Reinsdyrskinn er aktuelt som sitteunderlag eller liggeunderlag på turer der vekt spiller mindre rolle. I denne artikkelen får du lære mer om reinsdyrskinnets egenskaper og hva du bør se etter når du kjøper skinn fra reinsdyr.
REINSDYRSKINN: Stadig flere sverger til reinsdyrskinn også til turbruk. Skinnet spikres opp og henger i flere måneder til de er tørre. Og klare til bruk. Hvor lenge avhenger av vær, vind og temperatur. Foto: Therese Norman Andersen
Lesetid: 5 minutter
Langt tilbake i tid kan du se bilder av barn og fjellfolk ikledd reinsdyrskinn fra topp til tå. De brukte råvarene som var tilgjengelige på den tiden. Men fortsatt den dag i dag, er reinskinn et velbrukt plagg både blant fjellfolk og samer. Det er både på grunn av lange tradisjoner, men også på grunn av reinskinnets gode egenskaper.
I dag sys det fortsatt skaller (skotøy), votter, pæsk (jakke), bellingbukser, luer og mer til av reinsdyrskinn.
Flere har fått øynene opp for å bruke reinskinn på tur. Sammenlignet med for eksempel saueskinn, er dette mye bedre egnet. Dette er fordi hårene til reinsdyret ikke blir vått på samme måte som sauen. Sauen blir tung, det blir ikke reinsdyrpelsen. Reinsdyrskinn kan brukes både alene, men og med andre liggeunderlag, både sommer og vinter. Det gir en utrolig god isolasjon. Reinskinn tar litt plass, men er enkelt å rulle sammen på yttersiden av sekken.
Ellinor Guttorm Utsi har sine reindriftsrøtter langt tilbake i tiden gjennom sine forfedre, og hun har videreført kunnskapsarven til kommende generasjoner. Sammen med mannen Ailu har de reindrift som sin hovednæring og driver i tillegg Davvi Siida. Bedriften tilbyr samiske kulturopplevelser i tillegg til å produsere og selge produkter innen samisk håndtverk. Ellinor og Ailu kan alt du trenger å vite å vite om reinsdyr og beredning av skinn.
– Reinskinnet kler opp fra topp til tå, forteller Ellinor.
Hun forklarer at reinhårene er hule, noe som bidrar til den svært gode isolasjonseffekten av reinsdyrskinnet.
Tørket eller garvet reinskinn?
På markedet i dag får du både tørket- garvet og impregnert reinsdyrskinn som sitte- eller liggeunderlag.
Et garvet skinn er beregnet for innendørsbruk. Skinnsiden bak er behandlet og skrapet, slik at de vannavstøtende egenskapene til reinskinnet forsvinner. Hvis man legger et garvet skinn på snøen, vil den raskt trekke til seg vann. Det vil ikke et tørket skinn gjøre. Skinnet har en naturlig impregnering.
Tørka reinskinn brukes rett på bakken, og er et ypperlig produkt å bruke som sitte- og liggeunderlag. De tørkede skinnene kan være noe stive, men desto mer du bruker de, desto mykere vil de bli med tiden.
De aller beste skinnene er høstskinn. Da er pelskvaliteten på topp! Vinterskinn er selvsagt også gode. Men de vil ha noe tykkere pels, men de vil slippe mer hår.
Når skinn er klare varierer, men det beste er å etterspørre tidlig høst, for å få et godt høstskinn. Men det kan fint kjøpes senere også, så lenge man etterspør høstskinn. Det er ikke alle som blir solgt, selv om de er hengt og slaktet på høsten.
– Våre folk har alltid tørket skinn til utendørs bruk. Ingen form for impregnering. Helt økologisk! Med riktig tørkeprosess vil skinnet være naturlig vannavvisende i seg selv, ingen impregnering er nødvendig, forteller Ellinor Utsi.
Mange lurer på om hårene på skinnet skal opp eller ned mot bakken. I samisk tradisjon er det alltid brukt med hårene opp, og skinnsiden ned mot bakken.
