Turstekepanner har som regel tynnere bunn og tåler mindre varme, sammenlignet med den stekepanna på kjøkkenet hjemme.
Samtidig finnes det mange forskjellige typer stekepanner å velge mellom, i både stål, aluminium, med teflonbelegg og keramisk belegg.
Noen stekepanner egner seg kun til bruk på gass eller primus, mens andre passer best til bål og åpen ild. Enkelte turstekepanner kan også brukes til begge deler.
For noen vil lav vekt være det mest avgjørende ved valg av turstekepanne, mens andre vil være mer opptatt av størrelse og volum.
Stekepanner i rustfritt stål

gsi glacier stål turstekepanne
Rustfritt stål er hygienisk og enkelt å rengjøre. Det tåler røffere bruk og høye temperaturer. Ofte har stål-stekepanner en kjerne av aluminium, som leder varme raskere og jevnere enn stekepanner i rent stål.
Stål er i tilegg slitesterkt og solid materiale.
I stekepanner av stål må du nesten alltid bruke olje eller smør når du steker. I panner av rent stål uten belegg kan du bruke redskaper av nesten alle slags materialer, uten at panna blir ødelagt.
Ofte veier stekepanner av stål mer enn stekepanner laget i lettere materialer.
GSI Glacier Stainless 10" Frypan (avbildet) ble testvinner da vi testet turstekepanner, og som egner seg for både bål og primus.
Stekepanner i aluminium

Eagle kjelesett
Fortrinnet til aluminium er at det leder varme mye bedre enn stål. I turstekepanner benyttes som oftest hard, anodisert aluminium i alu-turkjeler og panner, er en overflatebehandling som gjør at de tåler mer slitasje og beskyttelse mot korrosjon.
Aluminum er litt mykere materiale enn stål, og ved bruk av hard varme vil stekepanna kunne bule litt og bli skjev. Derfor kan det være en fordel med en tykkbunnet stekepanne, heller enn en veldig tynnbunnet stekepanne.
De rimeligste koke- og kjelesettene kommer ofte i aluminium med non stick-belegg, som gjør dem litt lettere å rengjøre enn kjeler og stekepanner i ren aluminium.
Stekepanna som følger med i Eagles kjelesett gjorde det bra da UTE testet koke- og kjelesett.
Stekepanner med teflon-belegg

LETTVEKTER: Sea to Summit Alpha Pan er laget i hard anodisert aluminium slik at de kan være tynne og lette, men likevel slitesterke. Panna er innsatt med non-stick-belegg, og finnes i to ulke størrelser. Denne er 25,3 cm i diameter. Pris: 599,-
Fordelen med stekepanner som er behandlet med non-stick, eller slipp-belegg er at maten ikke brenner seg så lett, og det kan ofte være ekstra nyttig på tur, særlig om du skal lage mat flere dager på rad.
Stekepanner med non-stick-belegg er også enkle å rengjøre, og det bidrar til at man behøver mindre fett under stekingen.
Non-stick-belegg består som oftest av teflon eller av annen fluorpolymerplast (PTFE). Stekepanner med slikt belegg er tilpasset til matlaging på lavere temperaturer.
Bruker du veldig høy temperatur på disse pannene kan belegget på panna bli ødelagt.
De tåler heller ikke at du bruker skarpe gjenstander.
Teflon eller andre PTFE-belegg er ikke helseskadelig så lenge man passer på å ikke varme opp en tom stekepanne, eller varmer den opp på altfor sterk varme. Hvis stekepanner med slikt belegg får brune flekker eller blir oppskrapet, bør den erstattes.
Keramisk belegg

SLIPPER FINT: Fra testen av turstekepanner. Jetboils Summit Skillet har keramisk belegg. Foto: Egill Danielsen
Stekepanner med keramisk belegg er ekstra harde og slitesterke, i tillegg til at de har gode slipp-egenskaper sammenlignet med stekepanner i rent stål. De behøver likevel fett i form av olje eller smør for å unngå at maten brenner seg fast,
Det keramiske belegget er som oftest laget av leire, sand og stein og er av naturlig materiale. Disse stekepannene er forholdsvis enkle å rengjøre.
Turstekepanner med keramisk belegg tåler høye temperaturer sammenlignet med teflon-panna, men de bør varmes opp gradvis for å unngå at levetiden blir kort.
På denne typen stekepanner er det best å bruke stekespader av tre, plast eller silikon.
Jetboil Summit Skillet ble testvinner da vi undersøkte hvilken turstekepanne som egner seg best til pannekaker.
Vedlikehold av turstekepanner
Ofte kommer stekepanna med en henvisning om hvordan pannen skal rengjøres og vedlikeholdes, for å kunne brukes på tur etter tur.
Som oftest er det tilstrekkelig med Zalo, vann og en oppvaskbørste/svamp. Ikke alle stekepanner tåler å bli vasket i oppvaskmaskin.

pannekaker på tur
Stekepanner i rustfritt stål blir skinnende rene med en omgang stålull, men det er ikke alle stekepanner som tåler en slik behandling.
Turstekepanner med teflon- eller annet slippbelegg kan få riper og bli ødelagt.
Et triks underveis på tur, er å koke ut stekepanna med vann om du har til overs, inntil du kommer hjem fra tur hvis du ikke har tilgang til noe å rengjøre den med.
TUREKSPERTENS TIPS
Ofte har stekepanna godt av å bli gnidd inn med matolje av og til for å unngå svimerker. Det kan være verdt innsatsen før du drar på tur!