TEST: Varme jakker

Vekslende vær byr på store utfordringer for deg som ferdes på fjellet, og en varm jakke er viktig for at du skal ha en bra tur. UTE har testet åtte tekniske jakker som tåler vekslende vær.

Sist oppdatert: 25. oktober 2013 kl 12.53
SLUTT PÅ FRYSINGEN: Teknisk varmejakke er gull å ha på tur. Den tåler mer vær enn en rein dunjakke. Foto: Håvard Lium
SLUTT PÅ FRYSINGEN: Teknisk varmejakke er gull å ha på tur. Den tåler mer vær enn en rein dunjakke. Foto: Håvard Lium
Lesetid: 13 minutter

Dunjakken har lenge vært en populær venn som tar lite plass i sekken og varmer mye, men dun har en stor svakhet når det kommer til fuktighet. En våt dunjakke er mer eller mindre ubrukelig, og en dunjakke som har vært brukt i vekslende vær over lengre 

Skjermbilde 2013-10-25 kl. 12.49.46
Skjermbilde 2013-10-25 kl. 12.49.46

tid er ofte et trist syn. Syntetisk fyll klarer ikke matche dun når det kommer til vekt kontra varmeforhold og komprimering, men er overlegen når det kommer til å tåle fuktighet. Den holder også brukbart på varmen når det er vått. I tillegg tørker syntetisk fyll langt raskere enn dun, og du slipper å bekymre deg for at fyllet klumper seg. I kalde turer med godt vær er dun fortsatt det beste valget, men i mer variert vær, eller der du er mye opp og ned med jakken, kan syntetiske fyll være vel så bra.

Jakkene UTE har testet har vekt på ca. 500 gram. Dette er forholdsvis lette og små jakker, som egner seg utmerket til varierte turer gjennom hele året. Sommer, vår og høst brukes jakkene primært som «pausejakker», men i vinterhalvåret kan bruksområdet utvides til også å være ytterjakker mens man er på tur eller – på de kaldeste dagene – som et mellomplagg under skalljakken. Størrelsen gjør at du har god bevegelighet, og med et godt snitt hemmer den deg minimalt under nedkjøringer, klatring, kiting og annen aktivitet. Som med det meste annet som skal isolere, er luft et nøkkelord. Blir det for trangt blir det lite luft, og det igjen gjør at jakken isolerer dårligere. Skal du bruke jakken som et mellomlag bør du derfor sørge for at skalljakken er romslig nok, og gjerne velge blant de letteste i denne testen. Ønsker du en ytterjakke er valg av jakke litt avhengig av hvor kalde turer du skal på. For de fleste aktiviteter med moderat eller høy intensitet blir alle jakkene for varme, og mange av dem puster også for dårlig. Skal du derimot ha et forholdsvis lavt aktivitetsnivå, for eksempel bare en kald dag i et anlegg, eller tilbringe mye tid på standplass, er det godt med ekstra isolasjon. Selv om det er litt forskjell i typer fyll og «varme per gram» er det, med noen få unntak, mer varme jo tyngre jakken blir.

Det du sannsynligvis kommer til å bruke disse jakkene mest til er som en varm jakke som ligger i sekken til du har pause. Da vil du ha mest mulig varme til minst mulig vekt, samtidig som det er ønskelig med en jakke som beskytter deg mot vind og vær når du først tar den på. Derfor er det både viktig med gode isolerende egenskaper, og vindtett stoff og hette for å beskytte mot uvær.
 

