Sommeren er høysesong for solbriller når du driver med aktivitet, enten det er skikjøring, sykling eller fjelltur.
Her finner du test av en rekke ulike modeller fra blant annet Julbo, Poc, Sweet og Oakley – både med fotokromatisk glass og uten. Brillene er testet spesielt for topptur og sykkel, men fungerer også til løping og annen aktivitet.
For topptur er det modellene Oakley Radar EV Advancer, Sweet Ronin Max Rig Reflect og Poc Devour som er testet. Mens det for sykkel er testet syv modeller – med to av de nevnte inkludert.
Mens brillene til topptur er godt egnet for å blant annet erstatte goggles – de er forholdsvis store – er det andre hensyn som er tatt i testen av fotokromatiske briller.
Fotokromatisk glass betyr altså at glasset skifter fra nesten helt klart til ganske mørke avhengig av lysmengde. Fargeskiftet skjer raskt og nærmest umerkelig mens man har brillene foran øynene.
Det gjør brillene særlig godt egnet til bruk til sykling i tett skog.
Testen av solbriller til topptur er gjennomført av Fri Flyt, mens testen av fotokromatiske briller til sykkel er laget av Terrengsykkel. Som abonnent på UTE har du tilgang til alle testene av solbrillene for å kunne lese utfyllende test av hvert produkt.
Teksten nedenfor er ment som en oppsummering av hver brille, mens du på lenken i den løpende teksten har mulighet til å lese mer.
Disse modellene er testet:

Sweet Ronin Max Rig Reflect FF_testvinner.png
Testvinner (til topptur): Sweet Ronin Max Rig Reflect
Norske Sweet er forholdsvis nye i solbrille-markedet, men har de siste årene både lansert briller og goggles.
Sweet Ronin Max Rig Reflect er årets testvinner for topptur, hvor det spesielt trekkes frem at brillen er rimelig og har god funksjon. Den har også best kontrast av de tre brillene som er testet spesielt for topptur.
Men det må tilføres at brillen med fotokromatisk glass er dyrere, og at den til sykling opplevdes å ha dårlig spenn i rammen for lagring på hjelmen.
Uten fotokromatisk glass koster brillen 1499 kroner, som gjør den til et bra alternativ prismessig. Med fotokromatisk koster den 2299 kroner.
Du får hardcase inkludert i prisen.

GULL-BRILLER: Julbo Fury er de eneste brillene i testen med speil i glassene. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Testvinner (til sykkel): Julbo Fury Reactive 1-3 briller
Julbo Fury Reactive kommer i varianter med flere forskjellige fotokromatiske linser. Testbrillene har brilleglass som i lyseste nivå fortsatt har litt farge. Brilleglassene har også speil-finish på utsiden.
Brillen ble kåret til testvinner i testen av solbriller til sykling med fotokromatisk glass. Fury-brillene er testens letteste briller.
Prisen ligger på 2199 kroner.

Oakley Radar EV Advancer
Til sykkel og topptur: Oakley Radar EV Advancer
Oakley er et svært populært brillemerke, som har levert flere bestselgere til ski, løyping og sykling. Oakley Radar EV Advancer har en noe stiv pris med sine 2200 kroner.
Radar er en klassiker, men modellen EV Advancer har noen ekstra finesser. De har hakket større glass enn vanlig Radar, og i tillegg en funksjon hvor neseklypa kan vippes inn, og skape rom mellom den og selve glasset.
Den veier 31 gram, og er svarte og kule briller, som sitter veldig tight på hodet. Stengene føles stramme og silikonet gir god friksjon mot hodet.
Denne modellen er også testet med fotokromatisk glass, som gjør brillen godt egnet til sykling.

BRA BILLIG BRILLE: BBB Fuse photochromatic har god passform og gode glass, uten at du må utsett. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Mest for pengene: BBB Fuse photochromatic
Med en prislapp på rett i overkant av 1000 kroner er BBB Fuse et godt kjøp målt opp mot prisen.
BBB-brillene har store glass som skifter fra helt klart til ganske så mørkt. BBB kaller glassene 4-seasons. De har også et sommer-spesifikt fotokromatisk glass i katalogen. Skiftene går like fort som på de andre brillene og vi opplever at vi kan sykle i vekslende lysforhold på en god måte.
Brillen er godt egnet til sykling.
Andre modeller:

Poc Devour
Topptur: Poc Devour
Poc Devour er de største brillene i testen, og den nye modellen fra svenske Poc kan erstatte goggles på de aller fleste toppturer.
Brillen er også den dyreste i testen, med sine 2499 kroner. Men dette er den eneste hvor ekstra glass (klart) er inkludert i prisen. Brillene kommer i en råflott pappeske, men hardcase er ikke inkludert.
Briller i denne prisklassen burde hatt hardcase inkludert, slik at de kan ligge i sekken uten å bli knøvla. Samtidig er det kult med ekstra glass, men klart glass er mer relevant for sykling enn for skiturer.

ULTIMATE? Julbo Ultimate har tradisjonell sykkelbrille-design og fleksible ørestenger. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Sykkel: Julbo Ultimate Reactive 0-3
En av to briller testet av Julbo denne sesongen. Brillen er godt egnet for sykling, og koster 2299 kroner med fotokromatisk glass.
I testen konkluderes det med følgende:
Julbo Ultimate Reactive er briller som kan tilpasses på mange måter til brukeren, men som likevel ikke sitter dønn på. De lange ørestengene er utsatte for hjelmkonflikter og det manglende spennet i brillene gjør at de ikke sitter trygt oppå hjelmen hvis det skulle bli behov for det.

GIRA PÅ BRILLER: Shimanos briller har klare glass som titter tett, uten å dekke nedover kinnene. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Sykkel: Shimano Spark fotokromatisk
Shimano Spark med fotokromatisk glass er et rimelig alternativ til 1200 kroner, og Shimanos briller gir deg veldig mye for pengene. To brilleglass i tillegg til de allsidige fotokromatiske glassene gjør at du bør være rustet for de fleste typer lys.
Brillene sitter godt på nesen og hodet, men vi ønsker oss noe mer dekning, samt noen luftehull i glassene. I testen poengteres det at brillene kunne vært noe større.

SVART-HVITT: Smith Attack MTB har en unik magnetmekanisme for skifte av linse, god dekning og komfortabel bue. Foto: Kristoffer H. Kipperens
Sykkel: Smith Attack Mag MTB
Amerikanske Smith har vært en stor leverandør av goggles og solbriller i en årrekke. Brillen Attack Mag MTB leveres med fotokromatisk glass til en pris på 2499 kroner.
Brillen er laget for terrengsykling, men fungerer også fint til gravel og landeveissykling.
Rammen har ganske godt spenn og det er lett å få brillene til å sitte trygt oppå hjelmer som har passende hull til slikt. Her er Smith de som matcher Oakley best. De har likevel et slappere spenn enn brillene til den amerikanske markedslederen.
Det poengteres i testen at brillene har noe høy vekt og noe høy pris.