Hårene er myke og sitte på, og det er mere innbydende å ligge på pels, fremfor kun skinn.
Reinskinn i ulike størrelser
Kalveskinn av rein er selvsagt de minste. De egner seg godt til sitteunderlag.
Simle- er medium og storbukk veldig stort.
Simle og medium størrelse på skinnene er vanligst. De kan også brukes til liggeunderlag, men vil ikke dekke helfigur.
Ønsker du liggeunderlag til vinterbruk som dekker mest mulig av deg selv, bør du se etter bukkeskinn. Disse skinnene tar svært mye plass. Skinnene har naturlig nok god bredde når de blir lange.
Det er ikke noe problem å klippe til skinnene om man ønsker det. På store bukkeskinn bør man være sikker at det ikke er en bukk i brunst, da vil skinnet lukte stramt.
Prisnivået for et reinsskinn ligger mellom 600-1000 kroner, avhengig av størrelse og type.
Oppbevaring og vedlikehold av reinskinn
Det aller viktigste er at skinnet henges opp etter bruk. Skinnet skal henges med skinnsiden ut, ellers vil det ikke tørke. Skinnet bør henge tørt.
På spørsmål om temperatur har noe å si svarer Ellinor at hun har sine skinn og skinnprodukter hengende i sitt stabbur. Der blir det varmt om sommeren, og kaldt om vinteren. Men det er tørt og mørkt. Unngå direkte oppbevaring i sollys. Hvis man ikke har mulighet til å henge det tørt, vil holdbarheten på skinnet reduseres. Det vil begynne å slippe hårene, og vil kunne begynne å lukte. – Reinskinn er et naturprodukt, og vil oppføre seg deretter. Det vil ikke vare evig, og med tiden vil hårene knekke av og skinnet begynne å røyte. Litt lukt er og å forvente, men det skal ikke lukte surt. Med riktig behandling og ivaretagelse, vil du kunne ha skinnet mye lenger, forklarer Ellinor.
REINSDYRSKINN
Slakterier og reindriftssamer selger reinsdyrskinn, og ofte finnes de best via Facebook.
I tillegg til Davvi Siida er Stensaas Slakteri, Trønder rein og Granberg garveri eksempler på bedrifter som selger.
Ingenting av reinsdyret går til spille
Samene bruker alle delene av dyret. Ikke bare har reinsdyrkjøtt en nydelig smak. Det er også noe av det sunneste kjøttet du kan spise. Fettinnholdet er lavt, og det inneholder like mye omega-fettsyrer som fisk.
Foruten om kjøttet, er skinntilberedning svært viktig. Pæsk og skaller er plagg som brukes i stor grad fortsatt. Skaller er skotøy sydd av bellinger, reinens ben. Skinnet på beina er nemlig svært sterkt. Denne type skinn brukes også til å lage votter av.
I kombinasjon med sennagress og kartanker i ull, er det et svært velbrukt plagg både til fjells og til hverdags. Sennagress har blitt tørket og tilberedt på en spesiell måte gjennom generasjoner og gir svært god isolasjon.
Man får kjøpt både tovede kartanker i ull, ullsåler og senngressåler. Pæsken gir og god isolasjon. Den dekker godt ned over lårene, og gir god beskyttelse mot vær og vind. Alt sys for hånd, og består av svært mye arbeid. Alt er håndlaget.
Skinnene er både hengt, saltet, skrapet og behandlet med både selje bark og andre ingredienser. Et 100 prosent naturprodukt. Samenes tradisjoner og kunnskap gjennom generasjoner er noe vi i dagens samfunn bør ta vare på og utforske mer. Produktene som lages må både behandles, tilberedes og ivaretas med kjærlighet og omsorg. De er naturlige og har holdt fjellfolk og rein i livet i årevis.
– Det er med stor beundring og respekt til mine forferdre at jeg har videreført kunnskapen de har om naturen, sier Ellinor Guttorm Utsi.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.