Tierra
Tierra

Tierra Col Hood Primaloft
Pris: 1999 kroner
Nett: www.fenixoutdoor.no                   
Vekt: 566 gram                 
Materiale: Primaloft Eco

Bevegelig: Tierra Col Hood Primaloft er en enkel og god jakke. Den er fylt med Primaloft Eco, noe som gir jakken en miljøvennlig profil og gode varmeegenskaper. Primaloft Eco er ikke den letteste primaloften, men klarer du å bære noen gram for miljøet er det et godt valg. Ytterstoffet er vindtett og tåler noe fuktighet. Det UTE liker med denne jakken er at lange armer og generelt et godt snitt sikrer god bevegelighet. Col Hood har kun strikk som stramming i ermene, men på grunn av utforming ellers er ikke dette noe problem. Alt av stramming på jakken er lett å betjene med votter, og hetten beskytter hodet bra, det eneste er at vi gjerne skulle sett at den fulgte bevegelsene litt bedre. Lommene på jakken er logisk plassert, to sidelommer og en napolenslomme. I tillegg er det en stor innerlomme av nettingstoff. Denne kunne hatt litt større glidelås slik at det er lettere å plassere hansker og lignende der. Jakken fungerer godt året rundt, både som pausejakke, mellomlag og selvstendig ytterjakke. En typisk allrounder som kan brukes til det meste, uten å være best på noe.

+ God bevegelighet
+ Miljøvennlig materiale
- Hetten følger ikke hodet

Outdoor Research Havoc
Pris: 2499 kroner                 

OR
OR

Nett: www.vertikal.no                   
Vekt: 538 gram                 
Materiale: Primaloft Eco

Mye varme: Outdoor Research er fylt med Primaloft Eco-materiale. Dette er et fyll laget av resirkulert plast, men som ellers har de samme gode isolerende egenskapene som annet syntetisk fyll. En jakke består av cirka 6 flasker. Jakken skiller seg fra de andre ved at den har et kraftig windstopper-stoff ytterst. Dette gjør at den takler mye vind, og samtidig er blant jakkene som tåler mest nedbør. Ulempen med stoffet er at det ikke puster spesielt godt, og under aktivitet kan jakken føles litt klam. Jakken har en normal passform, men er litt kort både i armer og i livet. Mangelen på stramming i ermene gjør at den lett glir opp hvis du strekker på armene. Strammingen i livet og rundt hetten fungerer bra. Ulempen er at den er litt liten til å gi maksimal beskyttelse mot vind. Jakken har to sidelommer og en napoleonslomme i ok størrelse, samt en liten innerlomme til ting du vil passe ekstra godt på. Jevnt over er dette en god jakke, den tåler godt med vær og har en miljøvennlig profil, men fyll og stoffvalg gjør at den ikke er blant de letteste eller varmeste jakkene.

+ Tåler mye vær
+ Miljøvennlig materiale
- Ikke blant de varmeste
- Pusting
- Liten hette

Mammut
Mammut

Mammut Rime Pro
Pris: 2400 kroner                 
Nett: www.mammut.com                   
Vekt: 585 gram                 
Materiale: Mammut OTI Climate

Gjennomført: Det er ofte de små tingene som gjør at enkelte jakker blir favoritter og andre blir liggende i skapet. Rime Pro fra Mammut er nettopp en slik jakke som ofte blir med på tur. Ikke nødvendigvis fordi den er varmest, men fordi den er anvendelig, har en god passform og utrolig mange gode løsninger. Jakken er normalt romslig, har god lengde på armene og følger bevegelsene dine. Samtlige stramminger fungerer bra, hetten sitter meget godt rundt hodet og en ekstra brem sørger for at du er godt beskyttet. Jakken har to sidelommer og en napoleonslomme samt to store nettinglommer på innsiden. Rime Pro er fylt med Mammut sitt eget fiberfyll og dette fungerer like godt som de andre kvalitetsfyllene i denne testen. Ytterstoffet er en blanding av lettvektstoffet Pertex Quantum og et litt mer solid (og værbestandig) ytterstoff på skuldre, armer og hette. Jakken er lett, men blant annet på grunn av nevnte forsterkninger får den ikke maks score på varme-vekt forholdet. Likevel ble dette raskt en favoritt blant testteamet.

