Det er heldigvis lenge siden vi måtte ta til takke med 2 cm plastunderlag hvor du brukte mer tid i løpet av en natt på å flytte på stein og kongler og lete etter den perfekte liggestillingen enn å sove.
Med oppblåsbare liggeunderlag på 6-7 cm er overnatting ute blitt nesten like komfortabelt som sengen din hjemme.
UTEs OPPDATERTE TEST AV OPPBLÅSBARE LIGGEUNDERLAG FINNER DU HER
Det er to hovedtyper av oppblåsbare underlag: Selvoppblåsbare og de du må pumpe/blåse opp selv. Vi har testet begge deler. De selvoppblåsbare har et skum som nærmest fungerer som en svamp på luft. Skummet suger til seg luft og liggeunderlaget blåses dermed opp. Som regel må du toppe disse underlagene med litt lungekraft, men du sparer deg for en del arbeid og har samtidig et skum som gir en viss isolasjon selv om liggeunderlaget skulle punktere. Ulempen med disse underlagene er at de både veier mer og tar større plass i sekken enn de du blåser opp selv.
«Til sommerbruk har ikke valg av ventil så veldig mye å si, men vår erfaring er at skruventiler oftere har problemer enn enveisventiler med lokk.»
Oppblåsbare underlag er å foretrekke på de aller fleste langturer. De gir god isolasjon per gram, beskytter godt mot ujevnheter og tar liten plass i sekken. Ulempen er som regel høy pris og at de er mer sårbare mot punktering. Med litt varsomhet ved valg av teltplass er punktering sjelden et problem, men uansett bør lappesaker være med uansett hvilken type luftunderlag du har med deg. For å spare vekt har mange produsenter kuttet mye i bredden på liggeunderlagene. Lettvektsunderlagene er i dag ofte rundt 50 cm brede. Det holder om du ligger stille, men ønsker du litt mer komfort så trenger du ikke gå opp veldig mange gram for å få 10 cm ekstra liggebredde.
R-VERDI
De aller fleste liggeunderlag bruker R-verdier for å fortelle hvor godt de isolerer. Jo høyere nummer, jo varmere er liggeunderlaget. De ulike produsentene måler dette på litt ulike måter, og steder, og derfor er ikke alltid R-verdien direkte sammenlignbar, men den gir en veldig god indikasjon på varmemotstanden. Til vinterbruk bør R-verdien være høyere enn 5, mens til sommerturer i skogsterreng holder det som regel med rundt 2. Et godt 3-sesongersunderlag som skal brukes både i skogen og på fjellet bør være over 3, gjerne opp mot 4.
Flere underlag har i tillegg «mumieform», altså at det er smalere i fotenden enn ved skuldrene.
Fordelen er lavere vekt, men kuttes det for mye er det fort å ende med bena på utsiden av liggeunderlaget.
Spesielt på de smaleste liggeunderlagene er det en fordel med forhøyede kanter som hindrer deg i å rulle av i løpet av natten. Hvor langt liggeunderlag du trenger avhenger av din egen lengde. Det gir helt klart mest komfort å ha et liggeunderlag som er litt lengre enn deg, men du klarer deg og fint med noen cm kortere. De færreste ligger helt utstrakt på et liggeunderlag og dunjakker/varme klær kan uansett fungere som pute i overkant av liggeunderlaget eller som en forlenger i fotenden. Alle underlagene har ulike former for ventiler for å få luft ut og inn. Til sommerbruk har ikke valg av ventil så veldig mye å si, men vår erfaring er at skruventiler oftere har problemer enn enveisventiler med lokk. Enkelte av underlagene i denne testen har pumpe for å få inn luften. Det øker vekten noe, men fordelen er at du ikke blåser masse fuktig luft inn i liggeunderlaget. Både skum og syntetiske fiber tåler fuktighet greit, men på sikt kan fuktigheten bidra til mugg/bakterievekst om du ikke lufter underlaget skikkelig. Har du et underlag med dunfyll, må du bruke pumpe for at ikke dunet skal miste isolasjonsevnen på grunn av fuktighet.
OM TESTEN
Liggeunderlagene har blitt testet på ulike turer og på variert underlag. Liggekomfort har vært sentralt og her har vi spesielt sett på liggeflate, tykkelse, ytterstoff (friksjon) og andre detaljer som øker komforten (for eksempel opphøyde kanter). Størrelsen med vekt og pakkvolum har blitt vurdert, i tillegg har vi sett på hvor mye liggeunderlaget isolerer.
Her har vi primært holdt oss til oppgitt R-verdi. Målene på liggeunderlagene er det vi har målt. Stort sett varierer dette 1-2 cm fra det produsenten har oppgitt og dette skyldes i de fleste tilfeller at vi har målt det som er praktisk liggebredde/-høyde.
EXPED WINTERLITE M
1799 kroner | www.utedepot.no | 410 gram | R-verdi: 4,9 | 183x52-35x7

