OM TESTEN

Alle plagg er testet i både dame- og herremodeller. Vi har valgt å teste hele sett, både og vurdert hvordan de er under aktivitet og stillstand utendørs. Mens vi ventet på kuldegrader gjennom høsten har også noe blitt testet i ishall. Plaggene har vært gjennom noen runder på ullprogram i vaskemaskin for å vurdere eventuelle endringer det medfører. Enkelte leverandører har en annen (tynnere) underdel enn overdel, og der er dette oppgitt. Alle resultatene baserer seg på testpersonenes subjektive vurderinger.

Vi valgte å dele inn i følgende kategorier:

• Varme – hvordan tilfredsstiller plagget på varme

• Komfort – hvor behagelig er klærne på kroppen

• Tekniske løsninger – finesser som trekker opp, eller drar ned.

• Allround-egenskaper

Hvor bra plagget scorer på varme er ikke avgjørende for totalinntrykket, siden dette først og fremst handler om hvor tykt stoffet er.  

Friluftsfolk har sverget til ull i generasjoner. Vi er opplært til at ull er best, og de fleste har skaffet seg egne erfaringer som tilsier at teorien stemmer. Tiden er forlengst forbi da ull var synonymt med klær som klør, og som mistet fasong etter gjentatte vask. Ja, de siste årene har det vært stort fokus på ullklær i spreke farger som brukes året rundt. Men når minusgradene virkelig biter, kan du oppleve at det tynne og behagelige ullundertøyet blir i kaldeste laget.

Annonse

UTE ville denne gangen teste undertøy som virkelig er laget for vinterbruk. Flere av plaggene i denne testen er i utgangspunktet utviklet for ekspedisjoner i arktiske strøk. Under slike forhold er varme klær det som gjør at du overlever. Men også utendørs i mer gjestmilde forhold her hjemme kan egenskapene i disse plaggene være svært kjærkomne. Lang hals som kan rulles opp og varme kalde kinn. God lengde på ermene, og med tommelhull som gjør at du slipper kalde glipper ved håndleddet. Rikelig lengde i ryggen for å slippe kalde gufs når du bøyer deg.

Dette er plagg som er gode å ha i skibakken på kalde dager, når du skal bevege deg rolig over lang tid, eller når du vet at du skal være i ro, ute, over litt tid. Det kan også være ålreite isolasjonsplagg å ha i sekken. Er du blant de som liker å skifte trøye på toppen, er det en bonus at den trøya er tykk, i alle fall på kalde vinterdager. Mens mye av de tynneste ullundertøyet har små forskjeller fra produsent til produsent, er det større variasjoner og løsninger på det kraftigere ullundertøyet. De tykkeste plaggene i denne testen er ganske spesialiserte, mens andre er mer allsidige plagg du vil kunne ha glede av hele året. Vi har lagt mest vekt på å forklare egenskapene du trenger mest. Skal du på en lengre vintertur er varme nok klær helt avgjørende.

ER ULL MILJØVENNLIG?

sau

Ull kommer heller ikke unna spørsmålet om bærekraft. Sauer må også tåle å få pepper for metangassen de slipper ut. Merinosauer avles opp ene og alene for å produsere maksimalt med ull. 25 prosent av verdens merinoull kommer fra Australia, klærne produseres i Asia, før det selges som «norsk» til hutrende nordmenn. Mens det diskuteres hvordan merinoull kan produseres på best mulig måte, og hvordan norsk og annen europeisk ull kan utnyttes fullt ut, er det et faktum at bruk og kast er et vel så stort problem. Ullklær har noen gode kvaliteter, ullplagg er vi gjerne ekstra flinke til å vedlikeholde og ta vare på, og slik varer de gjerne også lenger før de må erstattes. 

Det beste sammenligningsgrunnlaget får vi ved å gå ut fra oppgitt ullblanding, som tilsier antall gram ull per kvadratmeter. De fleste plaggene ligger på rundt 200-250 gram med kvadratmeter. Som regel er det i varmeste laget for trening/høy aktivitet, litt for tynt når man bikker 10-15 minusgrader. Til de absolutt kaldeste dagene er løsningen gjerne å bruke det som ett av flere mellomlag. Pass bare på at det ikke blir for trangt. Ull er varmt fordi det er mye luft i stoffet, og trykker du stoffet flatt mister det sine isolerende egenskaper. Ull er et råmateriale som holder bra på varme. Mye på grunn av at ullfibrene inneholder mer luft enn andre materialer, og stillestående luft er hemmeligheten bak all isolering. Det er derfor det er så mye varme i nettingtrøyer, de har få kontaktpunkter mot huden. Ullfibrene kan faktisk holde inntil 30 prosent av sin egen vekt i væske uten å kjennes fuktig. Dermed holder du deg derfor tørr og varm lenger med en ulltrøye mot huden enn for eksempel bomull. Det er sterkt, elastisk og krøller lite. Det holder også godt på fasongen om det behandles riktig. Det er få som er allergisk mot ubehandlet ull fordi den er fri for kjemikalier.

I denne testen er noen plagg i hundre prosent merinoull, men de fleste har innslag av syntetfibre. Ull er ikke spesielt slitesterkt, og mange blander inn materialer som polyamid eller nylon. 

NÅR KLØR ULL?

Det er tykkelsen på ullfiberen som avgjør om ull klør eller ikke. Dette måles i micron og «kløgrensen» for ull er 27 micron. Standard norsk ull har en tykkelse på rundt 28 micron og oppover. Det gjør norsk ull slitesterkt og ettertraktet – men som møbelstoff og til tepper. Merinoull har tre til fire ganger så høy isoleringsevne ut fra tykkelsen, og er dermed foretrukket for klær som skal rett på huden.

SLIK VARER ULLKLÆRNE DINE LENGRE: 

• Ta godt vare på klærne du har. Forleng levetiden ved å følge produsentens anbefalinger til vedlikehold og vask. Reparer selv eller få hjelp til større reparasjoner når det er nødvendig. Flere produsenter tilbyr reparasjon av klærne de selger.

• Bruk vaskemidler egnet for ull.

• Vannet bør ikke holde høyere temperatur enn 30 grader. Bruker du kaldt og varmt vann om hverandre, vil ullen tove seg. Unngå å henge ullplagg når de er helt våte.

• Rull det heller i et håndkle, og klem vannet forsiktig ut. Strekk det gjerne forsiktig til ønsket fasong. 

• Må det vaskes? Kanskje holder det å lufte plagget?

69 % kvinner og 41 % menn oppgir at de i løpet av de siste 12 måneder har kjøpt ull, ullgarn eller plagg i ull.
Kilde: Sifo

LES OGSÅ: Dina (6) sin første store vintertur

LES OGSÅ: Ekspertenes tips på kalde skidager