Å sove godt på tur er nærmest en forutsetning for å få maks ut av tida du er våken. Et godt liggeunderlag betyr mye, og på roadtrip med bil – uten å behøve å bære underlaget langt – kan du unne deg mer sovekomfort i form av økt tykkelse, volum, areal og vekt på liggeunderlaget. Prisen sparer du kjapt inn i forhold til campinghytte eller hotell, komforten er minst like god, og du kan bo hvor som helst så lenge du orker å bære underlaget dit. Mange av overnat- tingene om sommeren skjer uansett like ved bilen.

De tjukkeste liggeunderlagene leverer behagelige netter minst like godt som en vanlig madrass i ei vanlig seng, men de aller tjukkeste og mest komfortable er så store at de er uegnet for å bære med seg. Men til camping og bilbaserte aktiviteter er disse underlagene uslåelige.

Annonse

Ofte deles liggeunderlag inn i den selvoppblåsbare typen, og de som må blåses eller pumpes opp. I denne testen har vi kåret to testvinnere: Det beste kompromissløse, tykke og tunge underlaget, i kategorien hvor komfort er prioritert over det meste annet.

Den andre testvinneren er det beste tjukke og varme men bærbare underlaget, hvor vekt og volum også er prioritert. Disse kjennetegnes ved at de fleste brettes to ganger, og blir en tredjedel av bredden i sammenpakket tilstand.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

1

ALLE: Her er alle liggerunderlagene som ble testet. Foto: Martin I. Dalen

Dermed blir den første kategorien best egna for deg som drar på camping med bil, og de gir også mest varme og komfort. Men den siste kategorien er mest allsidig, for disse er – med ett unntak – varme nok for vinterbruk, og ikke tyngre enn at du klarer å bære med deg på tur.

Liggeunderlagene har forskjellige systemer for å blåses opp. I de este skal man unngå å blåse med munnen, for fukt kan skade isolasjonsmaterialet. R-verdien antyder hvor godt underlaget isolerer mot varmetap fra bakken. For vinterbruk anbefales en r-verdi på minst fem. Kun ett av underlagene i testen er under denne verdien. Merk at r-verdi oppgis av produsenten, og ikke nødvendigvis kan brukes for å sammenligne forskjellige merker.

Liggeunderlagene ble målt, og veid med pakkposen. Komfort er vurdert av ere personer med forskjellig størrelse og vekt. Alle har blitt sovet på minst en natt, og alle har blitt testet på ujevnt un- derlag med steiner og røtter. I tillegg er pris, brukervennlighet og tiden det tar å blåse opp og pakke sammen tatt med i vurderinga.

Merk at målene på underlagene vil variere etter hvor mye luft man blåser inn i dem, og hvor mye luft man ønsker avhenger av størrelse og vekt på brukeren.

PS! De selvoppblåsbare underlagene bruker svært lang tid på å fylles første gang, men deretter går det betraktelig fortere. Derfor bør de fylles minst en gang hjemme før du tar dem med på tur.