LETT. Exped Winterlite er liggeunderlaget i testen som gir mest isolasjon per gram. Det tåler vinterovernatting, men samtidig er så lite og lett at det blir tatt med på sommerturer. Syv cm tykkelse sikrer god beskyttelse mot ujevnheter i underlaget, og kombinert med et behagelig ytterstoff, god friksjon og forhøyede kanter har dette underlaget det meste du trenger for en god natts søvn. Det eneste som trekker litt ned når det kommer til komfort er at liggeunderlaget er i smaleste laget, men samtidig ikke noe smalere enn de andre lettvekterne i testen. Underlaget har syntetisk mikrofiber fyll og blåses, eller pumpes (pumpen er ekstrautstyr), opp gjennom en ventil i toppenden. Denne er lett å betjene og har få deler som kan gå i stykker. Winterlite er et meget godt valg om du er ute etter et 4-sesongers lettvektsunderlag, og er villig til å betale hva det koster.

Pluss: Mye varme per gram, god tykkelse, oppphøyde kanter
Minus: Litt smalt
EXPED SYNMAT HYPERLITE M *** TESTVINNER ***
1499 kroner | www.utedepot.no | 350 gram | R-verdi: 3,3 | 183x52-35x7

LETTERE. Synmat Hyperlite M fra Exped er testens nest letteste underlag og det eneste som kan utfordre Xlite fra Therm-A-Rest som beste lettvekter. Underlaget veier 25 gram mer, men er et par cm lenger og 1 cm tykkere. Det vi likte spesielt godt med dette underlaget er at det har forhøyede kanter som gjør at du ligger stødig på underlaget, selv om det er relativt smalt. Ytterstoffet er behagelig mot huden og gir samtidig god friksjon både mot bakke og sovepose. Innvendig er underlaget fylt med superlett mikrofiber, noe som bidrar til at underlaget får en R-verdi på over 3. Ventilen har en «luftlås» som gjør at luft kun går inn og en kork som ekstra sikkerhet. Når du skal tømme underlaget, løfter du vekk «luftlåsen». Pakkvolumet er mindre en 1 liter og sammen med den lave vekten så er dette et underlag som du alltid har plass til.

Pluss: Mye varme per gram, god tykkelse, opphøyde kanter
Minus: Litt smalt
THERM-A-REST NEOAIR XLITE
2599 kroner | www.varri.no | 325 gram | R-verdi: 3,2 | 180x51-37x6,3

LETTEST. NeoAir Xlite er testens letteste underlag, men likevel fullt på høyden med mange av sine tyngre utfordrere, og med sine 6,3 cm i høyde er underlaget i tillegg blant de tykkeste. NeoAir-modellene fra Therm-A-Rest bruker ThermaCapture for å holde på varmen. Kort fortalt er dette et materiale som reflekterer og holder på mye av varmen. Fordelen er et meget bra vekt-varme forhold, ulempen er at materialet knitrer når du beveger på deg, noe som kan irritere teltkompisen din. Liggeunderlaget er smalt, spesielt i fotenden, og ingen kanter som holder deg på plass. Det gjør at det ikke skal veldig mye til før du ruller av liggeunderlaget. Stoffet du ligger på er behagelig mot huden og friksjonen er god nok til at du ikke sklir av. Dette er underlaget for deg som teller gram, ikke bryr deg så mye om pris og som liker å sove godt.

Pluss: Lav vekt, god tykkelse
Minus: Stiv pris, smalt, knitrer når man beveger seg
THERM-A-REST NEOAIR ALL SEASON
2399 kroner | www.varri.no | 604 gram | R-verdi: 4,9 | 180x51-37x6,3

4-SESONGER. Therm-A-Rest NeoAir All Season har mange av de samme egenskapene som Xlite, men isolerer bedre og har litt større liggeflate. Også dette underlaget bruker ThermaCapture for å holde på varmen og som med Xlite bidrar dette til lav vekt, men også litt knitring. Ytterstoffet er behagelig mot huden og gir god friksjon. Det at liggeunderlaget har samme bredde hele veien gjør at det veier litt mer, men samtidig gjør det lettere å holde bena på underlaget gjennom hele natten. Vi skulle gjerne sett at det var opphøyde kanter for ytterligere komfort, men kantene holder formen relativt godt selv om man ligger ut mot kanten av underlaget. Winterlite kan enten blåses R-verdi på over 3. Ventilen har en «luftlås» som gjør at luft kun går inn og en kork som ekstra sikkerhet. Når du skal tømme underlaget løfter du vekk «luftlåsen». Pakkvolumet er lite, og kombinert med den lave vekten så er dette et underlag som du alltid har plass til. Stoffet du ligger på er behagelig mot huden og friksjonen er god nok til at du ikke sklir av. Dette er underlaget for deg som teller gram, og ikke bryr deg så mye om pris. Du pumper liggeunderlaget opp ved hjelp av lungekraft eller ved hjelp av en elektrisk pumpe som kan kjøpes i tillegg. Vi ser ikke helt verdien av pumpen da det både tar en del tid (ca. 3 minutter) og den ikke klarer å fylle liggeunderlaget tilstrekkelig. Alt i alt er dette et meget godt liggeunderlag som kan brukes året rundt, men godt over 2000 kroner er en stiv pris.

Pluss: Bredt bruksområde, pakkvolum, god liggeflate
Minus: Knitrer når man beveger seg
MCKINLEY LIGGEUNDERLAG LUFT MED PUMPE *** MEST FOR PENGENE ***
399 kroner | www.gsport.no | 551 gram | R-verdi: 2,3 | 181x46x8

TYKK OG SMAL. McKinley sitt liggeunderlag er testens tykkeste, men også testens smaleste. Fullt oppblåst ligger du 8 cm over bakken, noe som bør ta av for det meste av ujevnheter. Den eneste utfordringen er at underlaget kan føles litt «sprengt» og hardt med mye luft. 46 cm bredde er smalt, og uten forhøyde kanter og litt lite friksjon risikerer du å våkne opp på siden av underlaget. R-verdi på 2,3 tyder på at det meste av fyllet i dette underlaget er ren luft. Det bidrar til lav vekt og relativt lite pakkvolum, men også litt lite isolasjon. Pumpen er enkel å betjene med foten, og det tar relativt kort tid å fylle liggeunderlaget. Liggeunderlaget minner litt mye om en luftmadrass, men til knappe 400 kroner får du veldig mye liggeunderlag for pengene.

Pluss: Lav pris, enkel pumpe, god tykkelse
Minus: Smalt, litt mye luftmadrass, litt for lite friksjon
MAMMUT LIGHT PUMP MAT EXP
1500 kroner | www.mammut.ch | 783 gram | R-verdi: 5,9 | 187x51-39x7,5

VARMEST. Light Pump Mat fra Mammut er det varmeste liggeunderlaget i testen og fungerer godt til vinterturer. En spesiell detalj med dette underlaget er at det har en «safety zone» der overkroppen skal være. Dette bidrar til at sonen isolerer brukbart selv om det skulle gå hull i underlaget. Ulempen er at både vekt og pakkvolum går opp. Rundt «safety zone» er liggeunderlaget bredere enn resten, og det er opphøyde kanter. Dette bidrar til at du ligger relativt godt, til tross for at det ikke er spesielt bredt. Som navnet tilsier så blåser du opp underlaget ved hjelp av en integrert håndpumpe. Denne fungerer rimelig greit og du har et fullt underlag på under to minutter. To integrerte stropper gjør det enkelt å pakke sammen. Light Pump Mat er ikke førstevalget om du kun tenker vekt, men er et godt underlag om du vil ha en allrounder med god isolasjon og en del smarte detaljer.

Pluss: Sikkerhetssone for overkroppen, opphøyde kanter
Minus: Litt høy vekt, litt smalt
SELVOPPBLÅSBARE:
BERGANS FOLDING MAT ULTRA LIGHT
800 kroner | www.bergans.no | 589 gram | R-verdi: Ikke oppgitt | 183x51x2

TYNT. Bergans sitt letteste luftunderlag veier like under 600 gram og har relativt lite pakkvolum. Liggeunderlaget har en rektangulær form og er ca. 50 cm bredt.Dette er helt greit, men kunne gjerne vært noen cm bredere. Liggeunderlaget er selvoppblåsbart, men du må regne med å bruke litt lungekraft for å få det ordentlig blåst opp. Det største minuset med liggeunderlaget er at det kun er 2 cm tykt. Dette er testens tynneste og det gir også utslag i komforten. Ligger det en stein eller rot under liggeunderlaget er det garantert at du kommer til å kjenne det! Ytterstoffet er greit mot huden, men vi skulle gjerne sett at det var litt bedre friksjon mot soveposen, ligger du skrått er det litt for lett å skli av. Folding Mat Ultra Light er først og fremst et rimelig underlag som gir ok beskyttelse på sommerturer, men vi savner et par ekstra cm for økt komfort.

Pluss: Lav vekt
Minus: For tynt, litt lite friksjon
BERGANS FOLDING MAT LIGHT *** UTE ANBEFALER ***
700 kroner | www.bergans.no | 793 gram | R-verdi: Ikke oppgitt | 183x51x3,8

TJUKKERE. Folding Mat Light er storebroren til Ultra Light fra Bergans og har de to ekstra centimeterne som vi savnet hos Ultra Light. Økt tykkelse gir også økt vekt, men her er det verdt å bære med seg de ekstra 200 grammene. En litt større ulempe er at pakkvolumet går betydelig opp. Folding Mat Light har det samme selvopblåsbare skummet som lillebroren, dette er relativt lett, men tar plass. Utover den økte tykkelsen så er underlaget mer eller mindre identisk med Ultra Light. Liggeflaten er ok, det er litt lite friksjon i stoffet og det har en rektangulær form. Dette liggeunderlaget når ikke helt opp blant de dyreste i testen, men er likevel et meget godt valg om du er prisbevisst og ønsker deg god komfort, lav vekt og ikke er så nøye når det kommer til pakkvolum.

Pluss: Tykkelse
Minus: Pakkvolum, litt lite friksjon
SELF-INFLATING CAMPING MAT
299 kroner | www.clasohlson.no | 702 gram | R-verdi: Ikke oppgitt | 183x57x2,5

BILLIGST. Liggeunderlaget fra Clas Ohlson koster omtrent en tidel av det dyreste i testen og kan ikke måle seg med de aller beste. Det er mest interessant å sammenligne det med de andre tynne selvoppblåsbare liggeunderlagene. Dette underlaget er litt tyngre, men også litt bredere. Stoffet som er brukt er helt greit å ligge på, men kunne hatt bedre friksjon. Den selvoppblåsbare funksjonen er ikke spesielt imponerende, men det tar ikke veldig lang tid å blåse opp ved hjelp av lungekraft. Som de andre tynne underlagene er det begrenset med komfort på ujevnt dekke, men helt greit på jevnere overflater. Clas Ohlson har ikke oppgitt R-verdi, men dette er uansett helt klart et sommerunderlag. Pakkvolumet er ikke blant de beste, men betydelig mindre enn tradisjonelle skumunderlag. Alt i alt er dette et greit liggeunderlag til en veldig hyggelig pris.

Pluss: God liggebredde
Minus: Litt stort pakkvolum, litt lite friksjon, litt høy vekt
MAMMUT ULTRALIGHT MAT
800 kroner | www.mammut.ch | 522 gram | R-verdi: 2,1 | 183x50-40x2,5

SVEITSISK MUMIE. Ultralight er Mammut sitt bidrag til lettvekterne i testen, og er det letteste av de underlagene som skal være selvoppblåsbare. «Light foam» skal bidra til at vekten holdes nede samtidig som det blåser seg opp, men vi er lite imponert over de selvoppblåsende egenskapene. De gangene vi testet underlaget endte vi hver gang med å måtte blåse opp mesteparten med lungekraft. Når det er oppblåst har det en tykkelse på 2,5 cm. Dette er i minste laget på et ujevnt underlag, men helt greit på myke og jevne flater. Liggeflaten er smal, men stoffet gir i hvert fall god friksjon og er behagelig mot huden. Ventilen er en skru/trykkventil som kan være litt problematisk i kulde, men samtidig er ikke dette et underlag du tar med deg på vintertur. Den største fordelen med dette liggeunderlaget er prisen, under 1000 kroner er mye bedre enn de andre lettvekterne, men du går også kraftig ned på komfort.

Pluss: God liggebredde
Minus: Litt stort pakkvolum, burde hatt bedre friksjon, litt høy vekt
LES OGSÅ: En longtail møter marka

LES OGSÅ: Test av lette sommertelt
