Hvis du skal kjøpe nytt turundertøy er det en del ting du bør ta stilling til.

For det første om du vil ha ull eller ulike former for syntetisk stoff.

Annonse

Syntetisk stoff har den fordelen at det effektivt transporterer vekk fuktighet, tåler mye slitasje, er lett og ofte har en god passform.

Ull på sin side har sin styrke i at det varmer bra, også når det er vått, og at du kan bruke det flere dager på rad uten at det lukter som gamle gymsokker. 

Plaggene vi har testet her har 50 prosent ull eller mer. Ved å blande ull og syntet kan man få det beste ut av begge stoffene, men samtidig mister man litt av spissegenskapene til stoffene.

Det finnes ingen endelig regel på hva som er den optimale blandingen, mye avhenger av smak og behag og mye om hva slags turer du liker å gå.

Rolige turer hvor det er viktigst å holde varmen, er en høy ullprosent å foretrekke. Turer i høy fart, og hvor du kan forvente å svette mye, er det fordel med en litt høyere syntetandel.

Det er selvsagt ikke bare forholdet mellom ull og syntetisk som er avgjørende for hvor varmt plagget er. Tykkelsen på ulltrøyene har også mye å si. De vi har testet ligger på rundt 200 gram per kvadratmeter.

Dette regnes som middels varme ullplagg og fungerer som gode allroundere. Som regel er det litt i varmeste laget for trening og litt for tynt for kalde vinterdager.

At de er for varme til en del aktiviteter er det lite å gjøre noe med, men til de kalde dagene er en løsning å bruke denne typen plagg som et av flere mellomlag.

Pass bare på at det ikke blir for trangt. Ull er varmt fordi det er mye luft i stoffet og trykker du stoffet flatt mister det sine isolerende egenskaper. På kalde dager gjelder det også å pakke inn all hud og da er det viktig at du har ullundertøy som er langt nok i livet og på armene.

Prøv plagget før du kjøper det og kjør litt «tøy og bøy» i butikken. Du vil ikke ha en glippe i livet eller nakne håndledd når været slår seg vrangt.

Merinoull

Nesten alle ullklær du får kjøpt i dag er laget av merinoull. Denne stammer fra Merinosauen som lever på New Zealand og i Australia.

Dette er de tynneste og fineste ullfibrene du får tak i og gjør at du får myke og tilnærmet kløfrie plagg.

For den bevisste forbruker er det viktig å være klar over at det er stor forskjell på hvordan merinosauen blir behandlet. For å bli kvitt en saueflue parasitt har det blitt benyttet en teknikk som kalles mulesing.

Den går kort og godt ut på at man skjærer av en bit av sauens haleparti. Dette er svært smertefullt for dyret og har vakt sterke reaksjoner og boikotter verden over.

I New Zealand er denne metoden forbudt, og også i Australia er det flere og flere som går bort i fra denne behandlingen.

Det er likevel viktig at vi som forbrukere er bevisst på hvor ulla kommer fra og ikke støtter dyremishandlingen noen av dyrene blir utsatt for.

Om testen

De fleste plaggene er testet mellom 4-6 måneder og har blitt brukt til alt fra rolige langturer til korte treningsøkter. Enkelte plagg har en noe kortere testperiode, men disse har til gjengjeld blitt testet mer intensivt.

Alle resultatene baserer seg på testpersonenes subjektive vurderinger. Vi har satt karakterer på varme, slitestyrke, komfort og passform, i tillegg har vi gitt hvert plagg en samlet karakter.

Hvor bra plagget scorer på varme er ikke avgjørende for totaltinntrykket da dette sier lite om hvor bra plagget er, og mer om hvor tykt stoffet er.

Passform varierer mye fra person til person og her har vi lagt mest vekt på hvor godt plagget holder på formen når det blir vått, etter gjentatte vask og over lengre tids bruk. Vekten har vi veid på ulltrøyer i størrelse XL.

Devold
Sport Zip Neck

42637_00_d
42637_00_d

Pris: 549 kroner
Vekt: 268 gram
Nett: www.devold.com
100 % merinoull

Aktive dager: Devold Sport er videreutviklet fra Devold sin multisport-kolleksjon og er en serie med lette ulltrøyer til aktivt bruk. Det vi umiddelbart likte med dette plagget var lengden på armene, de varmer godt rundt håndleddet og holder seg på plass uansett hvilke strekkøvelser du måtte finne på. Ryggen er også noe forlenget, men her kan det bli en glipe om du virkelig strekker deg. Til å være 100 prosent ull holder plagget relativt godt på formen, men kunne sittet litt tettere. Plagget tåler aktivt bruk og selv etter flere måneders bruk var det lite tegn til slitasje. Vi opplevde plagget som mykt og behagelig mot huden og hadde aldri noen problemer med at lukt satte seg i stoffet. Det eneste vi har å utsette på ulltrøyen er at glidelåsen i halsen er litt kort. Jevnt over er dette et glimrende ullplagg til aktivt bruk hele året. I sommerhalvåret kan den brukes som eneste lag, mens om vinteren fungerer plagget godt ved høy aktivitet.

