Liggeunderlaget er avgjørende for komforten, og også for varmen under kjøligere netter.

Hvem har ikke våknet litt skeiv i ryggen etter en natt på et litt for hardt underlag? 

Annonse

En god natts søvn handler ikke bare om soveposen.

Jo tykkere liggeunderlag, jo mer komfortabelt ligger du om natten. Tykkelsen varierer enormt, og det tjukkeste i denne testen er hele 12 centimeter! Nøyer du deg med et liggeunderlag på 3-4 centimeter er det mer sannsynlig at du kjenner ujevnheter under deg i løpet av natten. 

De letteste underlagene er enklest å pakke med i tursekken, men de er gjerne mindre slitesterke. Går det hull på de oppblåsbare liggeunderlagene kan de være så dyre de bare vil, men gir ingen nytte. Husk derfor alltid reparasjonssett. 

Det finnes ulike løsninger for å få luft i underlagene. De som er fylt med dun eller fiber må pumpes opp. Blåser du, vil det bli ødelagt av fukt. Derfor følger det med pumpesekk – som også kan brukes som pakksekk – eller en integrert pumpe. 

Andre er såkalt selvopplåsbare: De har et skumfyll som fyller seg opp med luft når du åpner ventilen, men trenger gjerne litt ekstra innblåsing på slutten for å fylle de helt opp. 

(Saken fortsetter under)

OM TESTEN

Vi har utelatt de klassiske liggeunderlagene som er helt flate, og denne gang testet selvoppblåsbare underlag med celleskum og oppblåsbare underlag med enten syntetfyll eller en innvendig struktur, som er med på å gi god isolasjon. Underlagene er testet på variert underlag, og de er veid med yttertrekk og eventuelle lappesaker og pumpesekk. 

Vi har først og fremst lagt vekt på komforten, slitestyrke, hvor godt de isolerer, hvor god de er å ligge på, hvor praktisk de er med tanke på vekt, nedpakking og hvor lang tid det tar å få inn og ut luft, og hvor store de er sammenpakket. 

Skummattene tåler generelt mer enn de oppblåsbare liggeunderlagene, her trenger du ikke tenke så mye på punktering. De tar derimot mere plass, og er litt mindre behagelige enn de oppblåsbare, som ofte er svært kompakte og lette. 

Et gjennomgående problem for nesten alle liggeunderlagene, er de medfølgende posene. De er som regel veldig små, og du må pakke underlagene like små og flate som da de kom fra butikken for å få plass. Noen unntak finnes, som det nye underlaget fra Amok som lar deg enkelt få det ned i pakkposen uten å måtte rulle på nytt mange ganger. 

I denne testen ba vi om liggeunderlag for sommerturen, og her får du et utvalg av noe av det som finnes på markedet – i ulike former og varianter. 

R-VERDI
De fleste produsenter oppgir R-verdi på liggeunderlagene. Det finnes ikke en felles målestandard for R-verdien, så det brukes best for å skille modellene fra hverandre innad i merkene, men samtidig sier det noe om hva de er ment for.

Til sommerbruk holder det med en R-verdi fra 1,5 og oppover, mens du gjerne bør ha rundt 3 for vår- og høstbruk. Vinterstid er det lurt med minst 5.  

SLITESTYRKE
Det vanligste materialet i liggeunderlagene er ripstop-nylon av ulik kvalitet. 

Ripstop sikrer at underlaget ikke rakner med en gang. 

Ofte står det oppgitt for eksempel 40D eller 30D foran eller bak nylontypen. D-en står for «Denier» og sier noe om hvor fint/kraftig stoffet er: Jo høyere tall, jo kraftigere materiale og slitestyrke.  

LES OGSÅ: Få turtips