Se for deg at du har funnet det perfekte stedet å sove i skogen, men bakken er ujevn og ukomfortabel å ligge på. Hva gjør du?

Mens de fleste campere stort sett bekymrer seg for «tak over hodet», mener marineoffiseren Matt Skuse det kan være like viktig å fokusere på underlaget. Det er ofte vått og ujevnt i marka, så da gjelder det å komme seg opp i høyden. I dette innslaget av viser Skuse hvordan du lager en myk og komfortabel seng mellom to trær, med soneinndelt fjæring og oppbygget rygg – kun med skogens egne materialer (og en presenning).

Slik lager du en komfortabel sengeplass i naturen:

Det første du trenger å gjøre for å byge en slik seng er noen lange trestokker. Bruk dem til å bygge opp to opphøyde ender av sengen. Bruk gjerne stokker med litt greiner og kvist, de forhindrer at resten av materialet sklir av. 

Bruk to granstokker til å bygge opp sengekantene, langs langsiden av senga.

Bruk tynnere stokker i samme lengde til å bygge opp resten av sengestammen. Legg dem i samme retning som granstokkene. På denne måten unngår du å legge stokker og kvister på tvers av sengen, og å få ubehagelige nivåforskjeller og harde stokker i underlaget.  

Finn en mengde friske greiner av granbar. Bruk disse til å toppe underlaget med. Tre greinene ned mellom stokkene i underlaget, så den avbrekte enden peker ned mot bakken og mindre forgreiningene med nåler på blir liggende oppå madrassen. Fyll hele madrassen, begynn nede ved fotenden og jobb deg oppover. Sørg for at den stivere siden av pinnene peker nedover, så du slipper at disse skraper opp et eventuelt liggeunderlag. 

Bygg et solid 10-15 cm lag på toppen av sengen.

Hvis man bruker kun småkvist blir det mer komfortabelt, man får mer spring. Hvis man bruker større kvister så går det selvfølgelig raskere, men sengen blir litt mindre komfortabel. Hvis den er ujevn så blir man litt kvalm.

Med presenning på toppen så holder man regnet vekk. Bruk de opphøyde endene av sengen til å feste presenning eller tarp. Det er viktig å ha rom mellom sengen og tarpen, for å kunne sette seg opp og for å få nok luft. Sett derfor to og to stokker mot hverandre i hver fotende, som en opp-ned V. Spenn presenningen over V-en, og fest øverst i hjørnet og nede på hver side av beina. 

Se alle episodene av serien Villmarkingen her.

VILLMARKINGEN

Programleder Matt Skuse er født i Wales, men bosatt i Norge. Han har tjenestegjort 25 år i det britiske militæret som fjelleder i marinekommandoen. I Villmarkingen lærer han bort overlevelsesteknikker, friluftstips og hvordan man bruker naturen på en sporløs og bærekraftig måte.