Helly Hansen
Warm Freeze ½ Zip

Skjermbilde 2013-10-01 kl. 10.48.30
Skjermbilde 2013-10-01 kl. 10.48.30

Pris: 599 kroner
Vekt: 293 gram
Nett: www.hellyhansen.com
57 % merinoull

Sitter godt: HH Warm er en av ulltrøyene med minst ull i testen. Dette gjør at den har litt andre egenskaper enn de med høyest ullprosent. Den største forskjellen er at den er elastisk og sitter godt på kroppen selv om den er våt eller er brukt over flere dager. I tillegg er syntetstoffet helt innerst laget slik at det skal transportere fuktighet vekk fra kroppen så raskt som mulig. Dette sørger for at du holder deg tørr, men samtidig har du et fuktig lag litt lenger vekk fra kroppen som kan oppleves som kjølig om det kommer borti huden igjen. Bortsett fra det har genseren gode løsninger med en passe lang glidelås i halsen, lange ermer og forlenget rygg. Vi opplevde lite problemer med lukt, men plagget er ikke like luktfritt som en del av de andre i testen. Totalinntrykket er at dette er en ulltrøye som sitter meget godt, egner seg godt til aktiviteter med høy intensitet. Den er litt varm for trening om sommeren, men utover det kan den brukes hele året.  

Skjermbilde 2013-10-01 kl. 10.27.40
Skjermbilde 2013-10-01 kl. 10.27.40

Moods of Norway 
Ulrik Crew

Pris: 699 kroner
Vekt: 263 gram
Nett: www.moodsofnorway.com
100 % merinoull

Nykommer: Moods of Norway har på rekordtid blitt kjent for spennende og godt design. Fokus har vært på dresser og urbant liv, men nå har de også begynt å lage ullundertøy. Med 100 prosent merinoull er det ingen tvil om at de holder deg varm, men det er en del småting som kunne vært forbedret slik at trøyene kan gå fra å være bra til å bli veldig bra. Vi skulle blant annet sett at de hadde litt lengre og bedre ermer, lenger rygg og at passformen holdt seg litt bedre etter flere dagers bruk. I tillegg opplevde noen av testpersonene at trøyene klødde litt. Vi er litt skeptiske til mye trykk på en ulltrøye, det kan gjøre designet mer spennende, men samtidig blir luftingen dårligere. Hvis man først velger å ha trykk er det en fordel om det holder seg på trøyene, vi opplevde at det begynte å løsne etter noen måneders bruk. Det aller meste vi har å utsette på dette plagget er småting og jevnt over fungerer det godt på alle vanlige turer.

Ulvang
Colibri

Skjermbilde 2013-10-01 kl. 10.29.40
Skjermbilde 2013-10-01 kl. 10.29.40

Pris: 549 kroner
Vekt: 205 gram
www.swixsport.no
100 % merinoull

Treningsull: Colibri er det plagget i testen som er mest rendyrket til trening og turer med høy intensitet. Plagget er det klart letteste i testen og har flere partier med ullmesh for å sikre god lufting. Lav vekt og god lufting betyr samtidig at det ikke er det varmeste plagget i testen, men til trening gjennom hele året fungerer Colibri meget godt. Det hadde vært en fordel med litt lengre armer og rygg, men UTE opplever at plagget sitter godt på kroppen og følger bevegelsene bra. Et av problemene med mange treningsplagg er at de etter kort tids bruk begynner å lukte heller dårlig, dette var ikke et problem med merinoullen i Colibri. Det som vi derimot var skuffet over var holdbarheten til plagget. Etter en del turer og annen aktiv bruk var det flere løse tråder og noen steder var stoffet tydelig slitt. Hvis du bare bruker plagget til trening fungerer det meget bra, men det blir litt lite holdbart til lengre turer.

Patagonia
Merino 2 LW Zip-Neck

Skjermbilde 2013-10-01 kl. 10.27.57
Skjermbilde 2013-10-01 kl. 10.27.57

Pris: ca 800 kroner
Vekt: 283 gram
Nett: www.patagonia.com
80 % merinoull

God allrounder: Denne ulltrøyen fra Patagonia er en av flere blandingsprodukter i testen. Den har 80 prosent merinoull og resten syntetstoff. Jevnt over synes UTE at den holder bra på formen, også over flere dagers bruk. Utfordringen er når det blir mye fuktighet å transportere bort. Syntetstoffet gjør at plagget kan oppleves som litt kjølig mot huden. I tillegg mister plagget litt formen når ullen blir «mettet» med fuktighet. På skikkelig våte turer opplevde vi nærmest at den klistret seg til huden, litt som en våt t-skjorte. Plagget har lange armer, er lang i livet og følger bevegelsene bra. Under aktiviteter med høy intensitet er det spesielt behagelig med en lang glidelås i halsen for å få bedre lufting. Til tross for 20 prosent syntet opplevde vi ikke noen problemer med lukt, og etter gjennomført testperiode var slitasjen på et akseptabelt nivå. Dette plagget egner seg under de fleste forhold og årstider og er en god allrounder.