+ Mange gode detaljer
+ God beskyttelse mot vær
+ God bevegelighet
- Litt tung

 

Dynafit Borax Primaloft

Dynafit
Dynafit

Pris: 2699 kroner                 
Nett: www.7blaner.no                   
Vekt: 658 gram                 
Materiale: Primaloft One

Forsterket: Dynafit er spesialister på lette oppturer, og Borax er jakken som skal holde deg varm på disse turene. Jakken er fylt med Primaloft One, og dette sørger for at du får mye isolasjon per gram. Den når likevel ikke helt til topps når det gjelder varme per gram, dette fordi Dynafit i denne jakken ikke bare har satset på lav vekt, men også høy kvalitet og solide løsninger. Det er solide glidelåser, lett og robust ytterstoff med forsterkede skuldre, og en god detalj med at hetten kan tas av og på. En ekstra krage og glidelås til hetten trekker vekten litt opp. Det er ikke stramming i hetten rundt ansiktet, men stramming bak på hodet og et tettsittende snitt gjør at den sitter bra, og gir brukbar beskyttelse mot vind. Det er ikke stramming rundt livet, noe som gjør at den er litt mindre fleksibel på størrelsen. Jakken har ellers to sidelommer, napoleonslomme og en innerlomme, pluss en lomme med integrert pakkpose. Alt i alt er Borax en godt gjennomarbeidet jakke med mange gode løsninger, noe få små detaljer og gram unna å nå helt til topps, men definitivt en jakke å bli glad i.

+ Solid
+ Gode detaljer
+ Avtakbar hette
- Mangler stramming rundt livet
- Vekt

Stormberg
Stormberg

Stormberg Hemsedal Softpad
Pris: 1299 kroner                 
Nett: www.stormberg.no                  
Vekt: 406 gram                 
Materiale: Softpad

Lett og rimelig: Hemsedal fra Stormberg er den letteste jakken i testen og dette gjenspeiler seg også litt i bruksområde. Som en selvstendig vinterjakke blir den litt for lett, men som et mellomplagg fungerer den utmerket. Jakken er god å ha med som et varmende ytterplagg de tre andre årstidene. Funksjonsmessig er det lite som skiller denne jakken fra mange av de andre i testen. Den har god stramming i livet, grei stramming av hetten og to gode sidelommer, pluss en enkel innerlomme. Der har glidelåsen litt lett for å hekte seg i klaffen som ligger over. UTE skulle gjerne sett at det var en litt bedre stramming rundt håndleddene, den strikken som er nå blir litt for slapp. Hetten er i minste laget for å beskytte mot vind, men stor nok til at den holder toppen varm når det ikke blåser. Selv om dette ikke er en jakke som er laget for ekstremvær, fungerer den godt i vind og brukbart når det blir vått. Lav vekt kombinert med syntetisk stoff gjør at den tørker fort. Jakken koster halvparten av mange av de andre, og  gjør den til et meget godt kjøp for deg som er ute etter en enkel og varm jakke til variert turbruk, fortrinnsvis tii de tre varmeste årstidene.

+ Lett og tørker fort
+ Pris
- Ikke varm nok for vinterturer
- Slapp strikk rundt håndleddet

Norrøna Lofoten Primaloft

Norrøna
Norrøna

Pris: 2499 kroner                 
Nett: www.norrona.com                  
Vekt: 466 gram                 
Materiale: Primaloft Infinity 100

Varm lettvekter: Norrøna sin Lofotenserie er tekniske produkter som er tilpasset nettopp Lofoten sitt skiftende vær og bratte terreng. Det første man legger merke til på denne jakken er at den er annerledes. Den er lett og luftig, og har et behagelig mykt ytterstoff. Den veier cirka 200 gram mindre enn den tyngste jakken i testen, men oppleves likevel omtrent like varm. Den er også strippet for detaljer, den eneste strammingen du finner er rundt livet, og denne fungerer utmerket selv med votter. Rund ermene er det et elastisk bånd  som holder ermene på plass. Hetten har heller ikke stramming, men er tettsittende og følger hodet forholdsvis bra. Det eneste å utsette er at den gir litt begrenset beskyttelse mot vind og vær. Du kan glemme å tre den utenpå hjelmen, men har du romslig plass på innsiden er den perfekt for dette. Ytterstoffet er mykt og elastisk, dette gjør at stoffet ikke hemmer bevegelsene. Jakken er vindtett og vannavisende, men som de fleste andre jakkene i testen er den ikke beregnet for en skikkelig regnskur. Alt i alt er dette rett og slett en meget anvendelig og god jakke, som gir veldig mye varme per gram.

