Visste du at synet vårt står for hele 80 prosent av sanseinntrykkene? I så fall har du fått enda en grunn til å ta godt vare på øynene.  

Solbriller er den beste og viktigste muligheten vi har til å beskytte øynene mot UV-lys. Det er en enkel og viktig forsikring for godt syn og god øyehelse. På samme måten som UV lys fremskynder aldringsprosessen i huden, skjer også det i øynene både i øyelinsen og på netthinnen om vi ikke beskytter øynene. Det er UV-stråler overalt, også på steder man kanskje ikke ville tenkt over. Oppholder man seg i området hvor det er reflekterende flater som, snø, is, vann eller bygninger med store reflekterende flater, vil man få UV-strålingen i mange flere vinkler. Forskjellen på type snø kan gi en variasjon på hvor mye lys den reflekterer. Solbriller som selges på det norske markedet skal beskytte øynene mot UV-stråling. Regelverket sier at en brille må være CE-merket. Når brillene er CE-merket holder de standarden som er satt når det gjelder UV-stråling.

Annonse

FORSKJELL PÅ SOLA I BYEN OG PÅ FJELLET?

Ja, det er faktisk forskjell. Snøen i byen er som regel mer skitten og reflekterer derfor ikke like mye som hvit nysnø eller islagte flater. Med briller anstrenger du deg mindre og tårekanalene beskyttes mot vind. 

FORSKJELL PÅ BARN OG VOKSNE?  

Ja. Det er en vesentlig forskjell på barns og voksnes øyne, og det er ekstra viktig å beskytte øynene til barna. Barn er mer utsatt for UV-lys enn voksne. Hos barn er øyelinsen gjennomsiktig og slipper inn 75 prosent av UV-strålene. 
Til sammenligning slipper voksne bare inn 10 prosent. Barn som ligger i pulk er spesielt utsatt, da de ligger og ser opp mot himmelen. Selv om eksempelvis Fjellpulken har skjermer som tar unna noe, er det viktig med solbriller for å beskytte barnets øyne. 

LINSER MED UV-FILTER

Mange bruker linser til hverdags, og enkelte linser har også UV-filter. Enkelte kontaktlinser har UV-filter, men beskytter ikke den tynne ømfintlige huden vi har rundt øynene våre, eller det hvite på øyet. Solbriller vil gi bedre beskyttelse både av øynene og huden rundt.

PRISFORSKJELLER

Et par solbriller koster fra en hundrelapp til flere tusen kroner. Det viktigste er at du kjøper solbriller som passer aktiviteten og formålet. Den store forskjellen på rimelig og mer kostbare solbriller er som oftest den optiske kvaliteten. I tillegg finnes det mange gode løsninger hvor fargekombinasjonen i glasset er spesielt tilpasset ulike aktiviteter.

UNNGÅ SNØBLINDHET

I noen tilfeller er det ekstremt viktig å bruke solbriller. Det gjelder når man er i miljøer som er sterkt reflekterende, som på fjellet om vinteren. Uten beskyttelse på høyfjellet er det stor risiko for å bli det vi kaller  «snøblind»

– Da har stråling gitt små skader i vevet i hornhinnen. En slik skade er smertefull og man blir veldig lyssky, sier Rita Ludvigsen, fagsjef hos Krogh Optikk. 

– Det finnes utrolig mange solbriller som er spesifikke for ulike sportsgrener. I tillegg til UV-beskyttelsen og det å se godt og øke kontraster, har også solbriller en viktig mekanisk beskyttelse. Brune glass vil gi bedre kontraster som er fint på høyfjellet. Er det gråvær og tåkete er det viktig å ha glass som går ytterligere mot det oransje og gult for å kunne se kontraster i snø. 

I skibakken hjelper goggles å se kontrastene i bakken, slik at alle humper og hellinger ses bedre, samtidig som det er viktig beskyttelse dersom kvister, staver eller lignende skulle komme mot øynene ved fall eller ved skogskjøring.  

Tips til fjellfolket

Kontakt optiker for å få gode tips og råd til å finne solbriller med 

• Passform, som sitter selv når du blir varm og svett på nesen.

• Farge tilpasset den aktiviteten/aktivitetene du skal drive med.

• Maksimal beskyttelse for øynene, spesielt mot skarpe reflekser.

 

TRE BRILLEFINE NYHETER

POC

FJELLSKIBRILLE

POC Nivalis er en rå fjellbrille med relativt mørke glass. Rammen er stor og har justerbare brillestenger, samt sideklaffer som beskytter for sollys inn fra siden. Det setter du ekstra pris på når du er på bre. Brillesnor som enkelt klikkes i de ferdige sporene følger med.

Pris: 1999,-

Bliz-Matrix-Pink-Brown-W-Blue-Multi-

LANGRENN

Blir Matrix er en avansert brille for en rekke aktiviteter, uansett årstid. Brillene har et bredt sylindrisk synsfelt som gjør at du kan oppleve en ny dimensjon av omgivelsene og i raceposisjon øker du sikten betydelig i forhold til andre vanlige solbriller. De er laget i det lette og fleksible materiale Grilamid TR90 og kommer med justerbare templer og nosepad. Strategisk plasserte ventilasjonshull øker luftsirkulasjonen og reduserer dugg på linsen. Det norske skilandslaget sverger til disse.

Bliz Matrix Pink/Brown W Blue Multi

Pris: 799,-

oakley flight deck XM

I BAKKEN 

En størrelse passer ikke alle, så Oakley har utvidet den populære serien, Flight Deck, med en mellomstor størrelse. Flight Deck XM er inspirert av hjelm-visirene til jagerflypilotene, og den maksimerer synsfeltet ditt slik at du ikke skal gå glipp av noe. Brillene er konstruert med Oakleys Ridgelock-teknologi, så brilleglasset kan raskt og enkelt skiftes ut. Du vil fortsatt ha perfekt tetning som hindrer at ugjestmilde forhold trenger gjennom brillen.

Oakley Flight Deck

Pris:2180,-