Hvor lange bør skiene til 5-åringen være? 

– Litt under kroppslengde, for eksempel opp til skuldrene, er en bra anbefaling. For den som er helt fersk, kan det være fint å starte med de korteste lengdene på 70 eller 80 centimeter.

Hvor lange skal skiene til 12-åringen være? 

– Da kan vi nærme oss kroppshøyde, for eksempel opp til nesetippen.

Betyr det noe om skiene er tre eller ti år gamle? 

– Det vil jeg si har mindre å si. Det er viktigere at bindinger og skistoppere fungerer som de skal. Men et par nyere ski kan selvsagt være bra for motivasjonen og er lett å selge videre.

SKIMESSE-OVERSIKTEN 2019

Hver høst arrangerer idrettslag bruktmesser for skiutstyr, ofte i samarbeid med butikker med nedsatte priser for sesongen. Kjenner du til flere skimesser som bør være med på lista, tips oss!

11.–13. oktober: Bærums Skiklub, Kadettangen, Bærum

11.–13. oktober: Ready, Stasjonsveien 24 - Gressbanen, Oslo

17.-20. oktober: Kjelsås Alpint, Grefsen Stadion

18.–20. oktober: Njård Sportsmesse, Sørkedalsveien 126 (Njårdhallen), Oslo

18.–20. oktober: Hakadal Alpint, Bjertnes Videregående Skole

9. november: Drøbak-Frogn IL Ski, Belsjøveien 1, Drøbak

7.-9. november: Lørenskog Alpin, Kjenn ungdomskole  

15.–18. november: Aron Skimarked, Mjøndalshallen, Mjøndalen

Når er det på tide å innføre staver? 

– Barna kan godt kjøre lenge uten staver. Alpin-trening og skiskole foregår nesten alltid uten staver for de minste. Men når de er seks-sju år, kan det være greit å ha et par tilgjengelig, i alle fall.   

Hva hvis barn under seks-sju insisterer på at staver er like viktig som skiene?

– Kjøp et par brukte i kort lengde, så har du muligheten. Ute i bakken kan dere ta diskusjonen på nytt.

Hva må vi vite om bindinger? 

– Bindinger må være hele og intakte, med fungerende skistoppere. De kjente merkene er robuste konstruksjoner som varer lenge. De må stilles inn etter lengden på støvlene og barnets vekt. Et viktig sjekkpunkt når du kjøper brukt er om de faktisk kan stilles inn til støvelen til barnet ditt.

Hva er forskjellen på carving og twintip? 

– Carvingski er laget for at du lettest mulig skal kunne kjøre skjærende svinger i bakken, slik alpinistene gjør, mens twintip-ski er laget for lek på hopp og rails. Twintip-skiene er også svært allsidige, og morsomme å kjøre med både i skogsløyper og i bakken. Det er ikke noe problem å velge slike. Et poeng kan være at twintipski ofte er litt hardere brukt og at stålkantene kan være skadet av railkjøring. Om du først og fremst skal kjøre svinger i preparert bakke, så er et par carvingski det beste.

Er det krise med sår i sålen? 

– Nei. Barn elsker å kjøre skogsløyper, og da må du regne med at det kommer litt riper og sår. Reparer selv og sett inn skiene med voks for å holde på gliden. Om du leverer dem til et profesjonelt verksted blir de like gode som nye.

Er det krise med riper i stålkanten?

– Riper er ikke krise der heller, men hakkete stålkanter krever av du bruker et bryne og fil selv, eller leverer dem til et verksted hvis du skal få optimalt kantgrep på hardt føre. Barneski har som regel en bred stålkant i utgangspunktet, slik at de kan slipes mange ganger. Det som er krise, er dersom det er brudd i stålkanten. Da velger du andre ski. På alpinski til trening og konkurranse, bør du se på hvor mye av stålkanten som er igjen. Er den veldig tynn, betyr det at skiene synger på det siste verset.   

«Kjøper du brukt, har du ditt eget til prisen av noen få dagers leie.»

Erlend Sande, sjefredaktør i Fri Flyt

Hva med å kjøpe brukt hjelm? 

– Det er veldig vanlig å leie hjelm, så da ser jeg ikke noe i veien for at du også kan kjøpe en pent brukt hjelm. Samtidig må du være oppmerksom på at produsentene som regel anbefaler å kassere hjelmen dersom den har fått et hardt støt. Mitt råd er å sjekke at hjelmen er ren og pen, uten skrammer og med en hakestropp som er intakt før du kjøper en brukt hjelm.

Som dugnadsarbeider på skimessen til Kjelsås Alpint, hva pleier foreldre å lure på? 

– På bruktmesse går mye av tiden med til å finne brukte støvler. I starten bør de være myke, og gjerne bare med én spenne. Pass på at skistøvlene ikke er for store, det ødelegger skikontrollen veldig. Om du tar ut innersålen og plasserer foten oppå den, ser du hvor mye plass det er. En tommelbredde ekstra er passe. Vi voksne er gjerne skeptiske til brukte støvler, men erfaringen min er at det er helt uproblematisk for barn.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

(Artikkelen fortsetter under bildet) 

Hvorfor er det bedre å eie enn å leie? 

– Om jeg hadde bodd i Berlin eller Düsseldorf, ville jeg kanskje leid utstyr til den ene uka med skiferie i året, men i Norge har de fleste en alpinbakke i nærheten, slik at det er fint å ha sitt eget utstyr. Kjøper du brukt, har du ditt eget til prisen av noen få dagers leie. Du kan også selge utstyret videre når det er fravokst, ofte til omtrent samme pris som du kjøpte det for, sier Sande.

DEN STORE BYTTEHELGEN

9.–10. november er den store byttehelgen i mange idrettslag. Har du skiutstyr som ikke lenger er i bruk? Hør med din nærmeste klubb om muligheten for å levere inn utstyr! 

LES OGSÅ: Slik lærer du barna slalåm