+ Varm og lett
+ Enkle og gode løsninger
- Hetten gir begrenset beskyttelse for vind og vær

Helly Hansen
Helly Hansen

Helly Hansen Odin Belay
Pris: 3199 kroner                 
Nett: www.hellyhansen.com                   
Vekt: 662 gram                 
Materiale: Primaloft One

Standplass: Odin serien til Helly Hansen tar sikte på å være lett og funksjonell. Belay jacket er testens tyngste, men har likevel et godt varme til vekt-forhold. Jakken er hovedsakelig bygd opp av et Pertex Quantum ytterstoff og Primaloft One fyll, begge deler er veldig lett og har høy kvalitet. Den er ikke vanntett, men tåler ok med fuktighet, samtidig som den holder vinden ute. Stramming rundt livet og rundt ermene fungerer fint. Hetten er forholdsvis stor og går utenpå hjelmen. Her skulle vi gjerne sett at det var en litt enklere stramming. Den er på innsiden av hetten, og du må fort av med vottene. I tillegg følger ikke hetten bevegelsene til hodet spesielt bra. Jakken har en romslig passform og er lang i livet, ermene derimot kunne vært litt lenger. På standplass og ved pauser på toppen blir du raskt glad i de to store sidelommene. Her får du plass til votter, luer og andre ting, og de er geniale til å varme kalde hender når du har pause. Jevnt over er dette en god jakke som fungerer til det aller meste. Den blir litt tung i forhold til mange av de andre jakkene i denne testen, men er du ute etter en litt kraftigere jakke til kalde dager er denne et godt alternativ.

+ Romslige lommer
+ Varm
- Stramming av hetten
- Vekt
- Pris

Helsport
Helsport

Helsport Gjende
Pris: 1495 kroner                 
Nett: www.helsport.no                  
Vekt: 657 gram                 
Materiale: Thermoguard®

Lufting: Helsport sin Gjende er en varm fiberjakke som fungerer bra både til leirliv, topper og kalde turer. Jakken er fylt med Thermoguard® fiber, og dette sørger for både varme og moderat vekt. Ytterstoffet er vindtett og vannavisende, og vi opplevde ingen nevneverdig slitasje i løpet av testperioden. Jakken har to gode sidelommer på utsiden og to innerlommer. I tillegg er det en egen lomme som fungerer som pakkpose. Passformen er forholdsvis romslig, men vi skulle gjerne sett at ermene var litt lenger og at det var bedre plass til albuer for maks bevegelighet. En spennende detalj på jakken er at den som eneste i testen har lufting under armene. Dessverre fungerer disse dårlig. På en jakke som er ment for aktivt bruk kan dette være en nyttig detalj, men da må de være større. Slik som åpningene er nå slipper minimalt med overskuddsvarme ut og åpningen blir mest en unødvendig detalj. Ellers har jakken gode strammemuligheter, både rundt livet og hodet. All stramming er enkelt selv med votter, og strammingen rundt hetten gjør at den følger bevegelsene dine, samtidig som den beskytter bra mot været. Jevnt over en varm og god jakke til en meget god pris.

+ Pris
+ God hette
- Litt kort i armene
- Lufteåpningene under armene

Denne artikkelen sto på trykk i UTE 65. Snart kan du lese alle de gode sakene fra UTE på nett! UTE kommer i løpet av oktober som digital versjon og som app. Abonnenter får tilgang til alle tidligere utgaver, med alt du kan drømme om av variert friluftstoff!
Ikke abonnent? Det blir du her!

Publisert 25. oktober 2013 kl 12.53
Sist oppdatert 25. oktober 2013 kl 12.53
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen