Når UTE skriver at tidligere marineoffiser Matt Skuse har gått seg bort, er det naturligvis en sterk overdrivelse. Matt Skuse går seg aldri bort. Men om han noen gang skulle være i tvil på hvor han er og skal, så varer ikke det lenge.

Offiseren har mange triks i ermet, men advarer samtidig mot å stole for mye på faunaens hint om hvor mosen gror og maurene bygger hus. Dessuten er det ikke særlig nyttig å vite hvor nord og sør er, i seg selv. Alt må sees i kontekst med den informasjonen du allerede har om området du befinner deg i.

Om du vet litt om området du går i, vil det å finne nord kunne være til stor hjelp. Og nord kan du finne selv uten medbrakt kompass. 

Dette trenger du for å lage ditt eget kompass: 

  • Vann
  • Beholder (denne kan du lage av skalljakken din!)
  • En bit jern (en binders, en jerntråd)
  • Noe som flyter (et tørt blad)

Finn et sted som er helt skjermet for vind. Hell vann over i beholderen, og plasser det flytende objektet i vannet. Hold i den ene enden av jerntråden og gni den andre enden fra senter av tråden og ut. Da vil du en skjevfordeling av elektroner på den ene siden. Legg jerntråden oppå bladet. La det stå helt i ro, og det vil spinne til det finner nord. 

PS: Husk at om du bruker mose- eller maurtue-metoden til å finne nord og sør, er det viktig å gjøre det i et landskap som er åpent, hvor vekstene ikke står i skygge.

Se alle episodene av serien Villmarkingen her

VILLMARKINGEN

Programleder Matt Skuse er født i Wales, men bosatt i Norge. Han har tjenestegjort 25 år i det britiske militæret som fjelleder i marinekommandoen. I Villmarkingen lærer han bort overlevelsesteknikker, friluftstips og hvordan man bruker naturen på en sporløs og bærekraftig måte.

LES OGSÅ: UTE-portrettet – Matt Skuse