Rab
Meco 165

Skjermbilde 2013-10-01 kl. 10.28.48
Skjermbilde 2013-10-01 kl. 10.28.48

Pris: 850 kroner
Vekt: 256 gram
Nett: www.topptur.com
65 % merinoull

Kokosnøtt: Rab Meco har 65 prosent merinoull, og de resterende 35 prosentene består av cocona, en naturlig fremstilt blanding av blant annet skallet på kokosnøtter. Det er mye bedre enn det kanskje høres ut som! Plagget oppleves som litt løsere i stoffet enn en del av syntetplaggene, spesielt når det blir vått, men det sitter likevel tilfredsstillende. Fordelen er at stoffet tørker raskt i forhold til de rene ullplaggene, det kjennes luftig på kroppen og ingen av testpersonene opplevde noe problem med kløe. Lengden på armer, liv og hals er bra, men ermene kan bli litt «slappe» om du er glad i å trekke dem opp når det er varmt. Ulltrøyen lukter litt etter lengre tids bruk, men passer du på å lufte den hver kveld er det ikke noe nevneverdig problem. Selv etter nesten 6 måneders aktiv bruk er det lite tegn på slitasje. Rab Meco er en dyr, men allsidig ulltrøye som passer til de aller fleste former for aktivitet.  

Aclima
Warmwool Mock Neck

Skjermbilde 2013-10-01 kl. 10.47.57
Skjermbilde 2013-10-01 kl. 10.47.57

Pris: 549 kroner
Vekt: 369 gram
Nett: www.aclima.no
100 % merinoull

Varm: Warmwool fra Aclima er den varmeste ulltrøyen i testen og oppleves som meget behagelig mot kroppen. Selv om den er laget av 100 prosent merinoull oppleves det nærmest som å ha på seg en tynn fleece. Denne ble raskt en favoritt når vi kom frem etter en lang dag på tur, men den fungerer også utmerket mens man er på tur. Den største utfordringen er at stoffet er forholdsvis tykt og varmt. Det gjør trøyen mindre egnet til varme dager og turer med høy intensitet, men på kalde dager er den gull verdt. Når det gjelder detaljer har den gode lange armer, passe lengde i livet, og en hals med god glidelås. Sømmene er solide og ellers tåler stoffet omtrent det samme som andre ulltrøyer. Selv etter lengre turer var det minimalt problem med lukt. Eneste minuset er at plagget er tungt og blir vesentlig tyngre når det blir vått. Jevnt over er dette en meget god ulltrøye som virkelig kommer til sin rett på kalde turer.

Brynje *TESTVINNER
Classic Zip polo

Skjermbilde 2013-10-01 kl. 10.48.14
Skjermbilde 2013-10-01 kl. 10.48.14

Pris: 829 kroner
Vekt: 334 gram
Nett: www.brynje.no
80 % merinoull

Lang hals: Brynje Classic er en god ulltrøye med 80 prosent merinoull. Plagget sitter meget godt på kroppen og holder formen både etter mange dager på tur og om det blir vått. Lange armer og god lengde i livet sikrer at du holder varmen. En detalj det er lett å like er halsen, normalt er den dobbel og omtrent samme høyde som de andre i testen, men hvis det er surt ute er det deilig å kunne brette den opp. Selv om ulltrøyen har 20 prosent syntetstoff holder denne deg god og varm, og UTE hadde ikke samme problem som med en del av de andre syntetplaggene med at de opplevdes kalde mot huden. Lukt var ikke et problem, selv om vi i perioder bevisst var sløve med vaskingen, og vi har ikke observert noe «nupping» i stoffet. Brynje Classic er litt varm til trening og varme turdager, men fungerer meget bra på både lange og korte turer i skiftende vær. Prisen er stiv, men samtidig får du et veldig godt plagg.

Stormberg *MEST for pengene
Jette

Skjermbilde 2013-10-01 kl. 10.29.22
Skjermbilde 2013-10-01 kl. 10.29.22

Pris: 299 kroner
Vekt: 281 gram
Nett: www.stormberg.no
70 % merinoull

Rimelig varme: Jette koster nesten halvparten av det nest billigste plagget i testen og omtrent en tredjedel av det dyreste. Det vil være urimelig å forvente like høy kvalitet, men her får du en ulltrøye som likevel gir utrolig mye for pengene! Slitestyrken virker omtrent like god som de andre rene ulltrøyene, men det var en del «nupper», og etter lengre tids bruk blir den litt løsere i stoffet. Komforten er god, men noen kan oppleve at stoffet klør litt og vi hadde foretrukket at den satt litt tettere på kroppen, spesielt når trøyen blir våt. Ingen av testpersonene hadde noen problemer med lukt. Jette er litt varm og tung for treningsturer, men er et godt valg til normale turer i variert terreng og skiftende vær. Selv om den ikke når helt til topps på noen av punktene, er dette et meget godt kjøp og du vil være mer tjent på å legge mye penger i annet turutstyr enn å tømme lommeboken for en dyrere ulltrøye.