Visste du at synet vårt står for hele 80 prosent av sanseinntrykkene? I så fall har du fått enda en grunn til å ta godt vare på øynene.  

Solbriller er den beste og viktigste muligheten vi har til å beskytte øynene mot UV-lys. Det er en enkel og viktig forsikring for godt syn og god øyehelse. På samme måten som UV lys fremskynder aldringsprosessen i huden, skjer også det i øynene både i øyelinsen og på netthinnen om vi ikke beskytter øynene. Det er UV-stråler overalt, også på steder man kanskje ikke ville tenkt over. Oppholder man seg i området hvor det er reflekterende flater som, snø, is, vann eller bygninger med store reflekterende flater, vil man få UV-strålingen i mange flere vinkler. Forskjellen på type snø kan gi en variasjon på hvor mye lys den reflekterer. Solbriller som selges på det norske markedet skal beskytte øynene mot UV-stråling. Regelverket sier at en brille må være CE-merket. Når brillene er CE-merket holder de standarden som er satt når det gjelder UV-stråling.

Annonse

ER DET FORSKJELL PÅ SOLA I BYEN OG PÅ FJELLET?

Ja, det er faktisk forskjell. Snøen i byen er som regel mer skitten og reflekterer derfor ikke like mye som hvit nysnø eller islagte flater. Med briller anstrenger du deg mindre og tårekanalene beskyttes mot vind. 

ER DET FORSKJELL PÅ BARN OG VOKSNE?  

Ja. Det er en vesentlig forskjell på barns og voksnes øyne, og det er ekstra viktig å beskytte øynene til barna. Barn er mer utsatt for UV-lys enn voksne. Hos barn er øyelinsen gjennomsiktig og slipper inn 75 prosent av UV-strålene. 
Til sammenligning slipper voksne bare inn 10 prosent. Barn som ligger i pulk er spesielt utsatt, da de ligger og ser opp mot himmelen. Selv om eksempelvis Fjellpulken har skjermer som tar unna noe, er det viktig med solbriller for å beskytte barnets øyne. 

Her finner du stor test av brebriller

LINSER MED UV-FILTER

Mange bruker linser til hverdags, og enkelte linser har også UV-filter. Enkelte kontaktlinser har UV-filter, men beskytter ikke den tynne ømfintlige huden vi har rundt øynene våre, eller det hvite på øyet. Solbriller vil gi bedre beskyttelse både av øynene og huden rundt.

HVORFOR ER DET STÅ STORE PRISFORSKJELLER PÅ SOLBRILLER?

Et par solbriller koster fra en hundrelapp til flere tusen kroner. Det viktigste er at du kjøper solbriller som passer aktiviteten og formålet. Den store forskjellen på rimelig og mer kostbare solbriller er som oftest den optiske kvaliteten. I tillegg finnes det mange gode løsninger hvor fargekombinasjonen i glasset er spesielt tilpasset ulike aktiviteter.

UNNGÅ SNØBLINDHET

I noen tilfeller er det ekstremt viktig å bruke solbriller. Det gjelder når man er i miljøer som er sterkt reflekterende, som på fjellet om vinteren. Uten beskyttelse på høyfjellet er det stor risiko for å bli det vi kaller  «snøblind»

– Da har stråling gitt små skader i vevet i hornhinnen. En slik skade er smertefull og man blir veldig lyssky, sier Rita Ludvigsen, fagsjef hos Krogh Optikk. 

– Det finnes utrolig mange solbriller som er spesifikke for ulike sportsgrener. I tillegg til UV-beskyttelsen og det å se godt og øke kontraster, har også solbriller en viktig mekanisk beskyttelse. Brune glass vil gi bedre kontraster som er fint på høyfjellet. Er det gråvær og tåkete er det viktig å ha glass som går ytterligere mot det oransje og gult for å kunne se kontraster i snø. 

I skibakken hjelper goggles å se kontrastene i bakken, slik at alle humper og hellinger ses bedre, samtidig som det er viktig beskyttelse dersom kvister, staver eller lignende skulle komme mot øynene ved fall eller ved skogskjøring.  

Tips til fjellfolket

Kontakt optiker for å få gode tips og råd til å finne solbriller med 

• Passform, som sitter selv når du blir varm og svett på nesen.

• Farge tilpasset den aktiviteten/aktivitetene du skal drive med.

• Maksimal beskyttelse for øynene, spesielt mot skarpe reflekser.