 1:25 000 (2016), Oslo Nordmark Sommer (2016) 1:50 000, Oslo Nordmark Vinter (2016), Romeriksåsene (2010) 1:50 000, Oslomarka (2008) 1:100 000 fra Nordeca, Nordmarka Sør vinter (2013) og sommer (2013) 1: 25 000, Oslomarka vinter (2011) 1:50 000, Cappelen Damm